Ma este a Jazzbois társaságában mutatkozik be a Wavy hiphopkollektíva a Toldiban

2022.01.13. 08:58, srecorder

wavygravy_bombing_-76122.jpg

Január 13-án a Toldiban debütál az újhullámos hiphopot az alternatív, kísérleti végéről megfogó Wavy kollektíva, akik megmutatják, hogy itthon is lehet angol nyelven minőségi hiphopot játszani. A májusig havonta egyszer a Toldiban fellépő, a lo-fi, a garage és a house felé is bátran nyitó rezidens csapat bemutatkozó estjén fellép Aminon, Co Lee és Chris Villon, valamint a fúziós jazz-hiphopban utazó, általunk is nagyra tartott és világszinten elismert Jazzbois trió.

„Egyenes úton a kreatív és minőségi alkotás felé, létrehozva valami frisset a régiből és újból – lassan, biztosan, kompromisszummentesen, a felszín alatt és felett is. Így és ilyen céllal indul útjára a szubkultúrák és a zene autentikus ünneplését zászlójára tűző Wavy Budapest eseménysorozat és kollektíva. Egy összművészeti kísérlet az értékteremtésre, egyben egyensúlyozás az alternatív, kísérleti hiphop, a lo-fi, a garage és a house határmezsgyéin, progresszív műfaji kereteken belül maradva, olykor azokon kívül helyezkedve” – olvashatjuk a Wavy bemutatkozásában, mi pedig megkérdeztük a Footshop brandmanagereként is dolgozó whyte kat társalapítót, hogy honnan jönnek, hová tartanak, és egyáltalán mire számíthatunk a kollektívától.

wavygravy_bombing_-78062.jpg„Apai ágon a nagyszüleim jazz-zenészek voltak, a nagypapám a Magyar Jazz Szövetség elnökei is volt közel egy évtizedig, és a lelkem mélyén azt gondolom, hogy sajnos manapság nem ugyanazt jelenti a színpadon állni, mint annak idején. Megszűnt az a fajta kontroll, ami megszűri a nem őszinte, illetve öncélú produkciókat. Ma már nem feltétlenül az önkifejezés számít, hanem nagyon sokszor inkább a motiváció, hogy a színpadon álljon valaki. A srácok már egy paddel és autotune-nal a nagyszínpadokon találják magukat sokszor hozzáadott előadói érték nélkül, tapasztalatlanul. Ez alapvetően még nem a világ vége, de jelentősen csökkenti a színvonalat. A Wavy célja az, hogy ne ezt a pólust erősítse, hanem az ellenkezőjét: erőlködés és megfelelni akarás nélkül, a zene őszinte szeretete által motiválva. Saját magunkat adjuk nyers, ugyanakkor legjobb verziónkban.

wavygravy_bombing_-83052.jpgMi az alternatív/kísérleti hiphop vonalon mozgunk, kis lo-fi, kis house és garage hangzás kíséretében, kompromisszum nélkül, lassan, de biztosan evezünk a hullámokon. Nem sietünk sehová, ha valami nem tetszik, nem csináljuk, ha valami tetszik, megcsináljuk. Relax, slow down. Lo and slo. Ez a mottó lényege” – vázolja whyte kat, aki szerelemprojektként hozta létre a Wavy-t a house és hiphop zenék producereként is jól ismert Eziallal.

„A Wavy bulik arról szólnak, hogy fenti stílusok között átfedések vannak, így azon kívül, hogy bármikor egy intuitív és improvizatív freestyle session közepén találhatod magad, nem egyféle stílust hallasz majd, hanem mindenből lehetőleg a legjobbat, legminőségibbet, a szerintünk legkifinomultabb prezentációban. Simán megeshet például, hogy G-funk is lesz, és az is, hogy a freestyle-t nem hiphopra nyomják majd a srácok, hanem garage vagy house beatekre. Minden a hullámainktól függ, hogy kinek milyen kedve van éppen, és természetesen idővel szeretnénk majd a közönséget is bevonni.”

A Wavynek persze előzményei is vannak, a még Wavy Gravy néven, 2019 nyarán a Trip hajón tartott „before” buli, valamint az új Központ kistermében, Figura, Dj N1ce, Highlove (Baba Aziz DJ), GLXY és Lil SAG aka Nadházi Laja részvételével zajlott este, ahol a Wavy-s srácok a közönséget is bevonva a folyamatokba rákaptak a közösségi alkotás és improv örömére. Az időközben egy alapos rebrandingen átesett Wavy azóta egy több, mint tízfős kollektívává nőtte ki magát (magukra a Wavy Posse kifejezést használják az Obey márka és alapítója, Shepard Fairey után szabadon, de tudva, hogy itthon egyből mindenki a Bankos Posse-t is kötni fogja a dologhoz).

A Wavy magját az egykori Központban honos Ezi&Friends buli line-upja alkotja, vagyis Aminon (angol nyelvű live act), Chris Villon (angol nyelvű live act), Co Lee (angol nyelvű live act), Buku (dj), Blaize (producer és dj), Yungmatka (dj, fotós, PR), Ezial és Dayz (minketten garage és house dj-k, illetve Ezial sok csapattag beatjének producere is) – ez a rezidens csapat lesz látható, hallható csütörtöktől havonta egyszer a Toldiban egészen május végéig. A vizuálokat a MOME-n végzett QUAN gyártja, a DOP Szabó R. János, a social mediáért a Yungmatkaként dj-ző, az Offmediára, a Footshop és a mashkulture oldalára is író Kersner Máté, az arculatért pedig a kreatív iparban veteránnak számító The Goods.Co felel.

Tervekből végképp nincs hiány a Wavynél, a céljaik között szerepel, hogy a művészeiket kiállításokkal, live graffiti sessionökkel, fotókiállításokkal támogassák, vendégül lássanak európai és akár amerikai zenészeket, és egy ponton kiadóvá alakuljanak. Egy biztos: január 13-án a Toldiban jazzy vibe-ok és forró beatek mentén, a Jazzbois közreműködésével, nívós angol nyelvű magyar hiphoppal (Aminon, Co Lee és Chris Villon) és kurrens zenékkel buliztató dj-szettekkel (Ezial, Dayz, Blaize, Yungmatka és Buku) mutatkozik be a Wavy, jegyvásárlás (2000 HUF) a helyszínen, Facebook-esemény errefelé.

Wavy a Facebookon és Instagramon

fotók: Szabó R. János

 

az eddigi Wavy-playlistek a Spotify-on:

https://recorder.blog.hu/2022/01/13/holnap_a_jazzbois_tarsasagaban_mutatkozik_be_a_wavy_hiphopkollektiva_a_toldiban
Ma este a Jazzbois társaságában mutatkozik be a Wavy hiphopkollektíva a Toldiban
süti beállítások módosítása