„Mi lett volna, ha nem vagyok gyáva?” – Magyarradar és klippremier: Bonilevine

2021.12.05. 11:00, srecorder

bonilevine.jpg

Külvárosi grunge, erős alternatív hatásokkal a '90-es évekből, a Subscribe tagjainak támogatásával. Első klipjével mutatkozik be nálunk a Bonilevine power triója, Újpest és Seattle, a keserédes erotika és az alpári rock & roll határán.

Mikor indult: 2021. január

Hol indult: A Váci út diszkrét félhomályában, Angyalföld és Újpest határán.

Tagok, hangszerek: Iklódi Tomi (gitár/ének), Koronczy Geri (basszusgitár/vokál) és Veres Gábor (dob).

Stílus: Grunge.

Hatások: Tomi: Főleg a kilencvenes évek alternatív csapása, mint a Bush vagy a Failure, keményebb vonalról pedig a Barkmarket L Ron című lemeze, nagyon ajánlom mindenkinek meghallgatásra! Klasszikusokból pedig a Led Zeppelin és a Rolling Stones.

Gábor: Hatéves korom óta foglalkozok zenével, sok stílusban kipróbáltam magam, és sok zenekar volt rám hatással a Black Sabbathtól kezdve a Toolig, és természetesen a grunge korszak nagy képviselői is. Mindezek mellett Rékasi Attila (Subscribe) dobtanárom segítségével folyamatosan találok újabb inspirációkra.

Geri: Az első zenekar, ami a legnagyobb hatást gyakorolta rám, a Kispál és a Borz volt, ekkor kezdtem az ismerkedést a gitárzenével, majd sorra jöttek a magyar alter zenekarok. A magyar vonal után elkezdett érdekelni a rockzene, és a klasszikusok mellett hatalmas felfedezés volt számomra az Arctic Monkeys, ami nagyban determinálta a jövőbeni basszusgitár-játékomat. De jelenleg nem nagyon hallgatok semmi mást, csak T. Dannyt,  Dzsúdlót, Bongort és Krúbit, bár ezen előadok nem sokban befolyásolják a basszusszólamokat a zenénkben.

Kiadó: Nincsen.

Történet: 2020 végén Tomi meghirdetett eladásra egy gitárt, amire a szomszéd utcában élő Gábor jelentkezett, így ismerték meg egymást elsőként ők ketten. Gábor elmesélte, hogy dobol, Tomi pedig épp új zenekarhoz keresett embereket, így az adás-vételből zenekaralapítás lett, főleg amikor elhangzott a Soundgarden neve is mint közös kedvenc. Geri pár héttel később került be a képbe, miután a Tündérveséből ismert Szeiler Bálint (interjúnk) beajánlotta őt Tominak a basszusgitárosi posztra. Fun fact, hogy Geri és a grunge két külön világ, de hamar megtalálta a helyét a csapatban. Így jött létre a Bonilevine, a többi pedig már történelem, amit a Népszigeten leküldött sörök és felesek erősítettek csak igazán meg.

Megjelenések: Az első EP-nk 2021 szeptemberében jelent meg, ez immáron elérhető az összes nagyobb streaming felületen, Shameful Delight a címe.

Küldetés: A mi dalaink szóljanak a BOB Csajszerdán, lehetőleg a legsúlyosabbak, és akkor át is lehetne nevezni az eseményt Grunge-szerdára!

Jövőkép: Dolgozunk egy rakás új témán, szeretnénk rövidesen a következő EP-t és klipet is felvenni. Jövő évre van már jó pár dátumunk Budapestre és vidékre is, a nyarat pedig lemezírással és/vagy koncertezéssel tervezzük eltölteni. Meglepetés lesz bőven, attól nem kell félni!

Mellékprojektek: Tomi a Black Muerte Club (BMC) nevű zenekarban dobol, Geri a Pretty Visitors névre hallgató Arctic Monkeys tribute sorait erősíti basszusgitáron, Gábor pedig macskát tart.

Szexepil: A dalszövegeink keserédes erotikája néha erősen keveredik Tomi alpári konferálásával a koncertjeinken. Ilyen még egy sehol nincs!

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az első EP-nk munkálataiban Paczári Károly Artisjus-díjas hangmérnökkel vehettünk részt közösen, igazán megtisztelő volt olyasvalakivel dolgozni, akinek a nevéhez megannyi baromi jó hazai album fűződik. Sok segítséget kaptunk még mellette Csongor Bálinttól (Subscribe) az énektémák kipofozásában. Plusz egy: nagyon király barátaink vannak, akik valamennyien megmozgatnak mindenkit, ha koncert van, és szintén ugyanez történt a Why Tiger Why klipforgatásakor. Innen is ölelés mindnyájuknak!

 

És akkor lássuk a zenekar itt és most debütáló első – Újpesten és a belvárosban forgatott – klipjét, amely az első EP-n helyet kapott Why Tiger Why című dalhoz készült. A klipet Bikali Sándor rendezte, a vágás Kori Mirtse munkája.

„A Why Tiger Why számomra arról a helyzetről szól, amikor a félelmeink irányítanak bennünket és nem merünk lépni az életünk bizonyos döntéshelyzeteiben, hanem folyékonyan hazudunk önmagunknak. Jön a „végülis jó ez az élet/meló/párkapcsolat így nekem, úgyse tudok én jobbat” kezdetű gondolat, és elkezdünk ebbe belemenekülni, miközben az utunkba akadó lehetőségekre mindig nemet mondunk, mert be vagyunk tojva az ismeretlentől. Aztán jön a koppanás, a „mi lett volna, ha?”. Mi lett volna, ha nem vagyok gyáva? Ezt a helyzetet szerettem volna megragadni a klipben a határozatlan tigris szerepével, aki a végén döbben rá, hogy egy rakás tuti dolog elment mellette, mert mindig beérte kevesebbel a félelmei miatt. Nagy köszi a szereplőknek, a barátainknak, és a stábnak, mi nagyon élveztük, reméljük ti is szeretni fogjátok!” – mesélte Iklódi Tamás a számról.

A Bonilevine-t legközelebb december 17-én csíphetitek el a Robot színpadán a DesszertFeszt Záróbálon az IGOR és a Shapat Terror társaságában, Facebook-esemény.

Bonilevine a Facebookon és az Instagramon

headerfotó: Bikali Sándor

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/05/magyarradar_es_klippremier_bonilevine
„Mi lett volna, ha nem vagyok gyáva?” – Magyarradar és klippremier: Bonilevine
süti beállítások módosítása