„Abszolút luxuskategória” – Albumpremier! KRIZ: The Journey Home

2022.04.22. 07:16, srecorder

csapokrisztian.jpg

Világklasszis zenészekkel, többek közt Borlai Gergővel, Tom Jones trombitásával (Ryan Quigley) és korosztályának egyik legjobb basszusgitárosával, Hadrien Feraud-val adja ki első szólólemezét Csapó Krisztián. Krisztián az ország egyik legkeresettebb harsonása és session zenésze, egyebek mellett játszik a BJC Big Bandben és a Nart Orchestrában, és olyan előadók lemezein vagy koncertjein szerepelt, mint Charlieaz Irie Maffia, vagy a BrainsThe Journey Home című szólóalbumán lüktető grúvok, virtuóz hangszeres szólók, és ízes, jazzfunkos szerzemények váltják egymást. Premier!

„Régóta dédelgetett álmom valósult meg azzal, hogy a rengeteg különféle produkcióban való közreműködés után szólólemezem jelenhet meg. A koncepció nem az volt, hogy egy órán keresztül kizárólag a harsona szóljon, sokkal inkább az, hogy olyan zenét alkossunk, amit szeretek, és olyan zenészek legyenek ebben a társaim, akikkel szeretek játszani” – mondja Krisztián. „A résztvevők névsora magáért beszél, a ritmusszekció például abszolút luxuskategória, minden dalban Borlai Gergő dobol, két tracken Hadrien Feraud basszusgitározik. Emellett olyan nagyszerű zenészek csatlakoztak hozzám a stúdióban, mint Ryan Quigley (Tom Jones trombitása), László Attila (gitár), Tálas Áron (billentyűk), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Soso Lakatos (szaxofon), Pecze Balázs (trombita), Meggyes Ádám (trombita), Ladányi Gábor (gitár), Mike Gotthard (gitár), Gudics Martin (basszusgitár), Kováts Gergő (szaxofon), Gyurics Tamás (percussion) és Varga Dániel (szaxofon). Egy ekkora projektet nem könnyű összehozni és menedzselni. Nagy köszönettel tartozom Hunka Róbertnek és a Hunnia Recordsnak, valamint Bolyki Györgynek és a Szikra Projektnek, hogy támogatták a lemez létrejöttét, valamint a lemezbemutató szervezésében is nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak!”

Élőben április 28-án, az Akvárium Klubban játssza el Krisztián és a lemezen hallható legtöbb vendéget felvonultató zenekara a lemez anyagát, jegyvásárlás, Facebook-esemény. És akkor íme a jazzfunkos The Journey Home, amelynek dalait Krisztián alaposabban is bemutatja lentebb. A lemez elérhető több streaming-oldalon is.

The Journey Home

A címadó dalnál igyekeztem a brit acid jazz zenekarok instrumentális szerzeményeiből ihletet meríteni. Külön érdekesség, hogy ez az egyik track, ahol Ryan Quigley is trombitál, aki többek között egy legendás londoni acid jazz együttes, az Incognito lemezein is közreműködött. László Attila zseniális gitárszólót játszik, őt a többségnek nem kell bemutatni, többek között Charlie zenekarából is ismerős lehet. Szólózom a dalban én is és Kováts Gergő baritonszaxofonon.

Saturday

Varga Dániel szerzeménye, akivel a témát is együtt szólaltatjuk meg. A vibe nyugodt, a harmóniák izgalmasak, a groove pedig nem igényel magyarázatot. Az egész lemezt két nap alatt rögzítettük Törökbálinton, a SuperSize stúdióban, ahol mindent egyszerre játszottunk úgy, hogy próba nem volt előtte. A zenészek kiemelkedő színvonalát jól mutatja, hogy egy ilyen anyag kerekedett belőle. Ez volt az első dal, amit felvettünk.

I Have To Make A Call

A trombitások nagy pillanata, a kompozíció és a hangszerelés Tálas Áron munkáját dicséri. Három kiemelkedő trombitás is hallható a dalban: Pecze Balázs, Fekete-Kovács Kornél és Ryan Quigley. Utóbbi kettő még egy-egy kiváló szólót is feljátszott.

Snowdrops

Itt a gitárosok kerülnek reflektorfénybe, Ladányi Gábor és Mike Gotthard a főhős. John Scofield világát volt hivatott idézni a track, de Misi és Gábor egyéni stílusjegyei átitatják a felvételt.

csapo_borlai_feraud.jpgKrisztián Borlai Gergővel és Hadrien Feraud-val.

Zhin Zhin

Ezt a dalt a feleségemnek írtam. Itt hallható először a lemezen Hadrien Feraud és egyből egy zseniális szólót is játszik. Természetesen én is improvizáltam benne egyet. Érdekes, hogy egy-egy kiemelkedő dobos zsenialitása nemcsak a gyors és sűrű dalokban érezhető, hanem egy lassabb groove-ot is úgy el lehet játszani, ahogy azt nagyon kevesen tudják. A végén jön a slusszpoén, viszonylag kevés szerelmes dalban van dobszóló, ilyen meg pláne nincs!

Late Night Rhodes Trip

Utazunk, éjszaka van, szól a Rhodes és az altszaxofon. Ez egy kicsit modernebb groove, emeljük ki Gudics Martint is, aki szintén kiemelkedő basszusgitáros!

Mean Street

Vannak nagy pillanatok a dalban, a Rhodes- és a dobszóló, majd egy pillanatra egy pianínó is feltűnik.

Shark Dance

A lemez egyetlen páratlan lüktetésű dala, Soso Lakatos szerzeménye. A szokatlan, keletiesebb ízvilágú dalt olyan hamar megtanulta a ritmusszekció, hogy Soso azóta is döbbenten emlegeti. Harsona-, szaxofon- és Rhodes-szóló is hallható benne.

Krizzly

Az album dinamikai csúcspontja Borlai Gergő szerzeménye, amely előrevetíti, hogy energiában nem lesz hiány. Az uptempo funk Hadrien Feraud basszusgitározásával válik igazán élővé. Ebben a gyors tempóban sokan elvéreznének, de Tálas Áronnak nem kellett kétszer mondani, hogy szólózzon, Ladányi Gábornak pedig minden bizonnyal Scott Henderson járt az eszében gitározás közben. A dobolás meg kegyetlen!

 

KRIZ a Facebookon.

headerfotó: Horváth G. Ambrus

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/04/22/albumpremier_kriz_the_journey_home
„Abszolút luxuskategória” – Albumpremier! KRIZ: The Journey Home
süti beállítások módosítása