Dal- és klippremier! Napfonat: Mint a zápor

2022.02.14. 09:13, srecorder

art_6472.jpg

A Napfonat női a capella énekegyüttes tavaly tavasszal a Recorderen debütált első, Szól a világ című nagylemezével: „Szép és kifejező az ének, működik az összhang, jó és sokszínű a dalválasztás, sok a szellemes ötlet” – írtuk róla kritikánkban. Az öttagú együttes most szintén a Recorderen mutatja be új dalát, a második lemez előfutáraként érkező Mint a záport, amellyel A Dal idei műsorában is szerepelnek.

A Napfonat új, keretes dobra és öt női hangra írt saját szerzeménye a szerelemről mesél, nem véletlen, hogy a Mint a zápor dal- és klippremierje épp február 14-ére esik. „Ez a dal olyan számunkra, mint egy örömünnep, mint egy nyár esti tánc az esőben. Sokan írnak a szerelemről, hiszen egész világunkat felforgató, örömöt és ugyanakkora bánatot adni képes érzelemről van szó. A Mint a zápor a megérkezett szerelem érzéséről szól, amikor teljes szívünket bele tudjuk adni abba, amiben vagyunk, és viszonzásra is találunk, egyfajta kegyelmi állapotban lehetünk” – mondja a dal szerzője, Tóth Eszter. Ezért az érzésért nagyon is meg kell dolgozni, nem mindig könnyű, de cserébe megtart, felemel, és frissít, mint egy nyári zápor.

A videokliphez olyan koncepciót képzeltek el, amely átadja ezt a könnyed, mégis mély érzést. „Nem egy konkrét történetet szerettünk volna elmondani, hanem sok kis mikrotörténetet, illetve egy-egy történet kimerevített, megállított pillanatát. Központi szimbólumnak a virágot választottuk, amely azon kívül, hogy univerzális, a női lélekben zajló folyamatok csodaszép jelképe lehet, és remekül illik a dalunk hangulatához, izgalmas lehetőséget kínált nekünk a játékra. Klipünkben használtuk férfi, gyermek, párkapcsolat, érzelem, reakció, egy-egy gondolat, vagy hangulat kifejezéseként. Nagyon szép és számunkra izgalmas asszociációk születtek a virágok segítségével. Általuk könnyű volt képileg is megteremteni azt az élettel teli, termékeny, friss és nyiladozó állapotot, amely minket alkotóként, nőként, egyénenként is jellemez, és ami a nőknek általánosságban is sajátja.

Szerettük volna azonban elkerülni, hogy túl érzelgős legyen a végeredmény, így egy festményszerű, kicsit szürreális világot képzeltünk el, ahol állóképek és mozgóképek ritmikus váltakozása adja a vizuális szövetet, illetve a klip nyelvezetét. Meg is találtuk ehhez a tökéletes rendezőt és operatőrt Lukács Mihály személyében, aki csapatával (Nyíri Julianna, Lukács Máté) nagyon könnyedén hangolódott rá az elképzeléseinkre. A virágok kiválasztásában Kövér Krisztián virágkötő mester (BotanicArt) volt segítségünkre, a forgatási helyszínt pedig az Artus Stúdió biztosította számunkra. Nagyon élvezetes és könnyed volt a közös munka egy ilyen jó csapattal!“

A saját szerzeményeiket és a magyar és más kultúrák népdalait polifonikus hangzásba öltöztető, és perkusszív, ütős hangszerekkel kiegészítő Napfonat az elmúlt években aktívan koncertezett, többször meghívott vendégei, illetve előzenekara voltak Palya Beának, bekerültek a Hangfoglaló Program 2020-as évadának nyertesei közé, 2021 szeptemberében Sena Dagaduval léptek fel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Ferenc pápa zárómiséje előtt, illetve a Szent István Bazilikában. Idén a Művészetek Palotájában koncerteztek először, a Népzene Ünnepén. Ebben az évben is számos helyre eljutnak: fellépnek a Bánkitó Fesztiválon, a Fishing on Orfűn, a Művészetek Völgyében, az Opus Jazz Klubban, egy több állomásos koncertturnén szerepelnek Dánielfy Gergő és az Utazók, illetve a Jóvilágvan zenekar társaságában, de legközelebb február 19-én, a DAL 2022 negyedik válogatójában láthatjuk őket a Duna tévében.

Napfonat a Facebookon és az Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/14/dal-_es_klippremier_napfonat_mint_a_zapor
Dal- és klippremier! Napfonat: Mint a zápor
süti beállítások módosítása