Előadássorozat dalokról és más slágertémákról

2022.03.10. 17:00, Recorder.hu

beatkorszak_urbantamas_650.jpg

A Nem az ágyban végzem, hajt a vérem című, a beatzene és a szocialista alvilág kapcsolatait feszegető témával indul a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozata március 16-án a Kossuth Klubban. Júniusig hat alkalommal várják a magyar könnyűzene múltjának kevésbé ismert részletei iránt érdeklődőket a Beatkorszak.blog.hu szerzői.

A Hangőr Egyesület szervezésében indul útjára a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozat a budapesti Kossuth Klubban (Budapest VIII., Múzeum u. 9.), március 16-án, szerdán, 17 órakor. A Beatkorszak.blog.hu szerzőinek élő, vetített előadássorozatát Bezsenyi Tamás kriminológus, történész nyitja, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve a győri Széchenyi István Egyetem oktatójaként több mint egy évtizede kutatja a szocialista, valamint a rendszerváltás utáni éjszakai életet, az abban megmutatkozó szervezett bűnözést. A Nem az ágyban végzem, hajt a vérem című előadásában a korabeli beatzene és az alvilág kapcsolatát feszegeti a Tangó és Kes podcastet is készítő Bezsenyi Tamás.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja révén megvalósuló előadássorozat június elejéig kéthetente jelentkezik a Kossuth Klubban. Március 30-án Vass Norbert Másként fésülködők címmel a punk magyarországi megjelenéséről, megfigyeléséről és megregulázásáról beszél majd. Április 13-án Bihari Balázs Menedzserek szürkezónában, avagy a Kádár-kori popmenedzserek életéről beszél, míg 27-én Dr. Bálint Csaba plakátokon keresztül mutatja be a rendszerváltás előtti könnyűzenei életet. Május 11-én Dr. Csatári Bence Szocialista erkölcscsőszök, avagy a pénznek nincs szaga címmel az Országos Rendező Iroda (ORI) működésébe nyújt majd bepillantást, a félévet záró, június 1-jei alkalommal pedig Koszits Attila segítségével a Kádár- kori könnyűzenei sajtó világában kalandozhatnak az érdeklődők.

Bajnai Zsolt, a sorozat szerkesztője az ingyenes előadássorozat kapcsán elmondta, hogy terveik szerint minden alkalommal egy-egy könnyűzenei kötet bemutatásával indul majd a nagyjából egy órásra tervezett, prezentációkkal érthetővé tett program. Az előadásokat rögzítik is, így azok néhány hónappal az élő elhangzás után a világhálón keresztül is elérhetőek lesznek. Mivel a Beatkorszak.blog.hu szerzői jóval többen vannak, mint ahányan az első félévben előadást tarthatnak, illetve az első előadók is felvetettek már újabb témákat, a szerkesztő szerint biztosra vehető, hogy ősszel újabb előadásokkal folytatódik a Volt egyszer egy beatkorszak sorozat.

A sorozat első, március 16-ai eseménye a Facebookon.

(Nyitókép: Urbán Tamás, Fortepan)

beatkorszak_650_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/03/10/eloadassorozat_dalokrol_es_mas_slagertemakrol_398
Előadássorozat dalokról és más slágertémákról
süti beállítások módosítása