Meghalt Olivia Newton-John

2022.08.08. 22:37, srecorder

olivianewtonjohn.jpg

A Grease sztárja 73 éves volt.

Hétfő reggel, kaliforniai otthonában elhunyt Olivia Newton-John a mellrákkal folytatott több évtizedes küzdelem után. Az énekes-színésznőnél először 1992-ben diagnosztizáltak rákot, amit akkor sikeresen legyőzött, és az elmúlt 30 évben a mellrák elleni küzdelem szimbolikus alakjává vált, Melbourne-ben a nevét viselő rákkutató központot is alapított. 2017-ban árulta el, hogy a rák kiújult nála, immár harmadszor, és átterjedt a gerincére is  a második diagnózist 2013-ban nem osztotta meg a nyilvánossággal, mert úgy vélte, hogy le fogja győzni újra a betegségét. Szószólója volt a marihuána orvosi célú felhasználásának, és remélte, Ausztrália is bevezeti az erre vonatkozó kaliforniai törvényeket.

Cambridge-ben született, szüleivel hatévesen költöztek át Ausztráliába, 14 évesen már lánycsapatot alapított, amivel rendszeresen felléptek melbourne-i kávézókban, 18 évesen (1966-ban) pedig már felvette első kislemezét. Olivia Newton-John a hetvenes-nyolcvanas évek nagy sztárja volt, legnagyobb slágerei közé tartozott az If Not For You Bob Dylan-feldolgozása, a countrykorszakát reprezentáló Let Me Be Here és If You Love Me (Let Me Know), az I Honestly Love You balladája, az ELO-val közösen jegyzett Xanadu, az énekesnő imidzsét jóval szexibbé tévő Physical, és persze a Grease dalai, az Oscar-jelölt Hopelessly Devoted to You, a toplistás You're the One That I Want, és a Travoltával közös duett Summer Nights. Összesen négy Grammy-t nyert és több, mint százmillió lemezt adott el, 1974-ben pedig Nagy-Britanniát képviselte az Eurovízión, ahol a negyedik helyet csípte meg (az első az ABBA lett a Waterloo-val). Tucatnyi filmben játszott, de legtöbben a Grease-ből emlékezhetnek rá, amelyben John Travolta szerelmét, az ausztrál cserediákot, Sandy-t alakította.

Az ausztrál-angol énekes-színésznő először nem akarta elvállalni a filmet, mert a '70-es évek végén elég jól ment a zenei karrierje, korábbi, bizarr sci-fi musicalje (Toomorrow) csúnyán megbukott, és amúgy is aggódott azon, hogy 29 évesen már túl öreg egy gimis szerepére. De a próbafelvételeken olyan erős kémia volt közte és Travolta között, hogy az meggyőzte őt is, hogy vállalja el a filmet. Sandy szerepét át is írták ausztrálra, hogy Newton-John használhassa az ausztrál akcentusát – állítása szerint ez volt az első alkalom, hogy Hollywoodban ausztrál akcentussal szólalhatott meg egy főszereplő. A Grease megjelenése után sokáig a filmtörténet legsikeresebb musicalje volt, soundtrackje pedig 28 millió példányban kelt el, ezzel bérelt helye van a legkelendőbb albumok listáján is.

https://recorder.blog.hu/2022/08/08/meghalt_olivia_newton-john
Meghalt Olivia Newton-John
süti beállítások módosítása