Reflektor: új zenei fesztivál Budapesten – mainstreamen innen, undergroundon túl

2022.04.07. 10:30, Recorder.hu

reflektor_650.jpg

Idén július 14. és 16. között rendezik meg először az Örs vezér terétől pár percre, Fehérdűlőn Budapest új zenei fesztiválját, a Reflektort. Izgalmas nemzetközi fellépőkkel találkozhatnak azok, akik stílustól függetlenül folyamatosan keresik a friss zenéket, és azok is, akik most ismerkednének a nagyfesztiválok lineupjának apróbetűs előadóival. Az első nevek között ott van a Temples, Son Lux, Squid, Seafret, Weval és a Porridge Radio is. Early bird bérletek a készlet erejéig elérhetőek a reflektorfestival.hu oldalon.

A most induló Reflektor missziója, hogy olyan nemzetközi fellépőket mutasson be a három nap alatt, akik tőlünk nyugatabbra rendszeres fesztiválszereplők, de itthon csak ritkán vagy egyáltalán nem láthattuk őket élőben. Sokan csak a headlinerek miatt váltanak jegyet a nagyobb fesztiválokra, és véletlenül találják magukat kisebb, de szuper koncerteken, mások pedig direkt a plakátok alsó sorai miatt mennek ki egy-egy napra bulizni. A Reflektor ezt a két tábort hozza össze: a szervezők olyan fesztiválok koncepciójából merítettek, ahol a középpontban a zene áll, és a látogatók délutántól hajnalig hallgathatják az ismert és a feltörekvő előadók koncertjeit. A kisfesztivál a műfaji keretek széles palettájából válogat, úgyhogy a csütörtökön bejelentett nevek között találunk fülbemászó pszichedelikus popot, slágeres posztpunkot, jazzes lo-fi hiphopot és kísérleti elektronikát is.

Mindez Budapest belvárosától nem messze, ipari környezetben valósul meg: egy volt kamionmosó ad otthont a Reflektornak az Élessarok mellett, ami az Örs vezér terétől egy lépésre fekszik, villamossal percek alatt elérhető.

temples_650.jpg

/Temples

A plakát tetején szerepel a 2010-es évek brit neo-pszichedéliájának legsikeresebb formációja, a Temples, akik a Reflektoron koncerteznek először Magyarországon. Az itthon rendkívül népszerű, egyszerre meghitt, mégis grandiózus koncertjeiről ismert amerikai Son Lux a csütörtöki nap headlinere.

A 2021-es év végi toplistákról, az angliai Brightonból érkezik hazánkba ugyancsak első alkalommal a posztpunk szcéna legújabb csillaga, a Squid, valamint az indie rock szintér és a nemzetközi zenei szakújságírók friss kedvence, a Porridge Radio. Ők júliusban már a legújabb lemezükkel a hónuk alatt lépnek a Reflektor nagyszínpadára. A gitárzenei frontot továbbá erősíti az osztrák pszichedelikus space rock power trió, a Mother’s Cake, akiket már ismerhet a hazai közönség.

porridgeradio_650.jpg

/Porridge Radio

A Reflektor elektronikus felhozatalát a tavalyi Ninja Tune-os EP-jének folytatásával érkező holland duó, a Weval fémjelzi, akik szombaton indítják be az éjszakát. A cseh Floex pedig csütörtök este teremt egyedi hangulatot az elektronikus és akusztikus hangszerek párosításával. A brit Seafret folkos indie popjával csütörtökön csendesedhetünk le, aztán szombaton A.A. Williams sötét folk goth dallamaiban merülhetünk el. A belga Whispering Sons no wave és industrial elemekkel tűzdelt posztpunkját szintén szombaton élvezhetjük majd.

weval_650.jpg

/Weval

Hazánkat többek között a külföldön egyre népszerűbb jazzes hiphop trió, a Jazzbois képviseli, de csatlakozik a lineuphoz az éppen európai turnéra induló Makó Dávid is, aki a Devil’s Trade nevű szóló projektjével a kultikus francia Season of Mist kiadónál hozta ki legutóbbi lemezét. Az újabban posztrock felé nyúló iamyank szólóban zenél majd Fehérdűlőn, akárcsak a dekonstruált elektronikában utazó Superflake és a korábban a Mongooz and the Magnetből ismert O’SULLIVAN. Zenekarral érkezik a 70-es évek funk-soul hagyományából építkező Perrin, az elektronikus r&b-ben utazó The Anahit és természetesen a Hangmás-utód Black Bartók is. A feltörekvő hazai színteret a nemrég debütlemezzel jelentkező BÖBE, a Flanger Kids elektropop duó, valamint boebeck képviseli.

sonlux_650.jpg

/Son Lux

Szombaton az egyik színpadon a budapesti éjszaka emblematikus formációja a LavaLava, vagyis Tolo és Falcao hozza majd a hajnalig tartó bulit, míg a másik színpadon a Nyár utca 20. legendás estéit idézik meg egy hagyományos Beat on the Brat Classics szettel. Pénteken pedig érkezik az élőhangszeres The Acoustic Minimal Techno Party.

A bérleteket és az első fellépők listáját itt találjátok: reflektorfestival.hu

Early bird bérletek korlátozott számban kaphatóak a készlet erejéig.

 

https://recorder.blog.hu/2022/04/07/reflektor_uj_zenei_fesztival_budapesten_mainstreamen_innen_undergroundon_tul
Reflektor: új zenei fesztivál Budapesten – mainstreamen innen, undergroundon túl
süti beállítások módosítása