Végre digitálisan is beszerezhetők a magyar könnyűzene rejtett kincsei

2022.04.21. 16:56, srecorder

pbox02-03.jpg

A Moiras Records 17 éve jelenteti meg a magyar rock-, jazz- és folkzene elfelejtett vagy épp soha közre nem adott, régi és értékes felvételeit. A Kovács László vezette kiadó adott ki Beatricét, Omegát és Hungáriát, hozott be a köztudatba obskúrus beatzenekart (Futurama), csináltak nagylemezt a Liversingnek – a sor sokáig folytatható. Most pedig az erre alkalmas felvételeket digitális formában is közzéteszik. Első körben öt EP lát napvilágot a dalok.hu-nál, ahol a felvételeket meg is lehet vásárolni; ezt követően pedig nagyjából havonta lehet egy-egy érdekes archív album megjelenésére számítani.

pbox_ep_cover.jpg

P. Box: A zöld, a bíbor és a fekete (EP)

Bencsik Sándor gitáros és Cserháti István billentyűs alakították meg a Pandora’s Boxot. A formáció a nyolcvanas évek egyik kulcsfontosságú hazai hard rock zenekara volt. Második, Kő kövön című albumukat ma is valódi klasszikusként emlegetik a rajongók. Az EP az együttes Maradj a vonalban című koncertlemezét harangozza be. A felvételek 1983-ban készültek, amikor Vikidál Gyula volt a zenekar frontembere. Az amatőr archív felvételek korszerűsítve szólalnak meg, ami Sáfár József, a zenekar volt basszusgitárosa, ma pedig hangmérnök munkáját dicséri. Megvásárolom.

 

Vadmadarak: Székvárosi lassú (EP)

kar_028_lp_v3.jpgJekler Z. Gábor producer álmodta meg a magyar népzene és a techno/house stílus házasítását. A népdalok feldolgozásában az egri Kovács „KaGee” Gábor személyében talált alkotótársra, aki zenei tudásával hangfelvételekbe ültette át az ötleteket. Másfél évig dolgoztak a Vadmadarak projekten, remixekkel együtt majd’ húsz átdolgozás készült el, azonban a kész számokhoz itthon nem találtak kiadót. Végül 1997 elején egy közvetítő, Haluska Imre DJ jóvoltából a felvételek egy része megjelent három olasz kiadású maxi EP-n. Ezek a lemezek az ottani DJ piacon keltek el, minimális példányszámban. Sajnos, az alkotók akkor nem tudtak tovább foglalkozni a felvételek sorsával, így a Vadmadarak igen hosszú pihenőre tértek – egészen mostanáig. Az EP a Hej, Jancsika című albumot vezeti fel a közönség számára. Megvásárolom.

 

ÉLETBEN TARTANI – INTERJÚNK A MOIRAS RECORDSOT VEZETŐ KOVÁCS LÁSZLÓVAL.

 

kexfrontcoveremail.jpgKex: Tiszta szívvel (EP)

Budapest legendás pszichedelikus beategyüttese volt a Kex, amely 1968 decemberében alakult. Vezetője és alapítója Doleviczényi Miklós volt, míg frontembere és motorja Baksa-Soós János. A zenekar klasszikus felállásának tagja volt még Bianki Iván, Imre Attila és Kisfaludy András. Színpadi-zenei produkciójuk évekkel megelőzte a kort, amelyet ugyanakkor sokszínűsége miatt nehéz leírni. Szürreális vagy éppen groteszk hangvételű beatszámokat klasszikus versfeldolgozások követtek, de rendszeresen visszatértek XX. század eleji műdalok, vagy épp népdalok félig ironikus feldolgozásai is. Mindezt hajlamosak voltak megszakítani némi színpadi performance kedvéért, amely tréfás és komoly egyaránt lehetett. Koncertjeikre jellemző volt az erős billentyűs hangszerelésű hangzásvilág és az állandó improvizatív készség mind a zenében, mind a színpadi megjelenésben.  Más beatelőadók mellett főszerepet kaptak a Szép lányok, ne sírjatok című, Mészáros Márta rendezte filmben. A film zenéjéből tervezett nagylemez sajnos csak több évtizedes késéssel jelenhetett meg. Baksa-Soós 1971 őszén kivált és az NSZK-ba távozott, ekkor lezárult a zenekar nagy korszaka. Doleviczényi vezetésével még egy évig új felállásban, funky-s hangvétellel játszottak, de jelentős sikereket nem tudtak elérni. Az EP a Let’s Cake című albumot vezeti fel. Megvásárolom.

 

metropol_ps_cover_ep.jpgMetropol: Egyszerű dal (EP)

A Metropol Erdély legnépszerűbb magyar rockzenekara volt az 1970-80-as években. Hosszabb szünet után, a 2010-es évek elejétől ismét stabil felállásban működnek, elsősorban nagyobb erdélyi rendezvények, fesztiválok meghívottjaiként. Az EP a Permanent Standby című, később megjelenő koncertalbumuk két dalát tartalmazza. Az albumon a legnépszerűbb koncertszámok lesznek hallhatóak, amelyeket 2008-2018 között rögzítettek, zömében Erdélyben megtartott fellépéseken. Így felidézik a 2008-as, negyvenéves jubileumi nagyváradi koncertjüket, vagy éppen a Festum Varadinum rendezvénysorozatának koncertjét, 2015-ből. A dalok az eredeti, magyar nyelvű szövegeikkel szólalnak meg. Megvásárolom.

 

NÉGY ÉVE SZEMLÉZTÜK A MOIRAS RECORDS KATALÓGUSÁT.

 

winkelmayerlpfrontcoveremail_1.jpgWinkelmayer Brass: Dialogue (EP)

Winkelmayer József fúvós, billentyűs multi-instrumentalista 1970-ben hattagú együttest verbuvált, hogy zenei álmait megvalósítsa. Így alakult meg az első magyar jazz-rock együttes, amely remek színvonalon játszott saját számokat és feldolgozásokat is. A Winkelmayer Brass volt Jakab György billentyűs-zeneszerző pályájának első zenekara. Két éven át itthon, majd további három évig külföldön zenéltek nagy sikerrel. Sajnos a korabeli médiába csak kevés alkalommal jutottak el, hanglemezük akkor nem készült. Az EP az együttes életmű-válogatásának előzeteseként jelenik meg. Megvásárolom.

 

 

A Moiras Records oldala.

https://recorder.blog.hu/2022/04/21/vegre_digitalisan_is_elerhetok_a_magyar_konnyuzene_rejtett_kincsei_premier_moiras_records_ep-k
Végre digitálisan is beszerezhetők a magyar könnyűzene rejtett kincsei
süti beállítások módosítása