A Red Hot Chili Peppers elárulta, miért tért vissza John Frusciante a zenekarba

2022.02.05. 16:21, srecorder

anthony-kiedis-john-frusciante.jpg

Tegnap hozta ki első új dalát a Red Hot Chili Peppers a zenekarba 2019-ben már másodjára visszalépő John Frusciantével, az NME-nek adott nagyinterjúban pedig elmesélték, hogyan találtak megint egymásra az RHCP hangzását alapjaiban meghatározó és abba a dögöt újra visszahozó gitárossal.

John Frusciante és a Red Hot Chili Peppers közös története a nyolcvanas évek végén indult, miután a zenekar alapító gitárosa, Hillel Slovak drogtúladagolásban elhunyt. A visszahúzódó, a zenekarba csupán 18 évesen bekerült Frusciante azonban nem élvezte a rocksztársággal járó reflektorfényt, hírnevet, médiainterjúkat és kiadói tárgyalásokat, és 1992-ben, a Blood Sugar Sex Magik japán turnéjának második napján kilépett a zenekarból, amit heroinfüggő mélyrepülés követett. A helyébe lépő Jane’s Addiction-gitáros, Dave Navarro nem illett az RHCP-be, ezért nem maradt sokáig, és 1998-ban visszacsábították a drogproblémáiból időközben kilábalt Frusciantét, aki ezúttal tíz évig gitározott velük, többek között a Californication és a By The Way című ezredfordulós alaplemezeken. A Stadium Arcadium-turnét követően – és a csapat 10. stúdiólemeze, az I'm With You felvételei előtt – aztán másodszor is otthagyta a zenekart, ekkor munkatársát és barátját, a turnén másodgitárosként kisegítő Josh Klinghoffert vették be negyedik tagnak (a 2016-os budapesti koncerten is ezzel a felállással láthattuk a Red Hot Chili Pepperst). Második távozása mögött nem volt az elsőhöz fogható dráma, egyszerűen ráunt a rockzenélésre és inkább az elektronika felé mozdult el a szólókiadványain.

TISZTESSÉGES, ÓVATOS: KŐVÁRY PÉTER AJÁNLJA AZ RHCP LEGUTÓBBI LEMEZÉT.

Frusciante nélkül a Chili is kereste az új utakat, a 2016-os The GetawayRick Rubin helyett a rockmamutok megújulásában (U2: Songs of Innocence) előszeretettel segédkező Danger Mouse-zal vették fel, amit egy 18 hónapos világkörüli turné, majd tanácstalanság követett. Az NME-nek az RHCP tagjai azt mondták, hogy miután összeültek, se motivációjuk, se ötletük nem igazán volt összerakni egy új albumot, így merült fel először a basszusgitáros Flea-ben, aki a többiek közül egyedüliként továbbra is szoros kapcsolatot ápolt (például gyakran kosarazott) Fruscientével, hogy mi lenne, ha valamilyen formában bevonnák őt is a lemezkészítésbe.

„Flea ültette el a gondolatot a fejemben. Ültem a szobámban a gitárommal, és arra gondoltam, hogy már jó ideje nem írtam rockzenét. Vajon menne még?” Frusciante még aznap megírta az új lemez nyitódalát, a tegnap megjelent Black Summert, amely újra visszahozta a dögöt az elmúlt években kicsit megfáradt Chili-hangzásba, még úgy is, hogy a zenekar melankolikusabb, Otherside-os oldalát domborította ki.

Flea elmondása szerint nehéz volt a csapatnak megválnia a remek csapatjátékosként jellemzett (azóta a Pearl Jamhez és Eddie Vedder szólózenekarába turnégitárosnak szegődött) Klinghoffertől, de „sokkal könnyebb Johnnal dolgoznunk, mert vele egy nyelvet beszélünk”. Az első közös próbájukra elhívták a csapattal a nagy áttörést meghozó, '91-es Blood Sugar Sex Magik óta dolgozó Rick Rubin producert is, aki elsírta magát, amikor meghallotta újra Frusciantét gitározni a zenekarban. Vele készült az Unlimited Love című, hatéves kihagyást követő új album is, amelyen visszatértek a jól bevált „túlírásos” módszerükhöz, és a Covid miatt elszeparált tagok kábé száz dalvázlatot raktak össze otthon, mielőtt összegyűltek volna Rubin malibui stúdiójában, ahol végül kábé 50 ötletet dolgoztak ki – ebből került 17 szám a lemezre, de a tervek szerint a közeljövőben egy másik, kevésbé rockos, relaxáltabb anyag is kijöhet az RHCP-től.

„Aki szerette a Stadium Arcadiumot, annak az új anyag is be fog jönni”ígérte még korábban Rick Rubin, arra utalva, hogy az Unlimited Love is meglehetősen eklektikus lesz: az NME újságírója szerint akad rajta szörfrock, soulos ízesítésű jamdal, sőt popos refrénnel feldobott „csatorna-punk” és egy grunge szám is. A zenészek beszámoltak arról is, hogy a korábbiaknál sokkal jobb hangulatban telt a közös alkotás, mert ezúttal sikerült félretenni az egójukat, és nem voltak olyan kompetitívek, mint a Mother’s Milk vagy akár még a By The Way idején is, amikor egymás rovására akartak érvényesülni dalszerzőként. Az NME interjújából kiderült az is, hogy Anthony Kiedisék maguk mögött hagyták a kemény buliéveket, és drogok helyett már teafilterért meg az aznapi újságjukért nyúlnak a turnébuszban.

Hogy tényleg ilyen jó-e az összhang a zenekarban, arról hamarosan mi is meggyőződhetünk, június 15-én ugyanis a Puskás Arénában játszik a Chili az Unlimited Love-ot bemutató arénaturné részeként.

https://recorder.blog.hu/2022/02/05/a_red_hot_chili_peppers_elarulta_miert_tert_vissza_john_frusciante_a_zenekarba
A Red Hot Chili Peppers elárulta, miért tért vissza John Frusciante a zenekarba
süti beállítások módosítása