A szolidaritás hangjai – Elektronikus válogatáslemezek az ukrajnai menekültekért

2022.03.09. 14:55, srecorder

zsager_adm0601fekvo.jpg

A Zságer Balázs vezette, live act eseményeiről is ismert Free Sequence kiadó most az Antológia sorozatának második kötetével jelentkezik. A válogatáson nagyrészt a budapesti elektronikus színtér művészei szerepelnek, de ezúttal sokkal inkább az atmoszférikus zenékkel, downtempo, psy-chill, ambient és zajos experimentál kompozíciókkal a fókuszban. A lemezből származó bevételeket az ukrajnai menekülteknek ajánlják fel. Hasonlóan jár el a Luca Longobardi olasz zeneszerző kezdeményezésére összeállított Sounds of Solidarity című kétrészes Bandcamp-válogatás is, amelyre egy magyar zenész is felkerült.

Még 2021 elején írtunk róla, hogy a Move Gently Records után Zságer Balázs újabb sublabelt indított el – a Free Sequence inkább a technóra és a kísérleti elektronikára fókuszál, főleg kísérletező kedvű producerek munkái jelennek meg rajta. A Free Sequence emellett egy live act sorozat is, amely azzal a céllal jött létre, hogy összekapcsoljon különböző víziójú művészeket és a hangszereiket - minden egyes fellépésen a spontaneitás és az improvizáció játssza a főszerepet.

A kiadó első válogatáslemeze a Recorderen volt hallható először, és most a másodikat is meg lehet fülelni nálunk. Aki pedig meg is vásárolja a lemezt, az az ukrajnai menekülteket támogatja, ugyanis a kiadványból befolyó minden bevételt a Máltai Szeretetszolgálat részére ajánlott fel a kiadó. „A jelenlegi bizonytalan helyzetben, amikor az emberi élet oly törékennyé vált, még fontosabbnak tartjuk a művészet erejét, szerepét. Ezt a válogatásalbumot szeretnénk minden zaklatott és kiszolgáltatott léleknek dedikálni” – mondta Zságer Balázs kiadóvezető.

Március 9-én, azaz ma este a harmadik Transcendent Waves keretein belül lesz az album launch, amelyen Coloboma, Eril Fjord, valamint Zahár Fanni fuvolista-szaxofonossal kiegészülve Zságer Balázs live actje is szerepel, jegyvásárlás, Fb-esemény.

Hasonló jótékony célokat szolgál a Sounds of Solidarity című válogatáslemez is, amelyen az ambienttől a modern klasszikuson át a chill darabokig szintén sokféle zenéket hallhatunk. Luca Longobardi olasz zeneszerző felhívására 41 zeneszerző és producer gyűlt össze a világ több, mint 10 országából, hogy kiálljon az életükből kiszakított ukrán civilek mellett. „Kevesebb, mint egy hét alatt összeállítottunk egy gyűjteményt a zenéinkből (a legtöbb dal kiadatlan, eredeti mű és/vagy erre az alkalomra készült), amit most a Bandcampen keresztül teszünk elérhetővé úgy, hogy a Sounds of Solidarity teljes árbevétele az Ukrán Vöröskereszthez kerül” – olvasható a közleményben. Az alkotóknak az első 24 óra alatt 2500 eurót sikerült összegyűjteni.

A válogatáson szerepel egy magyar zenész is, Csécsi Andor a Wave of Sound nevű projektjével. „Nagyon hálás vagyok érte, hogy az Inner Peace című új dalom szerepelhet ezen a nagyszerű lemezen, amely 41 számot tartalmaz 2 albumon, és csak a Bandcampen jelenik meg, hogy az aktuális eseményekre gyorsan reagáljunk. Nem lesz minimális vételár, így mindenki a maga lehetőségéhez mérten tud majd részt venni” – mondta Andor, akinek az Inner Peace-t is tartalmazó Stillness EP-je tavaly decemberben debütált a Recorderen. „Az Inner Peace-ben nem csak zongorát hallhatunk, a pianínót kíséri egy xilofon is, ami egy kis játékosságot visz a dallamhurokba” – mesélte akkor Andor a dalról.

https://recorder.blog.hu/2022/03/09/a_szolidaritas_hangjai_elektronikus_valogataslemezek_az_ukrajnai_menekultekert
A szolidaritás hangjai – Elektronikus válogatáslemezek az ukrajnai menekültekért
süti beállítások módosítása