Magyarradar és dalpremier: möbius

2021.11.22. 18:00, srecorder

mobius.jpg

A poszt-rockos alapokon alternatív popot játszó, erőteljes hangszeres megoldásokat lágy énekkel keresztező möbius Kassákból is inspirálódik, BME-s mérnökök fejét csavarja el, és az Öröm A Zene tehetségkutatónak egész a döntőjéig jutott. Az első EP-jét jövőre megjelentető zenekar Magyarradar rovatunkban egy új dalát is debütáltatja.

Mikor indult: 2019.

Hol indult: Zuglói Mélység.

Tagok, hangszerek: Arday Dániel (basszusgitár, szintetizátor, vokál), Bocskai Bora (főének, szintetizátor), Dósa-Bugner Botond (dobok), Tóth Gergely (gitár).

Stílus: Alternatív pop/poszt-rock.

Hatások: Kasszandra, Kassák Lajos, az élet történései.

Kiadó: Még nincs.

Történet: Gergő a tizedforduló oltárán megalkotott egy zenekart, egy „ős-möbiust”, aminek régészeti leleteit pár jelenlegi dalunk még őrzi. Bora 2019. októberi csatlakozásával indult el az ív, amit betölteni szándékozott a zenekar a kezdetektől fogva. 2020 januárjában felvettük az első stúdiós dalunkat (Mondd, miért – jelenlegi átformálásában Naptánc), majd beütött a COVID, aztán a nyár kezdésével basszusgitáros nélkül is maradtunk – nem sokáig! Arday Dani júniusi érkezésével júliusban felvettünk két demót (Erdő és Minden, amit utál), majd rengeteg tehetségkutatóra beadtuk a jelentkezést. Az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat keretein belül a kezdeti fellendülés pár sikert is hozott. Októberben Pásztor Simi produceri segítségével felvettük a Thing és a most megjelenő Egy kis dalt daloltam című dalainkat, a tököli Zeneterem falai között.

Az idei év első fele út- és doboskereséssel telt, de mindemellett sikerült bejutunk az Öröm a Zene döntőjébe, kaptunk egy Kaukázus előzenekari lehetőséget is és szeptember közepére végre teljes lett a csapat. Ekkor adtuk ki első megjelenésként a Thing videoklipjét, ami bekerült az V. Magyar Klipszemle shortlistjére is. Szeptember végén leugrottunk Újvidékre a TAKT fesztiválra az új dobosunk, Dósa-Bugner Boti társaságában. Október közepén került publikálásra az első live sessionünk a SoundCam jóvoltából, amiben Naptánc című dalunkat adtuk elő. Következő koncertünk november 29-én lesz, a budapesti Központban.

Megjelenések: Thing (2021), Naptánc (2021, SoundCam Productions).

Küldetés: Meghódítani az összes BME-s mérnök szívét.

Jövőkép: 2022 tavaszán tervezzük kiadni első kislemezünket, illetve ehhez kapcsolódóan koncertsorozatot is szervezünk. Naptánc című dalunkhoz tervezünk kiadni egy klipet még.

Mellékprojektek: Megválaszolatlan e-mailek írása, mosogatás, lakberendezési tanácsadás a próbatermi cigizőben.

Szexepil: Dani színpadi megjelenése, Bora andalító hangja, Boti mimikája dobolás közben, Gergő indokolatlan pedálboardja. Illetve (persze) a két szintink.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Legnagyobb elismerésnek azt mondhatnánk, hogy Pásztor Sámuel lett a producerünk. További nagy elismerések: vizuális tekintetben a Thing klipszemlés shortlistes megjelenése, zenei tekintetben az Öröm a Zené-s döntőbe bejutás.

És máris meghallgatjuk a möbius legújabb dalát, az Egy kis dalt daloltam-ról az énekes-szintis Bocskai Bora mesélt: „Tavaly nyáron kaptam egy piros cipőt édesanyámtól, ami valakinek rettenetesen megtetszett és ellopta az ajtónk előtti folyosóról az első héten, hogy az enyém lett. Rettenetesen éreztem magamat a dolog végett, hiszen elég szép kis cipő volt, illetve mivel mástól kaptam, így szentimentálisan sokat jelentett nekem. Az Egy kis dalt daloltamban ezt az eseményt írom le: a Nyugati Boszorkány gaztette végett én csak a Sárgaköves úton szeretnék eljutni abba a valóságba, ahol a kis piros cipőm még az enyém; illetve az érzelmi önkorholás folyamatát öntöm szavakba, ami egy tárgy elvesztésével járt.”

möbius a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/11/22/magyarradar_dalpremierrel_mobius
Magyarradar és dalpremier: möbius
süti beállítások módosítása