A magára maradt nő balladája - klippremier! Napfonat: Ahol én elmegyek

2021.06.14. 18:00, Recorder.hu

napfonat_650_1.jpg

Az öttagú női a cappella együttes, a Napfonat Szól a világ című lemezének májusban a Recorderen volt a premierje (majd kritikát is írtunk róla), és most az album egyik kulcsdalához, a moldvai népdalokban gyökerező Ahol én elmegyekhez készült vadonatúj videoklipet is itt lehet először megnézni. 

Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi 2018-ban alakult világzenei kvintettjének repertoárját “fájdalmakról és örömökről, félelmekről és vágyakról“ szóló saját szerzemények és népdalfeldolgozások alkotják, a csak ütőhangszerekkel kísért énekhangokból építkező dalok közül kiválasztott Ahol én elmegyek klipjének előéletéről és születéséről a Napfonat tagjai meséltek:

“A lemezen is szereplő dal egy rövidített változatához forgattunk klipet egy számunkra nagyon izgalmas helyszínen, ahová már évekkel ezelőtt odaálmodtuk magunkat. Úgy éreztük, hogy a dalban megénekelt történethez nagyon illeszkedik ennek a helynek az atmoszférája, sejtelmes világa, üressége, hiszen a magára maradt nő balladáját énekeljük meg benne, mely egy archaikus moldvai dallamban van elrejtve. A régi falak, a mennyezeten lévő réseken átszűrődő napfény is ezt a hangulatot segítettek erősíteni."

"Mind megéltünk már ilyen fájdalmat az életünkben, és szerettük volna hangban és képben megfogalmazni és feldolgozni ezeket az élményeket. A szerelmi bánatot lágyságba csomagolni, a csalódást és dühöt kirobbanó táncra fordítani, és mindeközben megélni a női közösség megtartó erejét.”

A felvételeket a Darkroom Studio csapata készítette májusban Fácánkerten, egy régi szeszgyár lovardájában. A klip különlegessége, hogy a Napfonat most először dolgozott koreográfiával, melyet az együttes tagja, Szalay Heni álmodott meg. 

"A jövőben szeretnénk több hangsúlyt fektetni egy-egy dal vizuális megjelenésére, elrugaszkodva kicsit a pusztán zenei interpretációtól a színházibb eszközök felé, legyen az egy különlegesen berendezett tér, vagy egy megkomponált mozdulatsor, mellyel az adott dal tartalmilag és formailag is ki tud teljesedni. Ehhez a kliphez, többek között ezért is választottuk a Kiss Gabriella jelmez- és díszlettervező által készített ruhákat, hogy a dal hangulatvilágát erősítsék, és egységességükben kifejezzék a női lélek mély rétegeinek egyetemességét. A ruhák mindemellett személyre szabottak, és egyediek, és így az egyéni női sorsokat is tükrözik.” – tették hozzá a lányok. 

Íme a klip:

A Napfonat legközelebb a Kobuciban lép fel (a Meszecsinka társaságában) június 22-én, jövő kedden.

Fotó: Jenőfi Dániel.

Napfonat a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/06/14/a_magara_maradt_no_balladaja_klippremier_napfonat_ahol_en_elmegyek
A magára maradt nő balladája - klippremier! Napfonat: Ahol én elmegyek
süti beállítások módosítása