"Kínos lenne, ha 40 évesen is Ördög Nóráról kiabálnék" - Márton Dániel (Ricsárdgír) A Nagy Évem podcastban

2021.08.08. 17:23, vferi

wide1_44.jpg

A Nagy Évem című podcastban magyar előadókkal beszélgetünk áttörésről, sikerről és bukásról - arról az évről, amelyik elindította őket a popsztárrá válás útján, és arról, mi történt velük azután. Negyedik adásunk vendége Márton Dániel, a Ricsárdgír zenekar frontembere, aki azt is elmeséli, hogyan segített neki az X-akták túlélni a karantént. Keresd az adást a Spotifyon,  a Google Podcastban, az Apple Podcastsban vagy más ismert podcasthallgató appekben!

A Nagy Évem podcast negyedik adásában beszélgettünk Márton Danival a küzdelmes kezdetekről, amikor éveken át tíz-húsz ember előtt lépett fel a Ricsárdgír, nem foglalkoztak a YouTube-bal meg a Facebookkal, inkább magnókazettákon dugták el a dalaikat a Media Marktban. Ott indult el valami, amikor a Repülőgép klipjét leadták az X-Faktorban (Dani anyukája küldte be a klipversenybe), és beszélgettek velük egy kicsit a műsorban - másnap megtöbbszöröződött a követőik száma, és elkezdték vidékre is hívni a zenekart.

Aztán kábé minden évben történt egy-két egy olyan esemény, amely előre lendítette a zenekart. Ilyen volt például drMáriás cikke is a Recorderben (amit Dani “rikorder”-nek ejt), amelyben a Tudósok-vezér azt írta, hogy "színre lépett egy nagyon szerethető, nagyon friss, nagyon őrült, nagyon önmarcangoló, nagyon eredeti, nagyon jó lemezt az asztalra letevő kitűnő fiatal zenekar".

A Ricsárdgírnél valami vagy ösztönösen működik, vagy egyáltalán nem, mert ahogy elkezdenek túlagyalni valamit, az erőltetetté válik (például sosem sikerült elvonulniuk vidékre, és tervszerűen számokat írni, ahogy azt a legtöbb együttes szokta csinálni). Elképesztő viszont az a szabadság, ami miatt például az egyik dalban egyszer csak a Mambo Italianót kezdik énekelni, egy másik szám pedig hirtelen átcsúszik a Butterflyba a Crazy Towntól. Nem sok embernek jutna ilyesmi eszébe, és még kevesebb merné aztán úgy is hagyni. Lehet, hogy Dani egy zseni? - merült fel a kérdés, de ő erősködött, hogy nem az.

wide2_37.jpg
Márton Dániel

 

Egy halom egyéb kérdésre viszont tényleg választ kap a hallgató. Hipochonderként milyen volt Dani számára a pandémia időszaka? Hogyan rántotta ki a színpadi pánikrohamából egy szarvasbogár? Miként győzte le a bogárfóbiáját a kisfia kedvéért? Miért blokkolt le, amikor a Halálorgazmus zenekarral lépett színpadra? Kinek az ötlete volt a második Ricsárdgír-album címe (The Dark Side of the Moon))? Miért volt eleinte egy konditeremben a zenekar székhelye? Ördög Nóra mit szólt a róla szóló dalhoz? Mennyi az önéletrajzi ihletés a Palvinbarbi című számban, és hova próbálják most elhívni a híres magyar szupermodellt? Van határa Dani Harrison Ford-imádatának? Nehéz HÉV-vel járni koncertezni?

Kacskaringós úton ugyan, de csak eljutunk egyszer az áttörés évéhez, 2019-hez, amikor kijött a zenekar fantasztikus harmadik albuma, a Rise of The Koala. Ebben az évben annyi minden történt, hogy Dani írt erről egy hosszú listát, amit végül nem olvasott fel a műsorban, de megmutatta, és valóban tök hosszú volt. A legnagyobbat minden bizonnyal a SzintisLaci című daluk szólt, karöltve a Budapest TV stúdiójában forgatott klippel, ami egy isteni szerencsének köszönhetően jutott el nagyon sok emberhez: Sergio Santos, "a latin zene népszerű hazai képviselője" kirakta a klipet hivatalos Facebook-oldalára, ahol több mint 7 millióan tekintették meg. 

Nagyon sok külföldi rajongója lett a zenekarnak, de a SzintisLaci észbontó sikerét sajnos nem tudták rendesen meglovagolni, mert hiába kaptak meghívásokat olasz, brit, francia és brazil fesztiválokra is, pont bedurrant a COVID, és ezek a rendezvények mind elmaradtak. Összejött viszont a teltházas lemezbemutató koncert az Akvárium Nagyhalljában, 1400 ember előtt.

Három évvel ezelőtt azt mondta Dani, hogy még három év van a Ricsárdgírben, és most is azt mondta, hogy még három év van a Ricsárdgírben. Mindenesetre szeretné abbahagyni még mielőtt elkezd kínossá válni az egész, vagy haknizenekar lesz belőlük. A Rise of The Koalánál jobb lemezt ugyan nem lesz könnyű csinálni, de azért valószínűleg megpróbálkoznak vele, vagy szép lezárás lenne az is, ha búcsúzólag megvalósítanák Dani régi álmát: a zenekarról szóló egész estés trashmusicalt, aminek a forgatókönyve már kész is van.

Hallgasd a műsort a Spotify-on, a Google Podcastban, az Apple Podcastsban, vagy
más podcasthallgató alkalmazásokban!

A podcast műsorvezetője a Recorder magazin vezető szerkesztője, Varga Ferenc, a műsor vizuáljáért Kenczler Marci felel, a főcímzenéért Kristóf Norbert.

A Nagy Évem podcast a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával jött létre.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/08/08/_kinos_lenne_ha_40_evesen_is_ordog_norarol_kiabalnek_marton_daniel_ricsardgir_a_nagy_evem_podcastban
"Kínos lenne, ha 40 évesen is Ördög Nóráról kiabálnék" - Márton Dániel (Ricsárdgír) A Nagy Évem podcastban
süti beállítások módosítása