Nézd meg Mark Lanegan meghatóan szép utolsó klipjét!

2022.05.16. 20:14, srecorder

mark-lanegan-hiraeth.jpg

Mintha leperegne az életed a szemed előtt – ezt az érzetet kelti a Dark Mark vs. Skeleton Joe Hiraeth című számához készült videó, amelynek egyik felében a februárban elhunyt Mark Lanegan korábbi klipjeiből és fellépéseiből áll montázst látjuk vizuális karrierösszegzésként, a másodikban pedig a természetben sétál írországi otthona környékén, ahol élete végén megtalálta a nyugalmát.

Tavaly októberben jelent meg Mark Lanegan és Joe Cardamone ambientes electroclash-projektjének első albuma, amelynek egyik kulcsdala a Hiraeth – ez egy walesi kifejezés egy talán sosem volt hely vagy idő iránti múlhatatlan vágyódásra, nosztalgiára. „Tudom, hogyan kell egyedül lenni” – búgja Lanegan a dal visszatérő sorát, amely most még inkább szíven vágja az embert. A videó nemkülönben: mind az énekes-dalszerző pályafutása előtt tisztelgő montázsblokk, mind a séta Lanegan írországi otthona, Killarney környéki erdőkben.

Lanegan 2020-ban költözött Írországba, miután Los Angelesben egy olyan zűrös ügybe keveredett, amibe nem kellett volna. „Ez életem története”mondta róla a Spinnek, bár azt nem árulta el, kik és miért üldözték, és miért kellett puskával a kezében aludnia a stúdióban (azért ott, mert annak csak két bejárata van, amit figyelni tudott, ellentétben a házával, aminek kilenc). Az eredeti terv szerint Portugáliába költözött volna, de a Covid miatt Európában csak Írország fogadott amerikai állampolgárokat, és szerencséjére az egyik barátja felajánlotta a vidéki házát, hogy húzza meg ott magát – Lanegan pedig beleszeretett az országba, és a környezetbe, amelyben hektikus amerikai élete után végre nyugalomra lelt. Ez tükröződik a videón is, amit azután forgattak, hogy felépült a súlyos Covid-fertőzésből és a mesterséges kómából, amiben a kórházban tartották.

„A legtöbb fotó és videó, amit Írországban készítettünk nála, tulajdonképpen turistáskodás volt”mesélt Cardamone a Spinnek a Hiraeth klipjéről. „Ez egy jó alkalom volt, hogy együtt töltsünk egy kis időt, és Mark megmutassa nekem az új otthonát. Őszintén boldognak tűnt itt, sokkal jobban, mint amilyennek valaha láttam Los Angelesben. Természet és béke vette körül.” […] „Az utolsó nap úgy döntöttünk, hogy megnézzük a tónak azt a részét, ahol Mark még nem járt. Órákig sétáltunk és beszélgettünk az erdőben, és csak a legvégén vettük elő a kamerát. Mindig is szerettem volna valami képi anyagot a Hiraethnek, de ekkor már kezdtünk kifutni az időből, és fontosabb volt, hogy együtt lógjunk. Az anyag, amit felvettünk, tudomásom szerint az utolsó, ami készült Markról.”

Lanegan és Cardamone még 2004-ben találkoztak, amikor utóbbi poszt-hardcore bandája, az Icarus Line volt Lanegan előzenekar a Bubblegum turnéján. Összebarátkoztak, majd évekig mondogatták, hogy szeretnének egyszer valamit együtt csinálni, hogy aztán egy hónap alatt összerakják az albumot úgy, hogy Cardamone küldözgetett Lanegannek az instrumentális zenéit, aki általában már másnap szöveget írt és ráénekelt az alapokra. Lanegant saját bevallása szerint az izgatta ebben a projektben, hogy más volt, mint amit akár ő, akár Cardamone valaha játszott: „Amikor már annyi mindent csináltál, mint Joe és én, folyamatosan keresned kell azt, ami más és ami kihívást jelent, hogy lelkes maradj.”

„Ez a dal tele van szűretlen szeretettel. Csak semmi megfontoltság. Az egyik legmeghatóbb zene, aminek valaha a részese voltam” – mondta a Hiraeth-ről Cardamone.

Lanegan a halálakor a következő szólólemezének demóin dolgozott, aminek egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa, de az biztos, hogy az énekes még szerepelni fog az Afgan Whigs következő albumán: a szeptember 9-én megjelenő How Do You Burn? két dalában is vokálozott, sőt az album címét is ő adta.

 

a Guns 'N Roses-basszer Duff McKagant is felvonultató albumnyitó Living Dead klipje:

az album második single-je:

https://recorder.blog.hu/2022/05/16/nezd_meg_mark_lanegan_meghatoan_szep_utolso_klipjet
Nézd meg Mark Lanegan meghatóan szép utolsó klipjét!
süti beállítások módosítása