„Van egyáltalán olyan, hogy Igazi?” – Dal- és klippremier! Helka: Jánoska

2022.05.13. 17:58, srecorder

helkaband.jpg

„Ijesztő, hogy emberek egy életet élnek le egy olyan ember mellett, aki nem megfelelő számukra, aki mellett igazából nem boldogok, akiről csak azt hiszik, hogy ő az igazi. De valójában ki is az Igazi? Van egyáltalán olyan?” Erről szól a saját és népdalokat is játszó Helka új dala, amelyet triójával vett fel és ő maga készített hozzá játékos animációt.

A citerás-énekes Debreczeni-Kis Helga év elején mutatkozott be egy friss klippel, majd egy magyarradaros cikkel a Recorderen. Helka szólóban és zenekarával is fel szokott lépni, amelyben rajta kívül Barna Anikó kobzos-vokálos és Török Bettina bőgős szerepel. Új daluk, a Jánoska egy szerelmi történeten vezet végig a kezdeti fellángolástól a csalódáson át az újratervezésig, miközben a párválasztás fontosságát járja körül.

„Annyiszor hallottam már: érezni fogod, hogy ki az Igazi. De mi van, ha csak azért érezzük azt, mert érezni akarjuk? Mi van, ha totálisan becsapjuk önmagunkat? Mi van, ha sosem valljuk be magunknak, hogy boldogtalanok vagyunk, mert sosem tapasztaltuk meg, hogy mennyire boldogok is tudnánk lenni más mellett? Leélni egy életet boldogtalanul? Az ember nem szeret ilyenekről olvasni, pedig hihetetlenül fontos” – mondja Helka a dal születéséről. „Számomra ez a dal egy kicsit az útkeresésről szól. Mindenki máshogyan igyekszik megtalálni önmagát vagy azt, aki mellett az lehet. A dalban szereplő Jánoska az én olvasatomban nem feltétlenül egy valós személy, egy tényleges társ megtalálásának vágyát szimbolizálja, hanem sokkal inkább egy célt vagy egy víziót. Elvégre valahol mindenki keresi a maga Jánoskáját több-kevesebb sikerrel” – tette hozzá Török Betti.

A népdalszövegekből összeollózott versszakok dallama jól elhatárolható a népzenei anyagtól. Ezt a könnyed, játékos, a János és lábos analógiát viccesen kiemelő animáció is jól tükrözi. „Az animálás világa újdonság számomra, most ismerkedem az ehhez nélkülözhetetlen programokkal és lehetőségekkel. A végeredmény távol áll a tökéletestől, mégis fontos mérföldkő életem tanulási folyamatában: idővel megtanulom, hogy nem csak az szerethető, ami tökéletes. A fejlődés elengedhetetlen lépcsőfoka az, hogy elkezdjük csinálni az adott dolgot. Én elkezdtem. Tökéletlenül” – mondta Helka.

A dal magját Közép-Erdély legfejlettebb férfitánca, a legényes egyik virtuóz dallama adja. Ennek továbbgondolásaként született meg a visszatérő, szöveg nélküli énekes refrénrész. Az eredeti dallam és a sajáttá formált alternatíva a dal végén egymásba olvad, és egységet alkotva, egyidejűleg szólal meg – ez foglalja keretbe az egész dalt. „A Jánoska című népzenei feldolgozás az egyik legnehezebb dalunk, hiszen annak ellenére, hogy Helkával nem vagyunk énekesek, kétszólamú énekkel, hangszerek nélkül kezdjük el a számot. Ez mindkettőnk számára nagy kihívást jelent. A dallal kapcsolatban vicces emlék mindannyiunk számára az a hódmezővásárhelyi nyári koncert, amikor Helka ahelyett, hogy a legények közt Jánoskát választotta volna, inkább láboskát választotta” – fűzte hozzá Barna Anikó.

 

Helka a Facebookon és Instagramon. Helka Patreon-oldala.

fotó: Bojtos Kristóf

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/13/_van_egyaltalan_olyan_hogy_igazi_dal-_es_klippremier_helka_janoska
„Van egyáltalán olyan, hogy Igazi?” – Dal- és klippremier! Helka: Jánoska
süti beállítások módosítása