„A mi életünk és a mi honvágyaink” – Dal- és klippremier! TAO: Otthoni kert

2022.03.10. 11:56, srecorder

tao2022.jpg

Az éneklős-táncolós alterpopot érdes-humoros szövegekkel játszó TAO zenekart Hegyi György alapította 2020-ban, hogy becsatornázza egy zenekarba az Emil. RuleZ! feloszlása óta összegyűlt zenei ötleteit. Első lemezük, a március 22-én megjelenő Próbaidő rögtön egy dupla konceptlemez lett. Erről mutattuk be februárban a Fagyot, most pedig az album honvágyas dalát, a vidéki otthonba visszavágyódó Otthoni kertet.

A TAO első lemeze Kati, a Szolnokról Budapestre költöző HR-es sztoriját meséli el, aki megpróbál beilleszkedni a nyüzsgő fővárosi környezetbe, de közben hiányzik neki a csendesebb vidéki élet. „A zenekar nagy része Pestre költözve átélte ugyanazt, amit Kati, így mindenképp szerettünk volna valami honvágyas dalt a lemezre. A dalírási időszakban is állandóan felvetődött ez a téma, több ötletünk is volt, hogyan lássunk neki. Én akkoriban mindenféle countryt is hallgattam, köztük sok príma kerti koncertet is. Úgyhogy lett egy reggel, amikor összegyűltünk a napi írásmunkára, hogy azzal fogadtam a többieket: írjunk egy „vidéki” dalt arról, hogy mennyire hiányzik Katinak az otthoni kert. Innentől már könnyű volt: Vivivel még aznap megírtuk a szöveget, Taki [a zenekarból azóta kivált Takács Dávid gitáros - a szerk.] hozta a zenét és megszületett az Otthoni kert” – mondta a szövegíró-basszusgitáros Hegyi György.

„Imádjuk a kerteket, úgyhogy a dalban szereplő Kati-féle kert is a zenekar otthoni kertjeiből van összegyúrva. Kopott kerti hinta, olvasófa, kosárpalánk a ház oldalán: ezek mind mi vagyunk, a mi gyerekkorunk, a mi életünk és a mi honvágyaink” – fűzte hozzá az énekes Csakmag Vivi az Otthoni kert inspirációjáról.

A Próbaidő konceptlemez lesz, a dalokat rövid podcast-részletek kötik össze, a zenekar elmondása szerint „hagyománya a könnyűzene-történet múltjában, a vinyl-albumokban gyökerezik”, megjelenés március 22-én, lemezbemutató áprilisban.

TAO a Facebookon és az Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/10/dal-_es_klippremier_tao_otthoni_kert
„A mi életünk és a mi honvágyaink” – Dal- és klippremier! TAO: Otthoni kert
süti beállítások módosítása