Jövő pénteken Hooverphonic az Akváriumban!

2022.05.14. 17:24, srecorder

hooverphonic2.jpg

Mad About You, 2 Wicky, Eden: a Hooverphonicot az is ismeri, aki azt hiszi, sose hallott róla, dalaik ugyanis tucatnyi reklámban, sorozatban és filmben szerepeltek a Baywatchtól a Törtetőkön át a CSI-ig. Az egyik legnépszerűbb belga zenekar három évvel előző akváriumos koncertje után, klasszikus korszakuk énekesnőjével, a 2020-ban visszatért Geike Arnaerttel játszik május 20-án Budapesten.

A Hooverphonic a ’90-es évek triphop-hullámának hátán bukkant fel, miután Alex Callier basszusgitáros-dalszerzőt és Frank Duchêne billentyűst összehozta a techno nagyapja, Pierre Henry iránti rajongásuk. A berobbanást a Henry-t és Isaac Hayest is mintázó 2 Wicky hozta el nekik a Lopott szépség című Bertolucci-filmmel, amelyben Liv Tyler játszotta az apját Toscanában kereső és a környéken mindenkit megbabonázó fiatal szűzlányt. Egy gyors névcsere (Hooverről váltottak, hogy ne perelje be őket a híres porszívócég) után kihozták első albumukat (A New Stereophonic Sound Spectacular, 1997), rajta álomszerű, csilingelő, darkos triphoppal, amit aztán a későbbiekben izgalmas irányokba bővítettek.

Mire megjelent a második album, már a harmadik énekesnő, az akkor mindössze 18 éves Geike Arnaert érkezett a zenekarba, akivel aztán az ezredforduló környéki nagy sikerlemezeiket készítették. A '98-as Blue Wonder Power Milket Mark Plati producerrel vették fel, aki akkoriban elég jó névnek számított, David Bowie-val a drum and basses Earthling LP-n és a tavaly posztumusz megjelent Toy albumon dolgozott a '90-es évek vége felé. Az egyre nagyobb sikereket elérő, de közben egyre poposabbá váló Hooverphonicból zenei nézeteltérések miatt kilépett Duchêne, és így kialakult az azóta is jól működő triófelállás, Callier és az aktuális énekesnő mellett Raymond Geerts szólógitárossal. A dalok többségét Callier írja, néha a szakma veteránjainak segítségével: a The Magnificent Tree egyik húzószámát, a Jackie Cane-t például az I Can’t Get You Out of My Head és a Toxic társírójával, Cathy Dennisszel jegyzi. A Mad About You-t is felsorakoztató The Magnificent Tree a zenekar legsikeresebb albuma lett, megjelenésének évében (2000) a belga foci Eb megnyitóján is felléptek az erre az alkalomra komponált, 12 perces Visions című dalukkal.

„Mindig is próbáltak beszuszakolni minket a triphop műfajába, és olyan zenekarokhoz hasonlítottak, mint a Portishead vagy a Massive Attack. De már rég elértünk arra a pontra, amikor szerintem nem lehet. Belgának lenni azért jó, mert az ország mérete és elhelyezkedése miatt rengetegféle hatás ér. A francia, az angol és az amerikai hatások az elsődlegesek, és ha ezeket összekevered, abból valami különleges születik – a mi hangzásunk is innen jött” – mondta Geike az évek során sokat bővült Hooverphonic-soundról, amelybe a dark triphop, a táncoltató diszkó és a drámai vonóshangszerelés is belefér, de játszottak Electric Prunes és Pink Floyd inspirálta pszichedelikus rockot is egyik legjobb lemezükön, a 2007-es The President of the LSD Golf Clubon, ami után Geike hosszú időre kilépett a zenekarból.

Az énekesnő alig 18 évesen csatlakozott hozzájuk, és Callier elmondása szerint 28 évesen már beütött nála az életközepi válság, és szerette volna magát valami másban is kipróbálni. Miután Geike (sikeres) szólókarrierbe kezdett, több énekesnő is megfordult a Hooverphonicban, legutóbb a szintén 18 évesen csatlakozó Luka Cruysberghs, akinek Callier volt a mentora a fllamand Voice-ban és együtt meg is nyerték a 2017-es évadot. Geike 2020-ban jött vissza a zenekarba, azóta újravették 20. születésnapjára a Mad About You-t, felléptek az Eurovízión (a The Wrong Place-szel), és kiadtak vele egy melankolikus-popos visszatérő lemezt (Hidden Stories, 2021), amelyet az európai turnéjuk keretében május 20-án az Akváriumban is bemutatnak, természetesen a jól ismert Hooverphonic-slágerek kíséretében. Előzenekar a Belau.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-oldala.

https://recorder.blog.hu/2022/05/14/jovo_penteken_hooverphonic_az_akvariumban
Jövő pénteken Hooverphonic az Akváriumban!
süti beállítások módosítása