„A legjobb rapperek úgyis mind halottak, nemde?” – Dal- és klippremier! bongor: Oxigénhiány

2022.02.18. 11:55, srecorder

bongor_oxigenhiany_werk1.jpg

A 2019-es rapID tehetségkutatót megnyerő bongor – a színészként is aktív Berta Csongor rapper alteregója – új, trapes dalában ismét a halálról mereng. Az Oxigénhiány a szintén nálunk debütált Új vég folytatása is lehetne, sőt az is, amennyiben ez már a második single a tavasszal érkező, Testi mesék című második bongor-nagylemezről.

„Szerintem érdemes tudatosan szoktatni magunkat az elmúlás gondolatához, mert a halál árnyékában sok minden nyer értelmet, ugyanakkor más dolgok értelmetlenné válnak. Az, hogy bármelyik pillanatban minden álmod és vágyad semmivé válhat, számomra értelmetlenné teszi például a gyűlöletet” – mondta bongor előző daláról, az Új végről, de mondhatta volna az Oxigénhiányról is, amiben a szinte félvállról vett, hirtelen halálról elmélkedik, vicces-groteszk-komoly sorokkal. „Végül is, hallod, a legjobbkor haltam meg, persze / A legjobb rapperek úgyis mind halottak, nemde?”.

„Az új dal szövegének és megközelítésének van egy felszabadító aspektusa is, amennyiben a lezáratlan, megoldhatatlannak tűnő szitukat könnyedén magunk mögött hagyhatjuk” – mondja bongor „A klip egy kimerevített pillanatot, egy halál előtti oxigénhiányos állapotot mutat be. Két síkon zajlik az esemény: az egyik egy kvázi reál sík, amiben egy valódi újraélesztés történik, a másik pedig egy abszurdabb, elemeltebb dimenzió, amelyben viszont nagyon is élek. Ezeket a síkokat megpróbáltuk színben is egy kicsit elkülöníteni az utómunka során.

BONGOR A MAGYARRADARUNKON.

A forgatás a budaörsi Lloyd stúdióban zajlott, ami fontos volt a koncepció szempontjából, mert lehetőséget adott egy stilizált tér kialakítására (a belógatott lámpákkal, a falevelekkel a földön stb.), így erősítve a zene groteszk világát. Már önmagában az halálközeli élmény volt, hogy valódi mentősök majdnem 10 órán keresztül újraélesztést imitáltak rajtam. Mondjuk, amikor huszadszorra kellett letépni rólam az öntapadós defibrillátort, azt inkább egy újjászületés élményhez hasonlítanám.”

bongor a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/18/dal-_es_klippremier_bongor_oxigenhiany
„A legjobb rapperek úgyis mind halottak, nemde?” – Dal- és klippremier! bongor: Oxigénhiány
süti beállítások módosítása