Mindenki zenéljen! Nemzetközi konferencia szerdán a könnyűzene oktatásáról

2021.11.05. 13:59, trecorder

211013-konferencia.jpg
A könnyűzene oktatásának lehetőségeiről szervez konferenciát a Hangőr Egyesület november 10-én, szerdán a Budapest Music Centerben (1093 Budapest, Mátyás utca 8.). A hazai és külföldi előadókat felvonultató és nemzetközi gyakorlati példák bemutatására is nagy hangsúlyt fektető egész napos rendezvény teljes programja itt olvasható.


10.00 Megnyitó

Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program kollégium vezetője


I. PANEL: SZÁMOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Levezető elnök: Rozsonits Tamás, a Hangőr Egyesület elnöke

10.15 Mire jutottunk 5 év alatt?

A Cseh Tamás Program alprogramjai között eredetileg nem szerepelt olyan, amelyik a könnyűzene oktatásával foglalkozott volna. Ezt a témát csak 2016 végén emelték be a támogatási rendszerbe, aminek köszönhetően elindulhatott a Hangszert a kézbe sorozat, a Poptanítás blog, a Poptanítás munkacsoport, illetve több kutatás és számtalan kisebb-nagyobb tanácskozás. Az előadás az alprogram elmúlt fél évtizedének történéseit és eredményeit igyekszik számba venni.

Előadó: Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója


10.35 Öröm a zene Tehetségpontok Magyarországon

A kormány 2021 elején döntött arról, hogy a könnyűzenei kulturális tevékenységek finanszírozása, támogatása, a könnyűzenei kulturális tevékenységet ellátó intézmények fejlesztése, fenntartása és működtetésének támogatása a Könnyűzenei stratégiában foglaltak szerint induljon el. A könnyűzene társadalmasításának feltétele az államilag elismert és támogatott könnyűzenei oktatás megteremtése. A struktúra felépítését a gyakorlati tapasztalatok és az elmúlt évek kutatásai alapján az alapszintű oktatási rendszer kialakításával kell kezdeni. A hangszeres oktatással, könnyűzenei képzéssel, tehetséggondozással foglalkozó intézmények bázisán, a kulturális alapellátás kiszélesítése révén, olyan Magyarországon működő intézmények kialakítása a cél, amelyek miközben az életen át tanulást támogató nem formális és informális oktatásra, tehetséggondozásra alkalmasak, képzési és tanácsadási tevékenységet is végezve, a hobbizenész és az alapfokú könnyűzenei oktatás regionális központjaivá válhatnak.

Előadó: Andrásik Remo, Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára


10.55 Több popot az iskolákba!

A komolyzenei oktatás szerves részét képezi a hazai közoktatásnak, de emellett vajon teret nyerhet a könnyűzene az iskolák falai között? Ha igen, milyen formában? Hogyan viszonyulnak a könnyűzene közoktatási intézményekben való megjelenéséhez a pedagógusok, az intézményvezetők és a tanulók? Az előadás amellett, hogy betekintést enged abba, milyen sztenderdek jellemzik a könnyűzene megjelenését az iskolákban, ezek fejlesztésének, növelésének igényeire és lehetséges módszereire – kutatáson alapuló – alternatívákat is felvázol.

Előadó: Árvai Csenge, projektmenedzser, Flumina Magna Kft.


11.15 Zenélni menő?

Iskolai keretek között a könnyűzene legfeljebb oktatási-nevelési segédeszközként van jelen, a könnyűzene elsajátítását célzó tanórák teljes mértékben hiányoznak az oktatási intézményekből. Mégis sokan éreznek késztetést arra, hogy könnyűzenét tanuljanak. Mi rejtőzhet e kettősség mögött? Ez egy „tiltott gyümölcs” jelenség? Vagy az önkifejezés lehetősége? Netán olyan készségek elsajátítása, amelyekkel el lehet nyerni a társadalmi elismerést?  A winwinwin kutató és tanácsadó Kft. 2021-es online kérdőíves felmérése a könnyűzene tanulása mögött rejtőző motivációkat volt hivatott feltárni.

Előadó: Bodor-Eranus Eliza, Ph.D., ügyvezető, winwinwin kutató és tanácsadó Kft.


11.35 Mit hozhat a jövő?
– panelbeszélgetés

Résztvevők: Andrásik Remo, Árvai Csenge, Bajnai Zsolt, Bodor-Eranus Eliza

Vezeti: Rozsonits Tamás

II. PANEL: KITEKINTÉS

Levezető elnök: Ősze Gergely, dobos, pedagógus

13.00 POP-BORG LINZ, popzeneoktatás egy osztrák gimnáziumban

A Poptanítás munkacsoport tagjai 2020 elején tanulmányút keretében látogatást tehettek Linzben, abban a középiskolában, ahol a diákok az órarendjükbe illesztve tanulhatnak könnyűzenét. A csoport tagjai néhány gyakorlati órát látva úgy gondolták, a modellt érdemes lenne idehaza is széles körben megismertetni. Ezért kértük fel az intézmény pedagógusát, hogy konferenciánkon nyújtson betekintést a POP BORG (Bundes Oberstufen Real Gymnasium) Linz működésébe annak megalakulástól kezdődően a fejlesztésén át a szerveződési struktúrájáig, kiemelve az iskola legfontosabb céljait. (Az előadás online formában, szinkrontolmácsolás mellett hangzik el a konferencián.)

Előadó: Wolfger Buchberger, dobos, pedagógus, hangmérnök

 
13.20 A Pop Akademie Wien – egy pop/rock/jazz/worldmusic intézmény

A bécsi Johann Sebastian Bach Musikschule részeként több mint egy évtizede jött létre a Pop Akademie Wien, aminek működésével 2020 elején ugyancsak megismerkedhetett a Poptanítás munkacsoport. A klasszikus iskolarendszeren kívül működő könnyűzenei oktatási intézmény Magyarországon is példa lehet, ezért bemutatkozásra kértük fel a bécsi POP Akademie-t. Kik ők? Kiknek szól a zenei kínálatuk? Mit nyújtanak? Mitől egyedülállóak Bécsben is? Miközben ezekre a kérdésekre válaszol az előadás, bemutatja azt is, milyen a modern oktatás a legkorszerűbb eszközök segítségével.

Előadó: Moritz Pedarnig, dobos, a Pop Akademie Wien vezetője

13.40 Vágtass velem! – Az erdélyi magyar könnyűzenei oktatás törekvései

Az erdélyi magyar könnyűzenei oktatás törekvései, a marosvásárhelyi Rocksuli létrejöttének körülményei, az elmúlt öt év eredményei, az erdélyi Rocksuli hálózat létrejötte. A Rocksuli al- és kiegészítő programjainak bemutatása, a közösségépítés eredményei, a tehetségkutatás és a kiemelkedő tehetségek támogatásának, a didaktikai, módszertani programok, továbbképzők valamint az erdélyi magyar könnyűzene történetének kutatási eredményeinek ismertetése.

Előadó: Hints M. Zoltán, a Marosvásárhelyi Rocksuli igazgatója


14.00 Kitekintés – panelbeszélgetés

Résztvevők: Wolfger Buchberger, Hints M. Zoltán, Moritz Pedarnig

Vezeti: Ősze Gergely

III. PANEL: JÓGYAKORLATAINK

Levezető elnök: Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója, a Poptanítás munkacsoport vezetője


15.00 Hangjáték - Veszprém-Balaton 2023 EKF program zeneoktatási koncepciója

A Hangjáték program egy kísérlet arra, hogy sikeresen kiegészítsünk létező és működő zeneoktatási rendszereket olyan kezdeményezésekkel, amelyekre helyi szinten is igényt támasztanak az ottlakók. A Hangjáték keretein belül támogatunk és fejlesztünk létező oktatási formákat, létrehozunk újakat és támogatjuk a mindennapi amatőr zenélés közösségeit és intézményeit. A Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Főváros program részeként működtetett Hangjáték megálmodója és lebonyolítója a Hangvető.

Előadó: Főző Zsolt, projektvezető

15.20 Mi történt Kodály országában a zeneoktatással?

Fogj pár őrült zenészt, rakj össze egy élményekben gazdag zeneórát, keress meg 15 általános és középiskolát Tatabányán, szervezz le 120 tanórát, és robbanj be a gyerekek lelkébe! Fárasztó, de megéri. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek rendkívül nyitottak a zene és fogékonyak a zenélés iránt. Nekünk csak meg kell mutatni, hogy zenélni és énekelni nem ciki. Az előadás ezeknek az élményekben gazdag, iskoláról iskolára járó zeneóráknak a tapasztalatait foglalja össze.

Előadó: Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke, a Peron Tehetségközpont vezetője

15.40 Interaktivitás és élményalapú oktatás, a Magyar Zene Háza zenepedagógiai tervei

Az előadás bevezetőjében szó lesz arról, milyen módon változik a zenepedagógia definíciója a 21. században, és így milyen új szerepekben kell a zenepedagógusoknak megfelelniük. Terítékre kerül a könnyűzenei oktatásban felmerülő két fontos szempont, amelyek a klasszikus zene tradíciójából származnak, és nem feltétlenül segítik elő a könnyűzene oktatásának folyamatát. Az előadás fő témája a hamarosan megnyíló Magyar Zene Háza zenepedagógiai tervei, az interaktív és élményalapú oktatás koncepciójának kialakítása, annak szépségei és nehézségei.

Előadó: Severinghaus Artemisz, a Magyar Zene Háza zenepedagógiai vezetője

 
16.00 Jógyakorlataink – panelbeszélgetés

Résztvevők: Főző Zsolt, Pap Tibor, Severinghaus Artemisz

Vezeti: Bajnai Zsolt

16.30 Konferenciazárás

 

A konferencia II. szekciója alatt szinkrontolmácsolást biztosítanak és a konferencia egészét online közvetítik.

A konferencia előadásai szerkesztett formában könyv alakban is megjelennek.

 

A Mindenki zenéljen! konferencia Facebook-oldala.

A Hangőr Egyesület a Facebookon.


hangor_logok_650.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2021/11/05/mindenki_zeneljen_nemzetkozi_konferencia_szerdan_a_konnyuzene_oktatasarol
Mindenki zenéljen! Nemzetközi konferencia szerdán a könnyűzene oktatásáról
süti beállítások módosítása