„Engem ez az élet hegyeinek-völgyeinek és a halálnak az elfogadására sarkall” – Dal- és klippremier! Helka: Hegyek-völgyek

2022.01.22. 18:00, srecorder

helka_hegyek_volgyek.jpg

Új dallal és klippel jelentkezik a Helka néven alkotó Debreczeni-Kis Helga, aki zenekarával különleges hangszerelésben (citera, koboz, elektromos bőgő, ének) játszik népdalokat és saját, urban folk fusion stílusú számokat. A Fölszállott a páva döntőjébe jutott Helka Hegyek-völgye című klipje először itt a Recorderen látható, zenekarával pedig legközelebb január 27-én koncertezik az Opus Jazz Clubban.

„Rácz Antal, a citerát progresszív módon használó Gereben együttes alapítójának hagyatékából került hozzám nemrég egy citera. Az ő fejéből pattant ki az az ötlet, hogy a dallamjátszó húrokat lecseréli basszushúrokra, és azokat az elterjedt tiszta prím hangolás helyett kvintre hangolja, ezáltal olyan különleges hangzásvilág, akkordok feltáratlan sokasága vált elérhetővé, ami rettenetesen inspiráló volt számomra. Egyik este elővettem ezt a citerát az ágyam alól (mert a szobámban az ágy alatt, az ágy végében, a szekrény tetején, a szerkényben, mindenhol citerák vannak) és két erdélyi dallam (magyarszováti és mezőkeszüi) fúziójából hihetetlenül gyorsan és magától értetődően, gondolkodás nélkül megszületett a Hegyek-völgyek 2020-ban. Az igazat megvallva, nem is tudom, hogy milyen akkordokat játszok: pont ez a tudatlanság idézte elő a gyermeki lelkesedést, a kreativitás gát nélküli kiteljesedésének lehetőségét” – meséli Helga a dalról.

„A dal felvételét egy olyan időszakra tűztem ki, amikor éppen mélyponton voltam: gyászoltam egy kapcsolatot, és gyászoltam egy hozzátartozóm távozását. Azt gondoltam, jó ötlet lehet ekkor felvenni ezt a dalt, hiszen így kellően bele tudom élni magam. Tavasszal a saját mikrofonommal, hangkártyámmal, laptopommal és hangszeremmel bevonultam Szentesen a szobámba, megkértem a családomat, hogy lehetőség szerint igyekezzenek csöndben lenni és felvettem a dalt. Kapóra jött, hogy ez idő tájt a kocsik sem járkálhattak este nyolc után, így nem zavarta meg a felvételt az autók zaja sem. Talán pont az ebben az időszakban érzett intenzív érzelmeim miatt, és a „nagyon akarom, hogy jó legyen a felvétel” érzése miatt az ének rész nem sikerült. Fél évvel később az ének részt újra felvettem Budapesten. (Tehát a citera a tavaszi szentesi szobából való, az ének pedig az őszi budapesti alagsorból.)”

A videóklip Takács Borisz segítségével készült. „Rengeteg megbeszélésünk volt a klip elkészítése előtt: szerettük volna, hogy ne csak esztétikailag legyen élvezetes és gyönyörködtető a videó, hanem többlettartalommal is rendelkezzen. Így különböző szimbólumokat rejtettünk el benne: nem véletlen a liliom, a csigaház, és a lámpás megjelenése és még sorolhatnám. Nincs feltétlenül egy fix megfejtése a dalnak és a képi világnak, értelmezése a nézőn/hallgatón áll, ki-ki a maga életére interpretálva azt” – mondja Helga, aki azt is elárulta, hogy a dalszöveg ebben a formában nem létezett népdalként, a Hungaricana Adatbázisból gyűjtötte össze a számára érdekes, kevésbé elterjedt, jelentéssel bíró szövegmorzsákat szótagszám alapján. „Számomra a szöveg az élet hegyeinek-völgyeinek és a halálnak az elfogadására sarkall.”

A Helka Banda élőben január 27-én látható az Opus Jazz Club Friss Folk sorozatában, jegyvásárlás, Facebook-esemény. A koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

Helka a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/01/22/dal-_es_klippremier_helka_hegyek-volgyek
„Engem ez az élet hegyeinek-völgyeinek és a halálnak az elfogadására sarkall” – Dal- és klippremier! Helka: Hegyek-völgyek
süti beállítások módosítása