Titokzatos ember a kütyüi között. Michael J. Blood: As Is (lemezkritika)

2022.08.02. 12:31, RRRecorder

michael-j_-blood-band_ol.jpg

Michael J. Bloodról annyit lehet tudni, hogy angol, de laza, improvizatívnak ható, mégis gazdag zenéjén leginkább Chicago és Detroit hatása érződik. Ez a kritika először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Michael J. Blood nagyon redukált eszközkészlettel dolgozik, legtöbbször a dobgép mellett egy-két minimál-motívumot játszó szinti és esetleg valamilyen vokálminta szól. Számai erősen improvizáltnak hatnak, nagyjából úgy, ahogy Theo Parrishnál: simán el lehet képzelni, hogy bemegy a titokzatos ember a kütyüi közé, eljátszik house-, breakbeat-, jazz- és satöbbi-ötleteivel; ami kijön, abból számokat hasít ki (olykor durván megvágva), és kész is, semmi polírozás.

De egy roppant muzikális, a tánczene és a fekete zene hagyományát mélyen értő, ezekkel tiszteletteljes szabadsággal eljátszó ember nyomkodja a kütyüket. A vázlatszerűnek ható zenéről elsőre azt gondoltam, hogy jó ez, de hamar ki fogom ismerni és meg fogom unni – de a belőle áradó lazaság, a gazdag ritmikai fantázia sokadszorra is lebilincselő. De ez csak közelítés: van valami megfoghatatlan abban, hogy mitől ilyen jó ez. 

michael-j_-blood_ol.jpgElőadó: Michael J. Blood

Cím: As Is

Kiadó: Blood

Megjelenés: 2022. június 10.

Műfaj: avant-house

Kulcsdal: Frkysht

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/08/02/michael_j_blood_as_is_lemezkritika
Titokzatos ember a kütyüi között. Michael J. Blood: As Is (lemezkritika)
süti beállítások módosítása