„Ezt még a zenésztársaim előtt is titokban tartottam sokáig” – Dal- és klippremier! Captain Average: Poor Boy’s Crown

2021.11.23. 07:59, srecorder

sallai_laszlo_captain_average.jpg

Sallai László, a Galaxisok és a Platon Karataev basszusgitárosa, a Felső Tízezer és a The Somersault Boy énekes-gitáros dalszerző-frontembere alakított még egy formációt az eddigiek mellé. A születésnapi önmeglepetésként indult szólóprojektben poszt- és art-punk ihletésű zenékre kiabál tökösen, bár a Poor Boy’s Crown Recorderen debütáló kislemezslágere pont egy dallamosabb darab.

Október végén jelent meg a gázmaszkos, semmiről szavaló költőket vizionáló és apokaliptikus found footage-klipet kapott In The Post-Future, most pedig itt van a második dal is a december elején érkező nagylemezről, ami már régi terve volt Sallainak, de csak tavaly év végén kezdett el foglalkozni vele. „A Captain Average lemezét már régóta terveztem, de még a zenésztársaim előtt is titokban tartottam elég sokáig, mert nem voltam benne teljesen biztos, hogy sikerül-e megvalósítani úgy, ahogy szeretném. Végül idén év elején kezdtem el felvenni a demókat, és úgy éreztem, hogy van benne elég kraft, úgyhogy születésnapomra azzal leptem meg magam, hogy stúdióidőt foglaltam, bár fogalmam sem volt, hogy ki fog játszani a lemezen. Végül a Felső Tízezerből Justin Spike vállalta, hogy feldobolja a lemezt, és minden mást én játszottam fel.”

A Felső Tízezer és a The Somersault Boy generációs érzületű powerpopja után másik arcát mutatja meg Sallai, aki ezúttal nem fülbemászóan énekel és inspirációért is máshova nyúlt. „Amikor elkezdtem írni a lemezt, a hetvenes évek végi post-punk/art-punk vonalat (pl. Wire, Pere Ubu, The Fall, Gang Of Four) szerettem volna ötvözni krautrockos hangulatokkal, és néhány számban ez elég tisztán tetten érhető, de nem ragaszkodtam ehhez a koncepcióhoz a végletekig. Így például amíg a legtöbb dalban inkább kiabálás és kántálás van, addig a Poor Boy’s Crown ezekhez viszonyítva egészen hagyományos dal, így az elején még azon is gondolkodtam, hogy ne kerüljön rá a lemezre, de végül rájöttem, hogy ezzel együtt is nagyon illik a többi dal közé. A dalszövegét tekintve is eléggé kilóg, mivel a legtöbb szöveg a lemezen szándékosan elég direkt, a Poor Boy’s Crown viszont egy sokkal elvontabb kép, ami többféleképpen is értelmezhető.”

A lemez egészéhez képest kifejezetten dallamosnak számító track pedig egy minimálklipet is kapott. „Szerettem volna eredetileg egy hagyományos videóklipet készíteni, de annyira ledobott a dal magáról minden megvalósítható koncepciót, hogy ezt elvetettem. A Platon Karataev német turnéján végül egy müncheni tó mellé letettem a kamerámat, úgyhogy kacsák és hattyúk adják a vizuális körítést a dalhoz. Ezúton is köszönöm nekik a szereplést.”

A dalban a Platon Karataev frontemberei, Balla Gergő és Cz. K. Sebő vokáloznak. A teljes nagylemez december elején érkezik Heaven Capitulates címmel.

Captain Average a Facebookon és a Bandcampen

fotó: Miknyóczki Dóra

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/23/_meg_a_zenesztarsaim_elott_is_titokban_tartottam_eleg_sokaig_dal-_es_klippremier_captain_average_poo
„Ezt még a zenésztársaim előtt is titokban tartottam sokáig” – Dal- és klippremier! Captain Average: Poor Boy’s Crown
süti beállítások módosítása