„Ha örülni kell, táncoljunk, ha dühösek vagyunk, tomboljunk” – Lemezpremier! Yewo: Yewo

2021.12.10. 12:09, srecorder

yewo1.jpg

Az erős színházi kötődésekkel bíró Yewo a jó ideje futó vintagerock-hullám hátán bukkant fel, de nem a Led Zeppelin-epigonok sokaságát gyarapítják: a klasszikus rockzenekari hangzás felől bátran nyitnak más stílusok, a disco, az elektronika, vagy épp a bluesos-alteres zenék felé. Az eddig főként tribute bandákban (Doors Emlékzenekar, Hungarian Rhapsody) éneklő Takáts Máté és Siposhegyi Zsolt gitáros által alapított és dobosként a BOZO frontemberét is a soraiban tudó zenekar debütáló nagylemezét a Recorderen lehet először végighallgatni.

„A zenekart ketten alapítottuk Zsolttal, amikor még Fóton együtt játszottunk egy színházban. Én előtte főként tribute zenekarokban énekeltem, ő pedig nem zenélt tinédzser kora óta. Elkezdtünk villámgyorsan dalokat írni, és összekalapáltam a csapatot régi ismerősökből és zenésztársakból. Így csatlakozott hozzánk billentyűn Kalmár Boti (Vulgar Sun), akivel még akkor játszottam együtt, amikor 12 éves kiskölök volt még, Rózsa Zoli basszusgitáron, akivel néhány évvel azelőtt dolgoztam egy elég elborult projekten, és Gergely Simon dobos. Sajnos nem volt hosszú életű ez a felállás, és elvesztettük Simont, de játéka a Pink Cage-en és a Dreamen is hallható” – vázolja a zenekar történetét a színészként is dolgozó Takáts Máté.

„Ezután jött be a képbe Faragó-Kádár Antal és Plaszkó Bence, akik az akkor éppen MAJDNEM feloszló Marble Mistből jöttek kifele. Aztán végül Plaszi visszament a Marble Mistbe, Toni pedig csatlakozott a Meg Egy Cukorka nevű formációhoz, és végül közös megegyezés alapján inkább oda rakta át a figyelmét. Plaszi az I Want to Survive-on énekel, Toni dobolása pedig gyönyörűen hallható a dalok nagyrészén. Végül Vincenzo Pellecchia lett a dobosunk néhány hónappal ezelőtt. Nem értem, miért nincs a csávónak Wikipedia oldala, igazi nagyágyú. A BOZO zenekar frontembere már hosszú évek óta, emellett játszott a Kassandrában, és jelenleg is turnézik mint a VAN Filmzenekar dobosa és a Fran Palermo új kongása. Nagy szerencsénk van vele, hogy megtaláltuk, és nagyon várjuk már, hogy milyen lesz a munkája a második lemezen.”

yewo4.jpg

A debütlemez a tagcserék, államvizsgák és a járvány miatt három évig készült, és Tóth Péter hangmérnök segítségével a Nortyx Hangstúdióban nyerte el a végső formáját. A Yewo a classic rock hangzást más műfajok felé is kitágítja, és változatos hangszereléssel, szitárral, elektronikával, kongával, gépdobbal dúsítja. „Szeretnénk lendületes, de közben hiteles, őszinte zenét csinálni, ami először megmozgat, majd ha jobban odafigyelsz, elgondolkodtat. Kicsit azt érzem, hogy eltolódott ettől az ipar. Lehet, tévedek, de kicsit azt érzem, hogy manapság minden a külcsínről szól. A szövegekben nem az üzenet a fontos, hanem hogy mélynek és bonyolultnak hangozzon, miközben énekelhető és megjegyezhető marad. Ez, bár megmozgatja a hallgató intellektusát és fantáziáját azzal, hogy megpróbálja megfejteni, de végső soron számomra üresnek hat. Szeretnénk közérthetően megfogalmazni azokat a fontos dolgokat, amik kortársainknál rejtve vannak, és a zenén keresztül kommunikálni ezeket a belső érzelmeket. Ha örülni kell, táncoljunk, ha dühösek vagyunk, tomboljunk, ha melankolikusak vagyunk, sírjunk egyet. Ezt természetesen csinálják mások is, de mi akarjuk a LEGJOBBAN csinálni. Ehhez persze még fejlődni kell nagyon sokat” – mondta Takáts Máté.

Hogy hol tart a Yewo ebben a fejlődésben, az csekkolható a szimplán csak Yewo címre hallgató, több mint ígéretes debütlemezen:

Yewo a Facebookon és Instagramon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/10/lemezpremier_yewo_yewo
„Ha örülni kell, táncoljunk, ha dühösek vagyunk, tomboljunk” – Lemezpremier! Yewo: Yewo
süti beállítások módosítása