A jazz olyan, mint egy jó bűvésztrükk – Klippremier! Horváth Gábor Trió: Circles

2022.05.03. 09:10, srecorder

horvathgabortrio.jpg

Tricks címmel jelent meg áprilisban a Horváth Gábor Trió új albuma, amelynek dalait bűvészmutatványok és kártyatrükkök ihlették. A körkörös akkordmenetre épülő, a kapcsolataink ismétlődő mintáira utaló Circles most a lemezfelvétel kulisszáiba betekintő klipet kapott. A lemezbemutató koncertet május 14-én tartják a Fonóban.

Míg a trió (Gábor mellett Horváth Balázs nagybőgős és Gálfi Attila dobos) előző lemeze, a filmzenék inspirálta Soundtrack egy képzeletbeli nap történetét mesélte el, addig az új albumon Horváth Tojás Gábor a bűvészmutatványok szerkezetét és csattanóját fordította le a zene nyelvére. „Gyermekként találkoztam először a bűvészkedéssel, amikor egy trükkdoboz játékot kaptam. Néhány éve újra elkezdtem a kártyatrükkökkel foglalkozni, és hobbibűvészként kitanultam őket. Ennek a folyamatnak az örömét, egy trükk felépítését, szerkezetét és csattanóját fordítottam le a zene nyelvére”mondta egy interjúban a zeneszerző-zongorista, aki a Recordernek hozzáfűzte: „Számos hasonlóságot fedeztem fel egy trükk felépítésében és a jazzdarabok kompozíciós szerkezete között. A trükkök 3 felvonásból álló felépítése – ígéret, fordulat, csattanó – számomra tökéletesen rímel egy jazzstandard vagy -kompozíció szerkezetére, ahol a hallgatóság az elején megismer egy melódiát, zenei témát, amellyel aztán a zenészek elkezdenek improvizálni, játszani, átváltoztatni, majd a végén visszatér az elején megismert dallam, de már egy másik értelmet nyerve, akár más harmóniákkal és ritmusokkal kísérve.”

Az egymásba érő, körkörösen ismétlődő akkordmenetre épülő Circles című dal is egy kártyatrükkről kapta a nevét, és az inspirálta, hogy a (pár)kapcsolatainkban sokszor ugyanazokat a köröket futjuk. A dalhoz Mákszem Levente készített klipet, ami egy-két bűvésztrükkel színesített feel-good montázsként betekintést enged a Tricks lemez felvételeibe.

„Ez egyfajta visszatérés a gyerekkoromba, amikor trükkökkel egy ártatlan, őszinte és kedves örömszerzés volt a cél. Zeneszerzőként ezeket az érzéseket és hangulatokat próbáltam megjeleníteni ezen a lemezen. Míg zongoristaként felfedeztem benne a kézügyesség fejlesztését is, hiszen rengeteg gyakorlást és olyan jellegű kézmozdulatokat igényel egy kártyatrükk elsajátítása, amely jóleső érzés volt a kezeimnek, és biztos vagyok benne, hogy a zongorajátékomra is kihatottak. A lemezen található kompozíciókat a játékosság, a zenei humor és az érzelmi színesség jellemzi. Emellett nagyívű szólók és himnikus balladák is helyet kaptak az albumon”mondta Gábor a lemezről, amely elérhető minden nagyobb streaming-felületen.

 

Jegyek a lemezbemutatóra, Facebook-esemény.

Horváth Tojás Gábor a Facebookon. Honlap.

fotó: Máth Szilvia

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/03/klippremier_horvath_gabor_trio_circles
A jazz olyan, mint egy jó bűvésztrükk – Klippremier! Horváth Gábor Trió: Circles
süti beállítások módosítása