„Legyen zene meg tánc” – Magyarradar és dalpremier: Utolsó Hullám

2022.03.24. 11:55, srecorder

utolsohullam.jpg

Jó kis old school goth-rock / poszt-punk a Cure, a Sisters of Mercy és a Joy Division nyomvonalán – amivel egykor Dunát lehetett rekeszteni, ma már inkább hiánypótlónak számít, erre utalhat az Utolsó Hullám new wave-vel játszó neve is. A zenekar második single-je, az Oly mélyen alszol itt a Recorderen debütál egy magyarradaros bemutatkozás keretében.

Mikor indult: 2019.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Jakab Árpád (Motyó) – ének / gitár / szinti, Némedi Tamás – gitár, Buda Richárd – szinti, Töller András – basszusgitár.

Stílus: gothrock / postpunk.

Hatások: The Cure, Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim, Dead Can Dance, Ultravox, Corpus Delicti, Velvet Underground, Joy Division. Mai zenekarok közül a Detachmentset említeném.

Kiadó: Jelenleg még nincs konkrét kiadónk, de ha elkészül egy nagylemeznyi anyag, mindenképp szeretnénk hivatalosan, fizikai formátumban is kiadni, mert mégiscsak az az igazi.

Történet: Motyó: 2019-ben beszéltem Tamással, hogy szeretnék kimászni a rock 'n' roll emésztőgödréből, és valami olyat csinálni, ami nagyon hiányzott a magyar underground életből. Csináltam két demót, amit megmutattam Tamásnak és tetszett neki. Töller Andris, akit már legalább 10 éve ismerek, felhívott, miután hallotta a demókat Bandcampen, hogy szívesen lenne basszeros, Ricsi meg a gothic.hu-n megjelent hirdetésemre jelentkezett, de őt is ismertem már korábbról. Szóval így állt össze a zenekar 2020 nyarára.

Megjelenések: Két számunk van eddig „hivatalosan” kint. Az első tavaly nyáron jelent meg: Utolsó HullámYoutube, Bandcamp. Most, március 24-én jelenik meg az Oly mélyen alszol című számunk  Bandcampen, meg az összes zeneszolgáltatónál, mint a Deezer vagy Tidal stb. Készül egy válogatáskazetta nemzetközi darkwave / postpunk / minimal synth zenekarokkal, ahova ugyancsak az Oly mélyen alszol kerül fel. Áprilisban további megjelenésekkel készülünk, többek között az Utolsó Hullám is felkerül mindenhova. Videoklipet sajnos még nem csináltunk, de majd jön az is.

Küldetés: Jó kis old school gothrock / postpunk zenét csinálni, amivel magunkat is szórakoztatni tudjuk.

Jövőkép: „Legyen zene meg tánc”, hogy egy klasszikust idézzek. Imádjuk ezt a zenét, és a közönség is, reméljük sok további hasonló zenekar lép még színre, akiket szívesen producerelnék (Motyó).

Mellékprojektek: András a Nulladik Változat nevű „ősöreg” dark rock zenekarban basszusgitározik, Ricsi pedig évek óta tervezi elindítani analóg szintis minimal wave/coldwave projektjét, a zene már régóta kész van, csak még nem talált hozzá énekes-szövegírót.

Szexepil: a zenekar 5. és 6. tagja, a dobgép meg a füstgép.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A barátaink szeretik, amit csinálunk.

 

A most debütáló új számukról is a frontember Motyó mesélt nekünk: „A szám Töller András egy demójából született, amiből én két számot is csináltam. Egy lassabbat, valamint ezt. Elég hamar kialakult a főtéma, utána már csak cicomázni kellett. Van a szám végén egy érdekes zenei megoldás, amelyben négy kört egy fél hanggal lejjebb játszunk. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tűnik fel... mert nekem eléggé beleolvad az egészbe. Próbáltam egyfajta korai sisters-es hangzást elérni, de végül is mégis Utolsó Hullámos lett (főleg az ének miatt). A számot amúgy én kevertem és masztereltem Harrison Mixbus programmal úgy, hogy a zenekarnak folyton átküldtem, ők meghallgatták a saját hangfalaikon és visszajeleztek, hogy mit kellene változtatni. A Harrison Mixbus egy analóg keverőpultot szimulál, és szerintem érezni is az analóg érzést. A próbateremben, azt hiszem, sokáig ez a dal volt a sláger. A szövege magáért beszél. Az életre vágyó lélek szabadulási vágyáról szól a virtuális valóságok börtönéből.”

és a névadó, Utolsó Hullám című tavalyi single:

Az Utolsó Hullám élőben legközelebb április elsején a Freaky Horror Picture Show-n az S8-ban, szeptember 3-án pedig a VII. Országos Gothic Találkozón játszik a Turbinában.

Utolsó Hullám a Facebookon.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/24/_legyen_zene_meg_tanc_magyarradar_es_dalpremier_utolso_hullam
„Legyen zene meg tánc” – Magyarradar és dalpremier: Utolsó Hullám
süti beállítások módosítása