Magyarradar - TENGER

2021.07.21. 13:50, Recorder.hu

tenger_650.jpg

Egy énekesnő és az általa bevonzott három zenész, akik közül ketten annyira hisznek új projektjükben, hogy annak kedvéért kiszálltak korábbi zenekaraikból is. Vokális posztrockot avagy grunge-os alternatív valamit csinálnak: a TENGER bemutatkozik a Recorder Magyarradarján. 

Mikor indult: Ebben a felállásban két éve vagyunk együtt, külön-külön már sok-sok éve majdnem mindenki játszott mindenkivel. Két éve jöttünk rá, hogy ez a négyes egy számunkra tökéletes összeállítás.

Hol indult: Matyinál a kanapén. :)

Tagok, hangszerek: Kundóri - ének és gitár, Demény Gergő - gitár, Pesti Matyi - basszusgitár, Hlavaty Tomi (Afgán) - dobok

Stílus: Nem akarunk belemenni egy olyan körmönfont definícióba, hogy grunge-os, post-rock hangulatú, progresszív elemekkel tűzdelt, de énekelhető és érzékeny alternatív valami, inkább úgy hívjuk: glowing darkness. Elég sötétek, személyesek, mélyre tekintőek a dalok, de van bennük valami, ami megindít. Gergőnek eleinte nem tetszett ez a kifejezés a glowing miatt, de mondtuk neki, hogy olyanok vagyunk, mint a mélytengeri élőlények. Teljes sötétségben élnek a hadal zónában vagy lentebb, ahová nem jut le a fény, és ott, pont ott ők maguk világítanak. És színesek, és furcsák, és valószínűtlenek, de mégis ott vannak. Nekünk ilyenek ezek a dalok, mi meg azért vagyunk együtt, hogy ezeket a dalokat eljátszhassuk és feljebb hozzuk. Azóta Gergő is szereti ezt a gondolatot.

Hatások: Imádjuk, hogy mindenki hozza a maga világát, és valahogy mégis összeállunk egy egységgé. Egyetlenegyszer sem vitatkoztunk azon, hogy ebből kicsit több, amabból meg kevesebb kéne. Dóriból akaratlanul áramlik valami grunge-energia, amit még akkor is felemlegetnek nekünk, amikor szerintünk nem is nevezhető grunge-nak a zenénk. Dóri azért magában büszke ilyenkor. Matyi imádja a matekos megforgatásokat, Afgán egy kiegyensúlyozott lendületet biztosít, Gergő pedig nagy atmoszférát hoz. Van egy csomó találkozási pont a számunkra fontos zenekarokban, az egyik a Tool, amit imádunk, de ott van még a John Butler Trio, és el ne felejtsük, hogy egy hatalmas Queens of the Stone Age-posztert tettünk ki a próbatermünkben a falra. Afgán receptorai néha Radioheadet azonosítanak be az In Rainbows magasságában, miközben több dal is akusztikus singer-songwriter bölcsőből jött, ezért ez a letisztult hatás is tetten érhető, főleg az énektémákban. Sok esetben a különbözőségeink teszik izgalmassá a közös munkát, szerintünk nagyon sokat ad, hogy sok irányból jövünk.

Kiadó: Amikor mindez még csak a mi titkunk volt, egyszer Matyi mesélt Bánki Nikinek (aki a GrapefruitMoon Records-ért felel) arról, hogy mi készül a háttérben. Niki már akkor lelkes volt velünk kapcsolatban, és hiába mi csináltunk meg magunknak szinte mindent, úgy éreztük, hogy szükségünk van valakire, akitől tanulhatunk arról, hogyan kell kapcsolatot teremteni a világgal, így a kiadás kapcsán felkerestük őt. Nagyon vonzó gondolat volt számunkra a szerzői kiadás, de nem bántuk meg, hogy a GrapefruitMoon Records gondoskodó kezei közé kerültünk.

Történet: Adott volt a két személyes hangvételű, akusztikus Kundóri-lemez, amelyek készülésénél Matyi nemcsak producer volt, hanem kreatív közreműködő is. Később felmerült, hogy sokkal több kiaknázatlan potenciál van a szerzeményekben, amelyek más hangszerekért kiáltanak. Ekkor lépett be jó ütemmel Afgán, aki rock-metal-vonalon mozgott, de régóta keresett valamit, amibe nem csak lendületet, hanem lelket is tehet. Szinte klisé kimondani, de az első próbáknál tényleg olyan felemelő energiák mozdultak meg, amiket nagyon jól felismer az, aki ezeket korábbi projektjeiben nem érezte. Mégis hiányzott valami, amit végül Gergő hozott magával. A furcsa hangolások mestere egyszerre szuperszenzitív és energikus, végül ő lőtte ki a dalokat a sztratoszférába. Az instant egymásra hangolódást egy hosszabb, de rendkívül produktív alkotói időszak követte, immár új tabula rasa dalokkal, végül a teljes mértékben saját magunk által felvett, kevert, masterelt lemez.

Megjelenések: A Glowing LP-t a Hear Me Calling single-lel vezettük fel. A lyrics videóban próbáltuk elkapni azt a hangulatot, hogy a dal egyszerre ringató víz és fékezhetetlen cunami. A bemutatkozó lemezen végül nyolc dal kapott helyet, és alig tudjuk visszafogni magunkat a többivel kapcsolatban, de ne szaladjunk előre – most a What You Caused-hoz készítünk klipet, szintén saját kivitelezésben. Próbáljuk a legtöbb dolgot saját kézben tartani, hogy a TENGER vizuális világa is olyan egységes legyen, amilyennek a zenénket érezzük.

Küldetés: Minden szám írásánál piszkosul szerencsésnek érezzük magunkat, hogy eljátszhatjuk őket. Az a feladatunk, hogy vigyázzunk ezekre a dalokra és játsszuk őket, mert jó, hogy itt vannak.

Jövőkép: Már az elején lefektettük, hogy elsősorban az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat. Nyilván szeretnénk koncertező, termékeny zenekar lenni, de azt is szeretnénk, ha ez hosszú távon működne és a kreatív energiákat jól csatornáznánk be a jövőben is. Most az elsődleges célunk, hogy minél több olyan ember halljon rólunk, akiben ugyanolyan érzéseket váltanak ki a dalaink, mint bennünk.

Mellékprojektek: Egyszer Dóri egyik barátnője azt mondta a szerelemről, hogy nem működik, csak ha belökjük az all in-t. Mi most mindannyian megtettük, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy ez így együtt történik meg velünk. Sokat elmond arról, hogy mennyire fontos eleme lett négyünk életének a TENGER, hogy két tag is szakított a másik, évek óta építgetett zenekarával, hogy nulláról kezdve csak erre koncentrálhasson.

Szexepil: Az a szexepilünk, hogy töksötétben is tudjuk, hol a kapcsoló. Na jó, és Dóri hangja, de ezt nem látta, hogy leírtuk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Maynard James Keenan még nem jött oda hozzánk Thom Yorke nyakában ülve, hogy ódákat zengjen rólunk, de várjuk. Viccet félretéve, teljes mértékben megilletődünk minden esetben, amikor valaki figyelmesen meghallgatja a Glowing dalait, picit benéz a felszín alá, átadja magát a mélyáramlásnak és elmondja, milyen élmény volt. Teljesen váratlan helyekről jönnek pozitív visszajelzések, ennél nagyobb elismerésünk lehet a jövőben, de olyan, ami jobb érzéssel tölt el, nem biztos.

Fotó: Soós Bertalan. 

Tenger a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: tenger magyarradar
https://recorder.blog.hu/2021/07/21/magyarradar_tenger
Magyarradar - TENGER
süti beállítások módosítása