„Kétségbeesetten is mulatni van kedvem” – Magyarradar és albumpremier: Duckshell

2022.03.31. 07:30, srecorder

duckshell.jpg

Az Európát többször végigutcazenélő, magát annak idején „multilingvisztikus sunshine-punkként” bemutató, szerintünk lendületes multikulti mindentbele-tánczenét játszó Duckshell több single és kislemez után most jelenteti meg első nagylemezét, amelyre a borús-ironikus, balkáni hatású dalaikat gyűjtötték össze. A karanténból kiszabadulva gátlástalanul buliztató és a politikának lazán beszólogató (Csumpi ország, Törpekirály stb.) Sötét anyag itt, a Recorderen debütál.

Mikor indult: 2017 tavaszán.

Hol indult: Budapesten, a régi kis-Gólya Presszó pince-próbatermében.

Tagok, hangszerek: Muzslai Beni – ének, akusztikus gitár, Perecz Árpi – ének, elektromos gitár, Muzslai Francisco – szaxofon, Bujdosó Áron – trombita, kaval, Lehocki Ágoston – billentyűk, tangóharmonika, orgona, Báthori Beni – basszusgitár, cselló, Pecze Ádám – perkusszív hangszerek, zongora, harsona, Koncsecskó Péter – dob.

Stílus: Ezzel mindig bajban vagyunk, mert előszeretettel kísérletezünk teljesen különböző stílusokkal a reggae-től a punkig, szambától a skáig. Így megúszós válaszként a világzenét mondanánk.

Hatások: Nyolc tag, nyolc különböző zenei ízlés, mondhatnánk rengeteg mindent. Ahogy az előző kérdésre is nehéz lett volna konkrétabbat válaszolni, úgy itt se lehet megállapítani, hogy mit honnan szedtünk fel és építettünk be a zenénkbe. De az biztos, hogy ennyi taggal és közös számírási folyamattal fontos, hogy tiszteljük a másik ötleteit, és lejjebb adjunk a saját önmegvalósítási hajlamainkból.

Kiadó: Magyar Zenemű Kiadó.

Történet: A gimnáziumi haverokból összeálló Djüm Djüm utódzenekaraként alakult meg a Duckshell, két tagcserével, 2017 tavaszán. Mivel fellépéseink még nem voltak (ahogy számaink is alig), nem volt mit tenni, elindultunk, hogy utcazenéléssel múlatjuk az időt Európa különböző országaiban. Megjártunk vagy 5-6 országot, és közben valódi csapattá kovácsolódott a banda. Hazatérve gőzerővel elkezdtük írni első lemezünket, a Szólok anyunak-ot. Egy évre rá már sikerült egy-két fellépést intézni a nyárra, de még mindig belefért egy hasonló utcazenélős turné, ezúttal más útvonalon haladva, végső célként pedig újra Barcelonát jelöltük meg. Ebbe a turnéba már beépítettünk két francia fellépést is, egy kis fesztiválon, illetve egy toulouse-i klubban, mindkettő őrület volt.

duckshell_1.jpg

Innentől egészen a koronaparáig felfele ívelt az út, jöttek a lehetőségek, csomó fellépés, egy klipes dal (Kocsmai könyörgés), pörgős időszak volt. Aztán a karantént külön töltöttük, évek óta először nem találkoztunk hónapokig. Közben kiadtunk egy dalt (Boszorkány), amit még a karantén előtt vettünk fel, a kliphez pedig mindenki maga forgatott anyagot a karanténban. Mikor végre újra találkozhattunk, első dolgunk volt lecuccolni Ágostonékhoz Ágasegyházára, és megírni a második EP-nket. Irtó jó élmény volt, bulizgattunk, zenélgettünk, pikk-pakk összekattantak a dalok, és a végén volt egy kész demónk.

Újra egy húzós nyár következett, rengeteg kalanddal, fellépéssel, majd ősztől stúdiózás és lemezkiadás: decemberben megjelent az Academia Banana, amelyen a Goool című számunkhoz forgattunk egy focizós klipet Beni capoera tanítványaival (gyerkőcök). Később kiadtunk még egy home made klipet, a Visszahúz a bárszék című számhoz, amit Árpi és Beni forgattak a hajnalodó Blaha Lujza téren.  Most gőzerővel készülünk első nagylemezünk debütjére, melynek lemezbemutatója április 21-én lesz a Turbinában. Ott tali?

Megjelenések: Szólok anyunak EP (2018), Kocsmai könyörgés single (2019), Boszorkány single (2020), Academia Banana EP (2020), Sötét anyag LP (2022).

Küldetés: „Bulizni és buliztatni”, ez áll az alkotmányunkban.

Jövőkép: Nagy színpadok, jó zenék, sok pénz.

Mellékprojektek: Osaca Crack, The Acoustic Minimal Techno Party, Felicitas, Leonardo Dubinci.

Szexepil: Érdekes kérdés. Erre nem tudjuk a választ.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Meghívtak a Fezenre, de eső miatt elmaradt. A menedzserünk emailezik a Szigettel. Fellépés a La Petit Cullier fesztiválom Franciaországban.

 

És akkor következzék az első Duckshell-nagylemez, a Zengőkertben Bánházi Gábor hangmérnökkel rögzített Sötét anyag, amit a Bandcampen meg is lehet vásárolni. „A Sötét anyag lemezen többévnyi zenénket gyűjtöttük csokorba, vannak rajta egészen régi és teljesen friss számok is. A koncepció az, hogy az előző lemezünk (Academia Banana) párjaként, annak ellentéteként erre az albumra rendeztük a komorabb, balkánosabb, több magyar szöveget tartalmazó nótákat. Szokásunkhoz híven elég eklektikus (és a különböző szkitekkel még a zenei stílusokból is kitekintő) anyagot hoztunk össze a manele-től a punkig, a klasszikustól a balladisztikus rockig. Azért reméljük, kijött belőle valami egységes, „duckshelles”. Bulizásra és buliztatásra kiváló!” – mondta róla Báthori Beni.

A zenekar élőben április 21-én a Turbinában mutatja be az új (sötét) anyagot, jegyvásárlás, Facebook-esemény, bemelegít a Hakumba.

Duckshell a Facebookon.

fotók: Gajewsky Anna, látvány: Farkas-Kovách Réka

 

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/31/magyarradar_es_albumpremier_duckshell_sotet_anyag
„Kétségbeesetten is mulatni van kedvem” – Magyarradar és albumpremier: Duckshell
süti beállítások módosítása