„Köpnek itthon az újra, pedig ez literatúra” – Beton.Hofi: comic sins (lemezkritika)

2021.06.11. 09:57, soostamas

header_61.jpg

Beton.Hofi a hazai újhullámos rap egyik nagy ígérete, aki már első klipjeiben is teljesen kerek produkcióval rukkolt elő, de első lemezén még magasabbra pakolta a lécet. A comic sinsen minden megvan, ami jó a (t)rapben, és semmi, ami ciki, ráadásul felvonul rajta és legjobb arcát mutatja a fél rapszakma Krúbitól Kapitány Mátén át a Slow Village-es Glschig. A Recorder magazin jövő csütörtökön megjelenő új számában nagyinterjút olvashatsz Beton.Hofival, illetve kommentárt is fűz a comic sins minden számához, egy nappal később, június 18-án pedig élőben előadja őket az Akvárium Klubban.

Beton.Hofi első mixtape-je beváltja az ígéretet, amit korábbi számaival felépített: a comic sinsen minden megvan, ami jó az újhullámos rapben, de kipótolja azt is, ami itthon eddig hiányzott belőle. Egyszerre tud az utca és az egyetem, a pop és a rap nyelvén szólni, autotune-nal is bensőséges rapéneket nyomni, és olyan magas szinten játszani a trap hunglishával, ami ritka a műfajban.

Szójátékai pimaszak, szatirikusak, rímei kreatívak (anakonda–katakomba), a trap márkafétisét szórakoztatóan törik le (Off-White). Kelet-európai elveszettségünk, lelki bolyongásunk, és a traumákat elkendőző, féktelen bulizás sajátos, enyhén szürreálissá emelt képekben bomlik ki. A viszonyok – nőkkel, Budapesttel – egyszerre toxikusak és szexik, élvezettel fűtött, fullasztó kelepcék. Ha kell, pimaszul odaszúr (Balkaan Freestyle), de a lemez akkor a legjobb, mikor meghökkentően intim, mint a Ne hallgasd meg telefonnal rögzített vívódása vagy a Hard Reset generációs szégyenérzete.

A featek is tele vannak meglepetéssel, Krúbi az Ösztönlényen és az okosmetál zenekarában (Pregnant Whale Pain) hallott, majdnem sikításba hajló éneket, Lil Frakk tőle szokatlan komolyságú rapet, Kapitány Máté pedig tökéletes nyári bulislágert (MALÉV) szállít. És az egész annyira – jó értelemben – popérzékeny, hogy nem csodálkoznánk, ha Beton.Hofi karrierje nemsokára a legsikeresebb pályatársak, mondjuk Krúbi vagy Dzsúdló mellé ívelne fel.

beton_hofi.jpgElőadó: Beton.Hofi

Cím: comic sins

Kiadó: Universal Music Hungary

Műfaj: trap, hiphop

Megjelenés: 2021. június 11.

Kulcsdal: Hard Reset

 

 

9/10

Soós Tamás

headerfotó: Miki357

Beton.Hofi a Facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/06/11/_kopnek_itthon_az_ujra_pedig_ez_literatura_beton_hofi_comic_sins_kritika
„Köpnek itthon az újra, pedig ez literatúra” – Beton.Hofi: comic sins (lemezkritika)
süti beállítások módosítása