„A bizsergés a levegőből az ölünkbe költözött” – Dal- és klippremier! A Kutya Vacsorája: Egymásnak vetett háttal

2022.03.09. 15:55, srecorder

akutyavacsoraja.jpg

Negyedik nagylemezén dolgozik a többek közt a Quimby, a Jambalaya és a hiperkarma tagjaiból összeállt underground supergroup, ám az új számok előtt még az egyik legrégebbit mutatja be A Kutya Vacsorája. Az animációs klippel kísért, Egymásnak vetett háttal című dal már csak azért is különleges, mert egy olyan korszak mementója, amelynek nem igazán maradt nyoma felvételeken.

akutyavacsoraja2020.jpg2003-ban, a Quimby leállása idején alapította meg A Kutya Vacsoráját Varga Livius. A soultól a blueson át az alternatív zenékig sokszínű profilt képviselő zenekarnak a kezdetekben tagja volt az akkoriban még Presser Gábor vokalistájaként ismert soul/r&b énekesnő Voga Viki, a Csík zenekar hegedűse, Szabó Attila, és a sokat foglalkoztatott pszichedelikus gitárhős, a Soerii & Poolek-es Kovács Geri is. Ennek a korai korszaknak viszont nem maradt lenyomata az albumaikon, ugyanis majdnem tíz évet kellett várni az első A Kutya Vacsorája-lemezre, és addigra Voga Viki és Szabó Attila már kilépett időhiány miatt a zenekarból.

„Újra beindult a Quimby, és az sok energiánkat felemésztette” – magyarázta Varga Livius egy interjúban, miért nem készült sokáig stúdiólemezük. „Az is belejátszott, hogy eleinte improvizatív koncerteket adtunk, nem tartottunk alkotópróbákat, és csak néha született új szám. Az együtt zenélést tökéletesítettük, vagy ahogy a billentyűsünk, Nemes Zoli mondta, összerohadtunk. Nem véletlen, hogy előbb készült koncertlemezünk egy A38-as felvételből, és csak utána gereblyéztük össze a számainkat 2011-ben a Gumicsontra. Az elmúlt három évben pörgött fel igazán a zenekar, és született meg 2015-re az odamondogatós Újra ugatok, aminek a szövegeit az emberi mohóság, a hatalomvágy, a nők, a pénz, egyáltalán az anyagi lét fűzte egybe. A mostani előtt meg azzal hecceltek a srácok, hogy írjak szerelmes dalokat, mert kevés a líra, és ebből jött A szerelem hétszer konceptlemez.”

„LEMONDTÁK AZ ÉLETEMET, MOST SZERVEZEM A MÁSIKAT” – KARANTÉNINTERJÚNK VARGA LIVIUSSZAL.

A Kutya Vacsorája azóta már a 4. lemezét írja, ám előtte még előbányászták az archívumból egy kiadatlan korai számukat, amihez Wator Ádám készített egyszerű, de hatásos animációs klipet. „Ez az egyik első dalunk, már csaknem 20 éves. Egy lelet abból a korból, amiből szinte semmi nem maradt, a 90-es évek triphopja, valamint a 20 évvel ezelőtti énünk és akkori problémáink, vagy legalábbis amiket problémáknak éreztünk. A dolgok velünk együtt sokat változtak, már egészen más dolgok foglalkoztatnak bennünket, ennek ellenére a mondanivaló mindig aktuális marad. Az első néhány koncertünkön mindig játszottuk, később szinte soha, mert annyira hangsúlyos benne a női ének, hogy anélkül nem működik, így bármennyire is szeretjük, kimaradt a műsorból. A dalban szereplő fő hangszert delejes hangzása miatt „lápi” orgonának neveztük, Livius 20 évvel ezelőtti mély hangja pedig mostanra még mélyebb lett – ezt el sem tudtuk volna képzelni akkoriban. A szám ma is nagyon hatásos – még mindig depressziós leszek tőle, ha meghallgatom, a videó pedig szerintem még inkább erősíti ezt a hangulatot” – mondta Gerdesits Faszi, A Kutya Vacsorája dobosa, aki a Quimbyben is együtt játszik Liviusszal.

És akkor íme a triphopos Egymásnak vetett háttal Livius spoken word dörmögésével és Voga Viki énekével:

A Kutya Vacsorája március 12-én szombaton a törzshelyén, a Muzikumban ad koncertet, ahol már talán néhány új dalt is elő fognak vezetni, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A Kutya Vacsorája a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/09/_a_bizserges_a_levegobol_az_olunkbe_koltozott_dal-_es_klippremier_a_kutya_vacsoraja_egymasnak_vetett
„A bizsergés a levegőből az ölünkbe költözött” – Dal- és klippremier! A Kutya Vacsorája: Egymásnak vetett háttal
süti beállítások módosítása