Betétdal35: "Sokkal filmszerűbbnek éljük meg az életünket" - Nagy Lili

2022.02.01. 18:02, vferi

wide1_99.jpg

Semmi nem tud úgy feldobni egy filmjelenetet, mint egy jól eltalált zeneszám. BETÉTDAL című sorozatunkban a legmenőbb magyar rendezőktől kérdezzük meg, hogy ők melyik filmes zenehasználattól lesznek libabőrösek, illetve melyik az a dal, amit mindenképpen szeretnének belerakni egy filmjükbe. Ezúttal Nagy Lili válaszol, aki az egyik filmjét Erik Satie-vel kezdte, a másikat pedig az A Mi Ladóval fejezte be.

Nagy Lili a fiatal rendezőgeneráció egyik legtehetségesebb alakja. Egyes filmőrültek az Élesztő című 2018-as kisfilmjét tartják a remekművének, amiben a menő divatfotós főhős visszatér a lakótelepre, ahol elveszítette az ártatlanságát. Mások a két évvel későbbi Halak a hálóbanra esküsznek, amelynek a nyitójelenetében Vajdai Vilmos az éppen maszturbáló Staub Viktóriának szegezi a kérdést: akkor is szeretnél, ha nem lenne farkam? Lili tavaly rendezett még egy kisfilmet (a D-vitamin lakoma, ez fent is van a neten) és egy multimédiás táncelőadást Stern Lili főszereplésével (Was Ms. de Beauvoir right?), aztán kiköltözött New Yorkba, ahol egy filmes suliban csinálja két évig a mesterképzést. Kint, a kezdeti magányos időszakában megírta az első nagyjátékfilmjét.

Melyik a kedvenc filmjeleneted, ami alatt egy zeneszám szól?

Paul Thomas Anderson Magnólia című filmjéből ez a jelenet.

Annyira zseni, hogy először meggyőz, hogy filmzene, aztán kiderül, hogy a szereplők is hallják. Amennyire valótlan, annyira valóságos is. Szerintem a legtöbben sokkal filmszerűbbnek éljük meg az életünket, mint ahogy azt ábrázolni szokták. Nekem inkább ez a szürreális.

Melyik dalt szeretnéd mindenképpen használni egyszer egy filmedben?

Aldous Hardinggal nagyon szeretnék egyszer együtt dolgozni! Szívesen felhasználnám szinte bármelyik számát, közel áll hozzám a karakter, akiből szól.

Milyen jelenetet képzelsz el hozzá?

Az fog meg a dalaiban, hogy mindig máshová visznek el. Például itt van ez a szövege a The Barrel című számból:

"It's already dead
I know you have the dove
I'm not getting wet
Looks like a date is set
Show the ferret to the egg
I'm not gettin' led along"

Fogalmam sincs, mit jelent, de mindig azt érzem, hogy nagyon pontos. Az ilyen szimbólumokat nagyon szeretem, legtöbször a saját dolgaimnak is folyékony a jelentése, és igyekszem folyékonyan is tartani őket. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármelyik szót ki lehetne cserélni mondjuk ebben a dalszövegben, mindennek megvan a maga igazsága. Csak abban a pillanatban lehet leginkább érezni, amelyikben pont ki is repül a kezedből. Mint egy cikesz.

kérdések: Varga Ferenc
headerfotó: Gerencsér Anna

https://recorder.blog.hu/2022/02/01/betetdal_nagy_lili
Betétdal35: "Sokkal filmszerűbbnek éljük meg az életünket" - Nagy Lili
süti beállítások módosítása