"Mindenki a zenekarból valami külső megváltásra várt" - Dorozsmai Gergő A Nagy Évem podcastban

2021.11.08. 09:16, vferi

wide_21.jpg

A Nagy Évem podcast tizedik adásának vendége Dorozsmai Gergő, aki olyan zenekarokban játszik (vagy játszott), mint a Hammer of Gods, a The Moog, a Gustave Tiger és a Mayberian Sanskülotts, illetve mostanában Szalai Annával van egy közös projektjük. Több tucat lemezen dolgozott hangmérnökként vagy producerként, de ismerős lehet a Dalfutár című YouTube-sorozatból is. Igazi zenei multitálentum, aki adásunkban elmesélte, neki igazából két nagy éve is volt. Keresd az adást a Spotifyon, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban vagy más ismert podcasthallgató appekben!

Dorozsmai Gergő első nagy éve 2008 volt (a másik majd a műsorból kiderül!), amikor a gimis baráti társaságból alakult rockzenekara, a The Moog a sikerei csúcsán volt, Amerikában és Európában is turnéztak, Seattle-be mentek lemezt felvenni, és ők voltak a budapesti indie-szcéna királyai. "Már akkor is éreztem, hogy a következő év valószínűleg nem lesz ilyen jó, aztán nem is lett" - mondta erről a podcastban, majd sokat mesélt a zenekar utolsó időszakáról, amikor a harmadik lemez után Los Angelesbe költöztek, hogy igazán befussanak, de nem akartak megszületni az új dalok, és közben a garázsrock is kiment a divatból.

A The Moog romjain aztán Szabó Sz. Csabával megalapították a Gustave Tiger együttest, ami több szempontból is az anti-Moog. Majd Gergő pár évvel ezelőtt beszállt a Mayberian Sanskülottsbe is, így jelenleg két, ereje teljében lévő, aktív zenekarban is játszik – amellett, hogy gyakorlatilag főállásban dolgozik a családi bizniszben (ami a Tom Tom Studio). Nem tervez újabb zenekarba belépni, de azért mondott egy szólóelőadót, akinek szívesen besegítene. Gyűlöli, hogy folyamatos önpromózásra vannak kényszerítve a zenészek, ő százszor inkább lép fel egy közönség nélküli koncerten, mint hogy kiizzadjon magából egy jópofáskodó Facebook-posztot.

wide1_63.jpg

Későbbi feleségével, Kasiával egy lengyelországi Moog-koncerten ismerkedett meg, és Gergő még csak 21 éves volt, amikor megszületett a fia, Syd (a Pink Floyd-alapító Syd Barrettről kapta a nevét), aki az idén lesz tizenhat. Beszélgettünk arról is, hogy milyen volt fiatal apaként nyomni a zenekarozást, illetve helytállni a budapesti éjszakában. Azt is elárulta, szerinte kár, hogy mostanában mindenki olyan udvarias a zenei szakmában: sehol egy megsemmisítő kritika, sehol egy jó beszólogatás-csata vagy drogokon szétcsúszott zenekar. 

Hogyan üríti ki a fejét, amikor már undorodik a zenétől? Mi az ars poeticája producerként? Mi a titka annak, hogy folyamatosan árad belőle a derű? És milyen volt, amikor a The Moog tagjaival egyszer csak az ex-White Stripes-os Meg White házában találta magát egy bulin?  

Külön érdekessége az adásnak, hogy abban a stúdióban vettük fel, ahol pár évvel ezelőtt Tom Hanks beszélt a mikrofonba, miközben Steven Spielberg instruálta Skype-ról.

Hallgasd a műsort a Spotify-on, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban, vagy
más podcasthallgató alkalmazásokban! 

A podcast műsorvezetője Varga Ferenc, a műsor vizuáljáért Kenczler Marci felel, a főcímzenét Kristóf Norbert szerezte.

A Nagy Évem podcast a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával jött létre.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/11/08/_mar_mindenki_a_zenekarbol_valami_kulso_megvaltasra_vart_dorozsmai_gergo_a_nagy_evem_podcastban
"Mindenki a zenekarból valami külső megváltásra várt" - Dorozsmai Gergő A Nagy Évem podcastban
süti beállítások módosítása