„Nem utazunk úgy haza, hogy ne játsszunk itt még egy koncertet” – Eddie Vedder visszatért a színpadra Amszterdamban

2022.07.26. 09:03, srecorder

eddievedder.jpg

Miután a Pearl Jamnek a bécsi, a prágai és az első amszterdami koncertjét is le kellett mondania, mert Eddie Vedder hangja elment a július 17-ei, szabadtéri párizsi koncertjük után, nem sokan fogadtak volna arra, hogy a zenekar megtartja a második amszterdami koncertjét.

Vedder hangját a francia erdőtüzek okozta környezeti hatások (füst, hőség, por) viselték meg annyira, hogy nem tudták megtartani a bulikat annak ellenére sem, hogy intenzív orvosi kezelést kapott. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy másnap megtartsuk a koncertet” – írták az amszterdami lemondásban, és így is lett: tegnap este végül fellépett a Pearl Jam a 17 ezer fős Ziggo Dome-ban. A Spin beszámolója szerint Eddie Vedder már a koncert elején elárulta, hogy az orvosok kéthetes pihenőt javasoltak neki, ami azzal járt volna, hogy az európai turné hátralévő állomásait mind le kell mondania, hiszen ez a két amszterdami buli volt a zárása a körútnak, ő viszont azt válaszolta: „Nem utazunk úgy haza a világnak erről a részéről, hogy ne játsszunk még egy koncertet.”

Ebben valószínűleg az is belejátszott, hogy a Pearl Jam igen peches szériát fogott ki az elmúlt időszakban, ugyanis az amerikai turné utolsó két állomását is le kellett mondaniuk, miután előbb Matt Cameron dobos, majd Jeff Ament basszusgitáros is covidos lett, és valószínűleg nem akarták az európai turnét szintén egy lemondással befejezni.

MEGÉRTE 26 ÉVET VÁRNI RÁ – ILYEN VOLT A PEARL JAM A SPORTARÉNÁBAN.

„Minden koncert más, és garantálom nektek, hogy ez is más lesz” – mondta Vedder az első szám után, aki aztán viccelődve hozzátette, hogy ha elveszted a hangodat, és visszajön, akkor jobb lesz, mint valaha. „A probléma az, hogy még nem jött vissza." Az amszterdami este pedig tényleg más lett, hiszen négy, akusztikusan előadott dallal kezdték, a 2018 óta élőben nem játszott Nothing As It Seems mellett a rajongói kérésre (ezen a turnén először) eljátszott Off He Goes-zal, a Footstepsszel és a Gigaton koncerten mindössze harmadjára elővett, szép balladájával, az Alrighttal. Élőben ritkábban játszott dalok később is akadtak (Pilate, Mankind, Hard to Imagine), a W.M.A. pedig elvileg 1993 óta nem került elő az európai koncertjeiken. A rendes hosszúságú, 21 számos koncerten többször is kapott pihenőt Eddie Vedder, a Black Diamond című Kiss-számot Matt Cameron, a Purple Rain Prince-feldolgozását Josh Klinghoffer, a Mankindot pedig Stone Gossard énekelte, ahogy lemezen is. A rajongói videók tanúsága szerint Vedder hangja egész jól rendbejött a koncertre, de többször is hagyta énekelni a refréneket a közönségnek, amiknél amúgy is kórusban érkezett neki a segítség, mint például az Even Flow-nál.

Veddernek most több, mint egy hónapja lesz pihentetni a hangszálait, ugyanis csak szeptember elsején folytatódik a Pearl Jam turnéja Amerikában. A harlemi Apollo Theatre-ben tartott, szeptember 10-ei koncertjüket a SiriusXM-en élőben közvetítik a neten.

https://recorder.blog.hu/2022/07/26/_nem_utazom_ugy_haza_hogy_ne_jatsszak_meg_egy_koncertet_eddie_vedder_visszatert_a_szinpadra_amszterd
„Nem utazunk úgy haza, hogy ne játsszunk itt még egy koncertet” – Eddie Vedder visszatért a színpadra Amszterdamban
süti beállítások módosítása