2021 legjobb népzenei albumai a Halmos Béla Program ajánlásával

2021.12.14. 12:00, trecorder

hbp_2021albumok.jpg
Bár 2021-ben a legtöbb hazai zenész már visszatérhetett a színpadokra, az idei év még mindig inkább az alkotásról szól. Így volt ez a népzene és a világzene képviselőinek köreiben is, akik számos remek albummal ajándékoztak meg bennünket az elmúlt hónapokban. A Halmos Béla Program válogatásában most öt idei kedvencet mutatunk meg nektek.

pazsint_1.jpgSzabó Dániel: Pázsint

Szabó Dániel amellett, hogy kiváló tanár, gyűjtő, az autentikus cimbalomjáték kutatója és világzenei szerző, előadóként is bizonyítja, hogy a hagyományos népzenét az azt megillető nívós szinten tudja megszólaltatni és visszaadni a közönségnek. Pázsint című lemezén nem titkolt szándéka hiteles formában bemutatni a székelyföldi zene sokszínűségét. Kamaraszámok és zenekari összeállítások egyaránt megszólalnak, többféle hangszerelésben is. Míg a magyar népzenében a cimbalom főleg kísérő-dallamjátszó funkciót lát el, az albumon sikerült kidomborítani a hangszer sokrétűségét. A Pázsint egy kiváló kapu ahhoz, hogy becsöppenjünk Székelyföld kevésbé ismert népzenéjébe, valamint megismerhessük az ezerarcú „magyar zongorát”, a cimbalmot.

mozgasban.jpgKalász Banda: Mozgásban

Kalász Máté és zenekarai végtelen alázattal szolgálják az autentikus népzene ügyét, és a lehető leghűbben próbálják visszaadni azt. Az idén megjelent albumon sincs ez másképp, amit hallunk, az nem más, mint valódi, veretes magyar népzene, teljesen stílus- és gyűjtéshűen közölve. A lemez címe, a Mozgásban arra utal, hogy a folyton alakuló, változó világban a saját kultúránk, zenénk nyújthatja a fix pontot. Az albumon természetesen helyet kapott egy – a Kalász-lemezeken elmaradhatatlan – mezőségi összeállítás is. A Mozgásban nem szeretne többet mutatni a magyar népzenéből, mint amit az magába foglal és jelent, nincsenek benne allűrök, különc megoldások, az ember azt kapja, amit a prímás és zenekarvezető Kalász Máté képvisel: a tiszta forrást.

bartok_44.jpgGóbé: Bartók 44 hegedűduó és népzenei forrásanyagai

A Góbé zenekar már megalakulásakor célul tűzte ki a népzene és a műzene kapcsolatára épülő műsorok létrehozását, köztük a „Bartók-műsort” is. Az összeállítás eddig sosem hallott módon a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok népzenei forrásanyagaival. Sok alapvetően énekes és szólóhangszeres felvétel került zenekari feldolgozásra, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző a nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra. A kétlemezes, 76 összeállítást tartalmazó, monografikus kiadvány célja, hogy rekonstruálja és bemutassa, hogyan szólalhattak meg azok a népzenék, amelyekből Bartók a duókat írta.

autentico_4.jpgKubinyi Júlia Autentico: Örökül Magyarlapádról

A Kubinyi Júlia Autentico formáció új lemeze egyetlen falu, Magyarlapád muzsikájából építkezik. A Maros-Küküllő vidékének zenéje a sorismétlődések, az egyszerű harmonizálás ellenére is végtelenül változatos és gazdag, a régi és az új népdalok egymás mellett élnek. A gondosan válogatott népdalszövegek a lélek mélyéig hatolnak. A zenekar visszafogott határozottsággal támasztja alá Júlia énekét, a kísérőzenészek játéka tökéletes arányérzékről tanúskodik, szépen követik, erősítik a szólistát. Egy igazán letisztult, átgondolt, jól strukturált lemezt hallhatunk igazán különleges szövegekkel és végtelenül pontos előadással. Aki kedveli a kifogástalanul előadott népzenét, annak ideális választás ez az album!

ongaku.jpgDresch Vonós Quartet: Ongaku

A magyar zenei életben kevés olyan frappáns és karakteres „hídember” van, mint Dresch Mihály. Szerzeményeiben stílusok közötti átjárókon közlekedik keresztül-kasul, játszi természetességgel. Új albumán, az Ongakun, mely japánul muzsikát jelent, a népzenét járja körbe, fogalmazza újra, többek között a jazz eszköztárához nyúlva. A fúvósokra, brácsára, cimbalomra és bőgőre hangszerelt kvartett mindegyik tagja magasan kvalifikált népzenész, akik sajátjukként ismerik a népzenét, és támogatják a szólista Dresch Mihály komplex zenei gondolatait. A közösen megformált zenei világ egy magasabb szférába repít, mégsem válik öncélúvá. Nem torzít az eredeti népdalok gondolatiságán és formáin, nem lép át íratlan szabályokon, tisztelettel és ízlésesen merít a magyar népdalkincsből.

A cikk a Halmos Béla Program és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával készült.

 

hbp_pku_logok_1.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2021/12/14/2021_legjobb_nepzenei_albumai_a_halmos_bela_program_ajanlasaval
2021 legjobb népzenei albumai a Halmos Béla Program ajánlásával
süti beállítások módosítása