Júliusban világsztárok lepik el Veszprémet – James Blunt, Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura és ZAZ is fellép a VeszprémFesten

2022.06.20. 14:44, srecorder

anamoura.jpg

Sztárdömpinggel várja közönségét július 11. és 16 között a 18. VeszprémFest, ahol a szupersztár James Blunt mellett Diana Krall, a virtuóz jazzpop-énekes és zongorista Jamie Cullum, a Prince által is rajongott fado énekesnő, Ana Moura (borítóképünkön), a frankofónok kedvence, Zaz, a Gipsy Kings, valamint az Írországban élő és Magyarországon mostanában csak évi egy-két koncertet adó Jamie Winchester is fellép.

A nyitónapon a kétszeres Grammy-díjas jazzénekes-zongorista-zeneszerző, Diana Krall lép színpadra. A kanadai születésű művésznő a világ legkeresettebb női jazzelőadója. Első lemeze 1993-ban jelent meg Stepping Out címmel, a világsikert ötödik albuma, az 1999-es When I Look in Your Eyes hozta el számára. A felvétel 52 hetet töltött a Billboard jazztoplistájának első helyén, platinalemez lett az Egyesült Államokban és Kanadában, és két Grammy-díjjal ismerték el. Következő anyagával, a The Look of Love-val folytatta nemzetközi sikerét; az évtized végén a Billboard a 2000-es évek második legjobb jazz-zenészének választotta. Eddig ötször járt Magyarországon, 2013-ban egyszer már a VeszprémFesten is zajos sikert aratott. Lemezt utoljára 2020-ban adott ki lemezt (This Dream of You), az utolsót a régi munkatárs Tommy LiPumával, amelynek felvételei még a producer 2017-ben bekövetkezett halála előtt készültek.

 

Július 12-én az Egyesült Királyság legeredményesebb jazzpop-énekese, a sokmilliós eladásokkal büszkélkedő Jamie Cullum lesz a fesztivál fellépője. A dalait zongorán író és előadó Cullum 2016-ban már járt Veszprémben, mely egyébként a zenész első magyarországi fellépése volt (ez pedig már a negyedik lesz). Jamie nemcsak saját szerzeményeit játssza koncertjein, hanem feldolgozásokat is, teljesen eltérő stílusú előadóktól: ezen a turnén például Ed Sheerantől, Cole Portertől, Rihannától, Nina Simone-tól és Dinah Washingtontól is énekel számokat. Színpadi karrierje mellett rádiósként is dolgozik: jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Radio2-n, ahol olyan új jazzsztárokat mutatott be, mint Gregory Porter vagy Laura Mvula.

 

A fesztivál harmadik napján a világ legnépszerűbb fado előadója, Ana Moura áll közönség elé. Portugália legszebb zenei hagyományát, a melankolikus, keserédes fadót képviselő művész bejárta a világot, 2007-ben fellépett a Rolling Stonesszal is Lisszabonban, és együtt dolgozott Prince-szel, aki akkora rajongója lett, hogy 2011-ben inkognitóban megnézte az énekesnő fellépését a Sziget Fesztiválon. A legendárium szerint még egy kis emelvényt is építettek neki, amiről zavartalanul élvezhette a fellépést, Moura pedig a No Expectationst egyenesen „a nagy popsztárnak” ajánlotta, de a közönségből állítólag nem szúrták ki Prince-t.

 

Július 14-én a flamenco-salsa-poplegenda, Nicolas Reyes énekes vezetésével játszik a Gipsy Kings. Az együttes tagjai 1988-tól a műfaj világsztárjainak számítanak, az elmúlt három évtizedben uralták a World Music listákat. Összesen 13 stúdióalbumuk jelent meg, melyekből több mint 14 millió példányt adtak el világszerte. 2013-ban másodízben nyerték el a legjobb világzenei album Grammy-díját.

 

Az ötödik napon a jazzt, a soult és a sanzont keverő francia sztár, ZAZ ad koncertet. 2010-ben jelent meg első albuma, a Zaz, amelyről a Je veux című dal bombasiker lett. Magyarországon is megfordult már többször, a Szigeten, a Tüskecsarnokban, majd kétszer a Budapest Parkban – ötödik hazai koncertjén ötödik stúdióalbumát, a járvány alatt készült ISA-t mutatja be. Isabelle Geffroy-nak pont jókor jött a leállás, mert amúgy is szünetet akart tartani az előző tíz év folyamatos pörgése után és egy kicsit befelé figyelni: ennek eredménye lett az elektronikus hangzást csupa akusztikus hangszerre cserélő és az énekes-dalszerző becenevét viselő, elengedésről szóló ISA, amelynek egyik lírai dalában a Rammstein frontemberével énekel duettet.

 

A fesztivál zárónapján a brit szupersztár, James Blunt ad koncertet. Az énekes 2022 februárjában induló, The Stars Beneath My Feet című Európa turnéjának keretében lép fel Veszprémben. Blunt, bár gyermekkorában több hangszeren tanult, szülei nyomására mégis katonai pályára lépett és a brit hadseregnél szolgált, ahol 2002-es leszereléséig századosi rendfokozatig jutott. Első albuma 2004-ben jelent meg Back To Bedlam címmel, melynek You’re Beautiful című dala azonnal világsztárrá tette. Zenei világára óriási hatással volt a Fleetwood Mac, David Bowie és Elton John, akik közül utóbbi személyesen kérte fel, hogy 2004-es turnéjának állomásain fellépjen. A Sportarénában már négy önálló koncertet is adott, a legutóbbiról mi is beszámoltunk.

 

A nagyszínpados programok mellett július 15-én és 16-án a Jezsuita Templomkertben Jamie Winchester koncertezik, aki két különböző programmal lép színpadra. Lassan 20 évvel ezelőtt állt elő Jamie Winchester és Hrutka Róbert azzal az ötlettel, hogy dalaikat szimfonikus zenekari kísérettel vigyék színpadra. Így született meg 2004-ben az első Wood & Strings koncert, ami akkora sikert aratott, hogy később ebből az anyagból született a zenekar harmadik albuma. A közönség nyomásának eleget téve most újra összeáll a banda és három évvel az utolsó közös koncert után, a Mendelssohn Kamarazenekar segítségével ismét színpadra állítják áthangszerelt dalaikat. Június 16-án pedig akusztikus koncerten láthatjuk Jamie Winchestert, ahol saját szerzeményei mellett legkedvesebb dalait játssza el egy szál gitárral.

 

Jegyvásárlás.

A VeszprémFest Facebook-oldala.

https://recorder.blog.hu/2022/06/20/juliusban_vilagsztarok_lepik_el_veszpremet_james_blunt_diana_krall_jamie_cullum_ana_moura_es_zaz_is_
Júliusban világsztárok lepik el Veszprémet – James Blunt, Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura és ZAZ is fellép a VeszprémFesten
süti beállítások módosítása