Klippremier! Mandaan: Wendy

2021.07.16. 14:30, trecorder

rohonczianita-19.jpg
A Mandaan két tagja, Tóth Andris és Muhari Krisztián Ákos, mint öreg lelkű sziú indiánok, jó barátok és világot is megjárt zenészek, úgy tűnik, együtt is nagyon jól megférnek abban a bizonyos csárdában. A zenekar legújabb videoklipje, a Wendy pedig először itt látható.

A Mandaan nevet észak-amerikai indián családnevek ihlették, Andris és Krisztián első találkozása pedig 2015-ben történt, amikor egyből előkerültek a hangszerek, és első albumuk, az Ambar zenei alapanyaga ott és akkor már el is készült, majd szép lassan, “csendben” meg is íródott, aztán egy évvel később jött a második album, a Cirrus, és alázattal, kellő türelemmel el is indultak a srácok a szent hegyen, melyről egyre szebb tájképek tárulnak elénk.

Elég csak a “háttérben” hallgatni a minimalizmus és a naturalizmus, valamint a természet szeretete által inspirált zenéjüket; ezek az értékek fontos alkotóelemei minden Mandaan-albumnak, de a két zenész életfelfogásának is. Mindez talán annak is köszönhető, hogy Krisztián Kiskőrösön, Andris pedig Békéscsabán töltötte fiatalkorát.

Az elektronikába simuló jazz, a techno zenei szerkezetei és módszerei, a Yonderboi-féle keserédes gyönyör, a filmzenék és a road movie-k hatása ötvöződik az izgalmas világokba kalauzoló harmadik, Shigel című albumon: hol koszos, hol misztikus az atmoszféra, néhol Miles Davis szellemét megidéző trombitaelemek úsznak az Andris-féle szétdzsesszelt zongorahangfelhőkön, csipetnyi analóg detroiti dobgroove-fűszerezéssel.

A Mandaan harmadik lemeze – amely a San Franciscóban élő technozenei dj-producer, Andrew Rasse (művésznevén Butane) producerelésével jött létre – idén már bakeliten is elérhető lesz.

Fotó: Rohonczi Anita

Mandaan a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/07/16/klippremier_mandaan_wendy
Klippremier! Mandaan: Wendy
süti beállítások módosítása