„Olyan erős statement, ami szétveri az agyat és a szívet” – EP- és klippremier! Krizso: Swiped

2022.03.10. 13:39, srecorder

krizso_press_2022_01_fekvo_jakab_peter.jpg

Swiped címmel megjelent az egykori Realistic Crew zenei megfejtője, Krizso új EP-je. A már minden ismert szolgáltatónál streamelhető kislemezen egy Kispál és a Borz-, egy Barkóczi Noémi-feldolgozás és a Realistic Crew egyik számának újragondolása hallható. A Szeretek, szeretek atmoszférikus remake-jéhez a Jazzékiel-frontember Jakab Péter forgatott minimalista, sötét tónusú videoklipet. Az új dalok legközelebb a Krizso EP-jét megjelentető Klinik zenei kiadó minifesztiválján lesznek hallhatók március 19-én, az újranyílt budapesti Gödörben.

A Szeretek, szeretek egy speciális szerkezetű, egyszerű Kispál-mű, lenyűgözően szabad szöveggel, az időtlenben tudnám csak elhelyezni. A dalban lévő játékosság a szeretettel, a hatalommal és a kívülállósággal engem személyesen is érint” – mondja a frissen megjelent Swiped EP első daláról az emblematikus törtritmusairól ismerhető Krizso. Az igencsak szellős és atmoszférikus Kispál-remake kedvéért a dalt mintegy harminc év után újra felénekelte Lovasi András, rajta kívül Hegyi Dávid zongorán működik közre a felvételen. A számhoz Jakab Péter rendezett minimalista, sötét tónusú és nosztalgikus hangulatú videóklipet, az operatőr Kósa Péter volt. Jakab videóira jellemzőek az üres terek és a meditatív tempó, ezek a stílusjegyek a Lovasit, Krizsót és a producer gyerekeit felvonultató klipben is felfedezhetők. 

A Swiped címnek megfelelően az EP-n csak remake-ek hallhatók, így helyet kapott egy Barkóczi Noémi-feldolgozás is: a Miló álma az énekes-dalszerző tavalyi, nagy kritikai sikert aratott lemezén jelent meg. Krizso a dal Csizmás András nagybőgő- és Subicz Gábor trombitajátékával színesített alter-jazzhop újragondolásához a dalszerkezeten és a témákon nem változtatott: saját bevallása szerint „csak szerettem volna magamat is benne tudni, megmártózni benne. Noémi egész lemeze olyan erős statement, ami szétveri az agyat és a szívet”. Krizso mind Lovasi, mind Barkóczi munkáiért rajong, és szeretett volna viszonozni valamit a szerzőknek abból, amit sokunknak adnak a lemezeikkel. „Ha ez kicsit érzelgősnek is hat, nem baj, ez van” – mondja a producer. A Swiped harmadik dala pedig egykori anyazenekara, a Realistic Crew Progress című számának újragondolása. Krizso azért nyúlt újra ehhez a számhoz, mert szerette volna, ha a Berger Dalma (a RC énekesnője) speciális énektémájával megspékelt dal nem „erodálódna” az idők végezetéig a közel tizenöt évvel ezelőtt felvett formájában.

Krizso az új dalokat is előadja élőben Tettamanti Tamás (trombita) társaságában az EP-t megjelentető budapesti Klinik boutique kiadó minifesztiválján március 19-én. A Klinik Label Night Kósa Péter fotókiállításával nyílik, az este folyamán – a koncertek sorrendjében – fellép Hajós Kristóf, az Arons Land Cargo Co., az Anton VezuvNémeth Róbert, a Musica Moralia, a Mezumm és a Szeretek, szeretek új videoklipjét is rendező Jakab Péter. Jegyek, Facebook-esemény.

Krizso a Facebookon.

fotó: Jakab Péter

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/10/ep-_es_klippremier_krizso_swiped
„Olyan erős statement, ami szétveri az agyat és a szívet” – EP- és klippremier! Krizso: Swiped
süti beállítások módosítása