„Háború, Covid, aszály… Hogyan lehetünk boldogok ennyi szorongással?” – Helka-premier

2022.08.26. 16:48, srecorder

helka-boldog-aki-tehenet-fej.jpg

„Annyi inger ér minket: háború, gazdasági válság, Covid, aszály. Ezekből kifolyólag – azt hiszem, nem vagyok egyedül a szorongás érzésével. Hogyan lehet ezt kezelni? Hogyan tudunk boldogok maradni ebben a szituációban is? Boldog, aki tehenet fej. Te fejsz?”

Helka írt már dalt a testi hibáink elfogadásáról, a halál gondolatával való kibékülésről (Hegyek-völgyek), legutóbbi pedig Az Igazi koncepcióját kérdőjelezte meg a szerelemben (Jánoska). Az urban folk fusiont játszó citerás-énekes-dalszerző most a Covid, a háború vagy a klímaválság okozta szorongásainkra szépen rímelő népdalt modernizált, nem kevés humorral.

Debreczeni-Kis Helga 2022-ben végzett a Zeneakadémia citera/koboz/tekerő-népi hegedű művésztanár szakán, és azóta mozgott már klasszikus zenei terepen, jazzes zenekarban, illetve saját dalokat is ír, ezek közül többet bemutatott nálunk is, sőt, a Magyarradarunkra is felkerült„Egyik este a Hungaricana portál népzenei gyűjteményei között keresgéltem, amikor rátaláltam erre az 1981-ben, Erdélyben, Hargita vármegyében gyűjtött dalra. Rávilágított, hogy régebbi korok is együttéltek különböző nehézségekkel, és igenis meg tudtak vele küzdeni. Remélem, hogy ez most is így lesz” – meséli Helga a Boldog, aki tehenet fej eredetéről, amit egyedül játszott fel: a dalban egyidejűleg hallható csörgő, kisdob, citera, hegedű, basszuscitera, koboz és énekhang.

HELKA: „KIEMELTEN FONTOS SZÁMOMRA AZ INTROVERTÁLTSÁG TÉMÁJA”

„Azt tapasztalom a környezetemben, hogy kezdünk elfáradni, kiégni. Szükségünk van a kiszakadásra, a feltöltődésre és az új, közösségi élményekre. Ezt a feladatot hivatott kicsiben ellátni ez a klip: a helyzet abszurd, mégis reális aktualitását, egyszerű, humoros formába öntve segít elviselni a nehézségeket” – mondta az otthon barkácsolt klipről, amit a közönsége bevonásával forgatott, ezzel is a közösség erejét és a támogató közeg fontosságát hangsúlyozva. „A múlt és a jelen különböző aspektusainak egyidejű jelenléte, az idős emberek bölcsessége, a humor fontossága mind helyet kaptak a klipben.”

Ősszel debütál Helka új projektje Transzfúzió néven, amiben az elektromos citera, a szaxofon, az énekhang és az elektronika egyedi kombinációját valósítja meg. 

Helka a Facebookon és Instagramon. Helka Patreon-oldala.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/08/26/dal-_es_klippremier_helka_boldog_aki_tehenet_fej
„Háború, Covid, aszály… Hogyan lehetünk boldogok ennyi szorongással?” – Helka-premier
süti beállítások módosítása