"A szerelem mai megélésének építőkockái" - Albumpremier! Legars: Fragments of a Lover's Discourse

2021.06.25. 12:00, Recorder.hu

legars_650.jpg

Több mint hét évvel első EP-je, a Recorderen bemutatott Paris Périphérique és közel hat évvel első LP-je, a Friction Days megjelenése után új albummal jelentkezik az akkor még Budapesten élő, de azóta Spanyolországban is éveket eltöltött, brit, francia, valamint hazai kiadóknál több kis- és nagylemezt megjelentető DJ-producer Legars. Az underground techno motívumait és a populáris deep house elemeit is ötvöző, az introvertált melankóliától a felszabadult eufóriáig széles hangulati spektrumot bejáró, sokdimenziós LMBTQ-tematikájú Fragments of a Lover's Discourse LP élő bemutatója június 25-én, ma este, a Budapest Pride nyitórendezvényén lesz a TRIP Hajón. Albumpremier a Recorderen.

Legars, azaz Ujvári-Pintér György az utóbbi két-három év során írt, félretett és időről időre újra elővett dalait rendezte albummá, a "számok lassanként egy közös koncepció felé tartottak vagy tematikai szempontból, vagy hangzásvilágukban és hangulatukban, és dalok füzérjeként kapcsolódtak össze a 21. századi Európa szerteágazó szerelemfelfogása körül."

Legars a jelentős társadalmi változások és a folyamatosan alakuló LMBTQ+ szcéna hatásaival a háta mögött beleásta magát a különféle életformák lehetőségeibe, queer-elméletekbe gabalyodott, a közösségen belüli kreatív kifejezésmódokat kereste, és egyre jobban kitapintotta, mit nyújt – és mit nem – a partikultúra, amelyhez zenéje különösen DJ-ként szorosan kötődik. Kérdéseket felvetni pedig mindig is szeretett, így dilemmáit a Roland Barthes francia nyelvész-filozófus Fragments d'un discours amoureux (Egy szerelemnyelv töredékei, 1977) könyvéből kölcsönözött című új albumon dolgozta fel.

legars_cover_650.jpg

A szerző interpretálásában az albumon "a pop az underground felé hajlik, a deep house a techno határán lebeg, balladai hangvétel keveredik a mély frekvenciákra különösen ügyelő, határozott dobokkal és a vokál hol háttérbe vesző, hol frontvonalba nyomuló hangjával.

A funkcionális klubzene megkérdőjelezése és az elektronikus zene műfaji szétaprózódása elleni lázadás egy olyan albumot eredményez, amely szándékoltan puzzle-szerű, széttartó, fragmentált, stílusokat ötvöző vagy azok között elhelyezkedő. A ritmusok, az atmoszférák és a költői karakterek direkt szétfeszítik az album kereteit, nosztalgikus introspekciót kevernek a mondén nyugtalansághoz. A szerelem mai megélésének építőkockáival játszanak anélkül, hogy egységes képet kívánnának alkotni. És mégis, a számok albumba szerveződnek, mert hiába ellentmondásosak, fájdalmasak, kaotikusak az individualista elképzeléseink, számtalan szálon kapcsolódnak össze közöttünk, kóstolgatják a komfortzónánkat, napról napra alakítanak bennünket.

A címadó szám tépelődő kérdése az intimitás szétfoszlását gyászolja, egyes trekkek a szex játékossága és mélysége felé fordulnak, míg más dalok az elfogadással és a nyitottsággal kapcsolatos tapasztalatokat közvetítenek. Irónia tör felszínre a szerelem bukása kapcsán, miközben a sebezhetőség sötét oldala és a színtiszta lelkesedés életereje is fel-felbukkan. Egyes hangok mintha tarot kártyából olvasnának a szerelmes számára, mások maguk is szerelmesként szólnak hozzá, reszketve vagy élesen, pajzánul és elkeseredetten. Egyvelegükből performatív vallomások, könnyelműen odavetett sértések és sérelmek, vívódások és évődések részletei kerülnek elénk."

Egy album, amire büszkék lehetünk, íme a Fragments of a Lover's Discourse:

Fotó és cover design: Fazekas Endre.

Legars a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/06/25/_a_szerelem_mai_megelesenek_epitokockai_albumpremier_legars_fragments_of_a_lover_s_discourse
"A szerelem mai megélésének építőkockái" - Albumpremier! Legars: Fragments of a Lover's Discourse
süti beállítások módosítása