„Régen mi volt? Gazsi ki volt” – Klippremier! Szőke Klán: Tékozló fiú

2022.06.23. 16:57, srecorder

gyenes_andras_szoke_klan_03.jpg

Régóta készült, végül idén márciusban itt, a Recorderen debütált a Szőke Klán első nagylemeze, amit a Gazsi Rap Show-ból ismert képzőművész-rapper, Szőke Gáspár a testvérével, a producer Szőke Mátyással hozott össze. Most a lemez egyik húzódalához forgattak klipet.

Gáspár a 2019-es Rap Show Album és az Aesztetikkel közös Körök EP után fogott neki a családi rapalbum elkészítésének Matyival, aki A sorozatgyilkos naplójától a Jézusi korban-ig több Gazsi Rap Show-számhoz is hozott már alapokat, de elmondásuk szerint itt, a Szőke Klán LP-n ért be igazán zeneszerzőként. A friss amerikai trapzenék hatását mutató albumra változatos szövegek születtek, amelyek vagy a rapszíntéren is különutasnak számító Gazsi alkotói dilemmáit járják körbe (az undergroundban is kikerülhetetlen beskatulyázás, a visszajelzés hiánya, szembehelyezkedés a közízléssel stb.), vagy megosztó és aktuális társadalmi kérdéseket boncolgatnak szimpatikus direktséggel (családpolitika, melegházasság, empátiadeficit stb.), vagy pedig a rapper lelki életéről tudósítanak a járványidőszak hozta önelemzés (másrészt pedig Karl Ove Knausgård nagysikerű önéletrajzi regényciklusának) hatására.

A Tékozló fiú is ilyen személyes számvetés, a önpusztításig/kiégésig vitt bulizásról, magányról, lemorzsolódó barátokról, és végül a megállapodásról, jó mederbe kerülésről. „Miközben készült az album, azt gondoltuk, hogy a Tékozló fiú lehetne az a szám, amelyhez videoklipet forgatunk” – árulta el Gazsi. „Ez az önfeltáró, önelemző szöveg az, amelyben leginkább le tudtam írni, hogy hogyan változott meg az életem az elmúlt években, valamint a koncerteken is azt a visszajelzést kaptam, hogy ezzel több generáció is tud azonosulni, valaki azért, mert éppen ezt az utat járja be, valaki azért, mert ezekkel a problémákkal küzd, valaki meg azért, mert átment ezeken a történéseken valamilyen módon. A Gazsi Rap Show első 10 éve egy elég intenzív időszak volt, sok bulival, sok ismerkedéssel, sok boldog és sok mély pillanattal, amely megszülte ezt a dalt. A klip is erre épít, jelenkori és archív felvételek váltják egymást végignarrálva a cselekményt néhol allegorikus, néhol elég direkt módon. Emellett betekintést enged a kulisszák mögé, többet mutat meg a családunkból, visszatekint a Müszis próbák világába, régi koncertekbe és a soha el nem indult Rap Show TV világába. A klipet Gyenes András rendezte, Mezei Tamás vágta, aki az animációkért is felel. A videóban a rajtam kívül legtöbbször szereplő ember az album zenei producere, Szőke Mátyás AKA Alfred Bigcock.”

Ez egyébként már a harmadik Szőke Klán-klip, forgott egy, a Gáspár festőművészi alkotófolyamatába (és Samu kutya hétköznapjaiba is) betekintést nyújtó, fekete-fehér videó a projektbeharangozó Merengek a Mostban-hoz, illetve egy szintén festős-rappelős és önforgatott videó a Mondd mire legyek szerényhez. „Érdekes információ, hogy a Szőke Klán első felállása képzőművészeti társulás volt; szobrász testvéremmel, Szőke Péterrel, és benne volt a névrokon, Fradi-sas szobrász Szőke Gábor Miklós is. Végül három kiállításunk volt, egyik a kultikus Roham bárban, a szintén kultikus Boulevard és Brezsnyev galériában, illetve a Ferencvárosi Pincegalériában. Mivel a Szőke Klántól nem áll távol az összművészet és alapból reneszánsz emberek vagyunk, így profilba illő a hiphop-trap projekt is" – mesélte anno a Szőke Klán születéséről Gazsi, aki tesójával már a Rootsban és a Gólyában is bemutatta a friss lemezt, július elsején pedig az első nem-fővárosi koncertjükre készülnek a Fishing On Orfűn. Facebook-esemény.

 

Szőke Klán a Facebookon. És az Instagramon. Gazsi honlapja.

fotó: Gyenes András

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/06/23/klippremier_szoke_klan_tekozlo_fiu
„Régen mi volt? Gazsi ki volt” – Klippremier! Szőke Klán: Tékozló fiú
süti beállítások módosítása