Több mint ötvenszer Hangszert a kézbe

2022.03.30. 15:00, Recorder.hu

220310-hak2.jpg

Március elején, Szombathelyen rendezték az ötvenedik Hangszert a kézbe kiállítást, és a sorozat ebben a hónapban Kaposváron és Balassagyarmaton túljut az 51. és 52. eseményén is.

A szombathelyi Magyar Művészeti Innovációs Központban rendezte be ötvenedik alkalommal a Hangszert a kézbe kiállítást a 2017-es indulás óta szinte változatlan összetételű, zenészekből és zenetanárokból álló csapat. A Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) köszönhetően, az NKA Hangfoglaló Program támogatása révén ott is hét szekcióban – gitár, basszusgitár, billentyűsök, ütősök, ének, stúdiótechnika, világ- és komolyzene – lehetett mintegy száznegyven hangszert és eszközt kipróbálni, vagy éppen rendhagyó énekórákon részt venni.

Az ötvenedik Hangszert a kézbe kiállítás után elmondható, hogy bár a látogatók zömét az általános iskolások adják, a délutáni időszak a zene és hangszerek iránt érdeklődő idősebbeké. A rendezők körében legendásak a zárórakor is önfeledten zenélő, hazaküldhetetlen középiskolások vagy éppen a nyugdíjas klubok látogatásai, amelyek tagjai pontosan olyan gyermeki örömmel tudják kézbe venni a hangszereket, vagy éppen egy ismert dalt kísérettel elénekelni, mint a fiatalabb látogatók.

Az öt éve úton lévő Hangszert a kézbe kiállítás több olyan városba is visszatér idén, ahol már járt. Ilyen volt eddig Tata és Szombathely, illetve ilyen lesz Eger és Debrecen, hiszen azok, akik kisdiákként jártak a korábbi kiállításokon, mára középiskolások, és másként közelítenek a hangszerekhez. A szervezők azokról sem feledkeznek meg, akiknek egy-egy ilyen kiállítás lehet az első alkalom, hogy gitárt vagy dobverőt fogjanak a kezükbe, leüljenek egy zongorához vagy életükben először hallják, milyen, amikor profi mikrofonba énekelhetnek. Áprilisban Kiskunfélegyházán, májusban Pakson, június elején pedig Dombóváron valószínűleg több ezren élhetik át először ezeket az élményeket.

A Hangszert a kézbe soron következő eseményei a Facebookon.

hangszert_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/03/30/tobb_mint_otvenszer_hangszert_a_kezbe
Több mint ötvenszer Hangszert a kézbe
süti beállítások módosítása