Az őrület és a józan emberi tudat párharca – Dal- és klippremier! Góbé: Korcs

2021.11.27. 11:00, srecorder

gobe.jpg

A Korcs drámai klipjében az ember elméjében lakozó állatiasság és az emberi értelem küzdelme jelenik meg. A Recorderen debütáló dal már a negyedik a csavaros népi popzenében utazó, megújult felállású Góbé februárban érkező új albumáról. A lemezbemutató koncert február 11-én lesz az Akvárium Klubban.

A Góbé az utóbbi évben sorra jelentette meg friss dalait, februárban pedig új nagylemezzel is jelentkezik, erről hallgathatjuk most meg a somogyi nótából inspirálódott Korcsot. A dal a Borozóshoz hasonlóan a somogyfajszi Mediawave táborban kezdett formát ölteni, míg a szám alapötlete már a karantén alatt megszületett Rigó Marci, a zenekar hegedűsének a fejében.

A népzene ugyanazt a szórakoztató funkciót töltötte be, mint ma a popzene – interjúnk a Góbéval százezres YouTube-nézettségekről, ismeretterjesztésről, és arról, hogyan lehet egy latinos zongoraszólamot cimbalomra átültetni

„A szöveget Matyi (Egervári Mátyás – cimbalom) és VÁron (Várai Áron – ének) írta, illetve ollózta össze különböző népdalokból, amikből kiindulva született egy klipötletem, ami bár nagyon jónak tűnt, de valahogy mégsem akart összeállni. Egy vázlatot azért sikerült kitalálnunk, amivel felhívtuk Tímár Matyit, a klip készítőjét, hogy átbeszéljük a részleteket.” – meséli a klip kapcsán Marci. „A telefonbeszélgetés közben hirtelen beugrott egy teljesen másik ötlet, ami szinte azonnal egy forgatókönyvvázlattá állt össze a fejemben, értelmet adva egy csomó mindennek. Nagyon tetszett benne az, hogy reflektál a nótában történtekre, a stilizált szöveg a klippel pluszban kapott egy új perspektívát, ami a bennünk szunnyadó téboly és a józan értelem párharcát hívatott megmutatni, illetve azt, hogy sokszor az őrület csalhatatlan jeleit az ember akkor ismeri fel magán, amikor már túl késő. Konkrét szerepet kapott a videóban a kolomp, a középen megszólaló korcsos dallam pedig ezért válik a klipben is unikálissá, mert azt VÁron eredetileg is eltáncolja a színpadon, amit CZÁron (Czupi Áron – dob) a dobtémáival követ.”

Az említett táncot és a Góbét február 11-én élőben is láthatjuk, a zenekar lemezbemutató koncertjén az Akvárium Klubban, jegyvásárlás, Facebook-esemény.

Góbé a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/27/megorultel_akkor_mar_tul_keso_dal-_es_klippremier_gobe_korcs
Az őrület és a józan emberi tudat párharca – Dal- és klippremier! Góbé: Korcs
süti beállítások módosítása