Az orángutánok válaszcsapása a fogyasztói társadalomra – Dal- és klippremier! ArcaDeNoé: Monkey Juice

2021.11.30. 16:00, srecorder

adn_press.jpg

Hogyan játszanak fekete öves jazz-zenészek laza, funkos hiphopot? Az ArcaDeNoé új dalában az élőhelyükről kiszorított orángutánok állnak bosszút közeli rokonaikon, vagyis rajtunk, embereken.

Az ArcaDeNoé-t Gátos Iván és Studniczky László „Zsatyi” fekete öves session- és jazz-zenészek, valamint a Zagar és DJ Bootsie zenekarokból ismert, Occam néven producerkedő Lázár Tibor dobos alapította 2018-ban. Előbb instrumentális zenéket írtak a funk-jazz, hiphop, neosoul tengely mentén (az állatmotívumok már ekkor átszőtték a zenéjüket), majd Méhes Adriánnal (Muriel, Kodachrome) kezdtek el hiphop-vonalon mozogni.

Ezek közül jelenik meg most az első dal, melyhez Iván fia, a 15 éves Marcell készített animációs videót. „Nagyon szeretem a majmokat, és szeretem azt a fajta hip-hopot, amit az Arca De Noe játszik. Ezért is vágtam bele az animáció elkészítésébe. A szöveg és a zene adta magát, csak a megfelelő eszközök és jó sok idő kellett, és el is készült a videoklip. Nagyon fontos a téma, foglalkozni kell vele” – mesélte Gátos Marcell a videóról, amely A majmok bolygója egy saját leágazásaként is értelmezhető.

„A természetes élőhelyüktől megfosztott orángutánok oly sok tétlenül elszenvedett idő után végre vezérükre lelnek. Orangutan Lee, a lázadó és lelkes csapata az egyetlen adekvát válaszcsapást mérik a fogyasztói társadalomra. Obszcén, ám egyértelmű gesztussal nyilvánítva ki véleményüket a kegyetlen, istentelen erőszakról, amit közeli rokona, a szimbiózisra képtelen ember nevű szörnyeteg tesz a világban” – mondta Méhes Adrián a dalszövegről.

Az ArcaDeNoé a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/30/az_orangutanok_valaszcsapast_mernek_a_fogyasztoi_tarsadalomra_dal-_es_klippremier_arca_de_noe_monkey
Az orángutánok válaszcsapása a fogyasztói társadalomra – Dal- és klippremier! ArcaDeNoé: Monkey Juice
süti beállítások módosítása