Elhúzódó válságra kell készülnünk – A járvány alatti zeneipar számokban

2022.02.09. 11:10, srecorder

kolorado.jpeg

Megjelent a 2021-es köztes ProArt Zeneipari Jelentés, amely a zeneipar aktuális folyamatait, trendjeit és számait vizsgálja, kiemelten foglalkozva a koronavírus-járvány miatt kialakult kritikus helyzettel. A több jogkezelő egyesületet tömörítő szövetség átfogó elemzése nem ad okot túlzott optimizmusra: a koncertek és fesztiválok számának drasztikus csökkenése mellett 2020-ban visszaesett a hazai hangfelvétel-iparág is, és a magyar zenészek közel egyharmada komolyan elgondolkodott azon, hogy a jövőben csak hobbiból zenéljen.

A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért alapítói a magyarországi közös jogkezelő egyesületek: az Artisjus, az EJI, a Filmjus, a Hungart és a MAHASZ; kiemelt céljuk a társadalom figyelmének felkeltése az alkotás értéke és a szerzői jog jelentősége iránt. 2020 végén az akkori ProArt Jelentés alapján részletesen megírtuk, hogyan estek vissza a zeneipari bevételek a 2019-es rekordév után. A hangfelvételek felhasználása utáni bevételek 12 %-os növekedést – az évtized legnagyobbját – produkálták 2019-ben, míg a zenei rendezvényeken megvalósuló fellépések száma 6%-kal nőtt.

Ezeket a pozitív tendenciákat kaszálta el a Covid-járvány: 2020-ban 70%-kal esett vissza a fellépések száma, az élőzenei rendezvényekhez köthető koncertek esetében pedig 74%-os csökkenés volt tapasztalható. A 21 778 fellépésnek csupán az 59%-a volt élőzenei 2020-ban, ami elmaradt az előző két évben elért 70%-os aránytól. 2020-ban 152 fesztivált tartottak meg, összesen 2261 fellépővel – ez a rendezvények számát tekintve 85%-os, a koncertek számára vonatkozóan pedig 81%-os csökkenést jelentett 2019-hez képest.

elozeneifellepesek.jpg

A 2019-es rekordnak számító 14%-os növekedés után 2020-ra 5%-ot esett vissza a magyar hangfelvétel-iparág, így összességében egy 20,6 milliárd forintos piacról beszélünk. A koronavírus-járvány következtében egy négyéves növekvő trend szakadt meg. A csökkenés a fizikai (-9%), de főleg a jogkezelési szegmensben (-13%) mutatkozott meg, míg a digitális piac ezzel szemben a korábbi évekhez hasonlóan tovább fejlődött, 2019-hez képest 40%-kal bővült.

hazaihangfelveteliparag2021.jpg

A zenészek többségének kevesebb, mint felére csökkent a zenei tevékenységből származó bevétele 2020-ban egy átlagos évhez képest. A zenészek több mint felének nem sikerült pótolnia a járványhelyzet alatt kieső jövedelmét, tartalékokból vagy a háztartás más jövedelméből éltek. Legtöbben a már a koronavírus előtt meglevő nem zenei tevékenységeikből pótolták a kieső bevételt. A magyar zenészek közel egyharmada komolyan elgondolkodott azon, hogy a jövőben csak kedvtelésből zenéljen.

kiesozeneibevetelek.jpg

A jelentés forrásait az Artisjus, az EJI és a MAHASZ saját adatai, a 2021-es IFPI Global Music Report, nyilvánosan elérhető rádióhallgatottsági adatok, valamint a zenészekre fókuszáló kérdőíves felmérés eredményei adták. A ProArt Szövetség tagjai 2021 nyarán, a jelentés készítésének kezdetekor még abban bíztak, hogy a károkat teljes mértékben fel tudják mérni, időközben viszont arra jutottak, hogy elhúzódó válságra kell készülnünk, így ebben a kutatásban csak a következmények egy részét tudták feldolgozni.

A teljes ProArt Zeneipari Jelentés 2021 letölthető a www.zeneipar.info oldalról. A 2021-es köztes Zeneipari Jelentést a ProArt megbízásából a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ készítette.

headerfotó: Kolorádó Fesztivál

https://recorder.blog.hu/2022/02/09/elhuzodo_valsagra_kell_keszulnunk_a_jarvany_alatti_zeneipar_szamokban
Elhúzódó válságra kell készülnünk – A járvány alatti zeneipar számokban
süti beállítások módosítása