Aktualizált népdalok és feminista popslágerek, a városban sétálva

2021.09.01. 19:31, RRRecorder

hirdalcsokor.jpg

A Hírdalcsokor igazán különleges esemény, hiszen aktualizált, a mai vidéki életről szóló népdalokat énekel majd a Kartali Asszonykórus, ezekre pedig popslágerekkel felel a Varsányi SzIrének feminista kórus.

A Hírdalcsokor című sajátos műfajú művet először az OFF-Biennálén mutatták be, de akkor csak videón; most először lesz élőben hallható az, ahogy a Kartali Asszonykórus tagjai hagyományos népdalok átköltött, aktualizált változatait éneklik. Az Erdődi Katalin kurátorral és Annus Réka népdalénekessel közösen megírt új szövegek "a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat" dolgozzák fel, legyen szó a közelmúlt történéseiről vagy női élettapasztalatokról (a "láthatatlan" női munka terhe, a családi élet küzdelmei). Mindezt tágabb kontextusba is helyezi az ismertető szöveg: "ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie a szerepet".

Az átköltött népdalokkal a Varsányi SzIrének feminista kórus lép párbeszédre, akik popdalokat, slágereket, verseket énekelnek majd több szólamban. Így fűzik egymásba, vagy éppen ütköztetik a pop- és népi kultúrát, a városi és vidéki élet kihívásait.

Mindezt egy városi séta keretében hallhatjuk, ami a Pollack Mihály térről indul szeptember 3-án, pénteken este 6-tól, 5-én, vasárnap pedig délután 4-től. A PLACC Fesztivál keretében megvalósuló esemény ingyenes, de  a részvétel regisztrációhoz kötött. Újabb előadásokra október 2-án és 3-án kerül majd sor, akkor a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. A performanszról bővebben lehet olvasni a Facebook event leírásában.

https://recorder.blog.hu/2021/09/01/aktualizalt_nepdalok_es_feminista_popslagerek_a_varosban_setalva
Aktualizált népdalok és feminista popslágerek, a városban sétálva
süti beállítások módosítása