BLEND 2021: Ahol a film és a zene találkozott

2021.05.12. 14:00, trecorder

sinco_blend21_210408_012.jpg
Több száz magyar filmes és zenész folytatta a párbeszédet az idei BLEND-en, amelyet a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program hívott életre még 2020-ban. A két iparág szereplőit közös platformra gyűjtő esemény idén online formában zajlott.

Az idei BLEND-et Facebook-eseményben követhették az érdeklődők. A szakmai esemény alcíme „ahol a film és a zene találkozik” volt, ennek megfelelően zeneipari és filmes oldalról is óriási érdeklődés kísérte a konferenciaprogramot és az élő zeneszerzés workshopot is. A párhuzamosan futó streameket több mint háromezren nézték, az egy időben jelen lévő nézők száma pedig mindkét csatornán 60 fölött volt. A panelbeszélgetések, interaktív programelemek és az egész napos workshop zenészeket, producereket, filmrendezőket, music supervisorokat, menedzsereket és általános érdeklődőket, zene- és filmrajongókat is vonzott.

Az egész napos műsorba bekapcsolódók éltek az online tér lehetőségeivel, hozzászólás formájában ugyanis bárki intézhetett kérdéseket az előadókhoz. A legnépszerűbb programok nem meglepő módon az angol nyelvű panelbeszélgetések voltak. Catherine Grieves (Killing Eve, Trigonometria, Sing Street, Sosem voltál itt) és Nick Angel (Rockhajó, Vaskabátok, Bridget Jones, Holiday) music supervisorokkal Vitáris Iván (Ivan & The Parazol) és Horváth Renátó (BUSH, Banding) beszélgetett, akik felkészültségükkel és magyar könnyűzenei példák segítségével jól árnyalták a hazai zeneipar sokszínűségét. A legtöbb hozzászólás az Artisjus és a Filmjus tevékenységét, illetve a két szervezet különbségeit tárgyaló beszélgetéshez érkezett, hiszen a két iparág szereplőinek a jogdíjak mértéke és elosztási módja a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos téma.

sinco_blend21_210408_031.jpg

Egy másik panelbeszélgetésben a rendező és a zeneszerző közötti kommunikációról Weyer Balázs kérdezte Mundruczó Kornélt, akinek új, Pieces of a woman című mozija Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölést is kapott. Szintén Mundruczó egy korábbi filmje, a Fehér Isten egy jelenete adta a Balázs Ádám vezette egész napos filmzeneszerző-workshop alapját. Az emlékezetes jelenetben egy sintértelepről tör ki egy kutyafalka, az intenzív képkockákhoz két fiatal zeneszerző (Hodován Milán és ZSÜD) írt zenét a helyszínen, a nézők pedig egész nap követhették a munkafolyamatot. Az esti prezentáció alkalmával kiderült, hogy a filmes atmoszféra ténylegesen meghatározó eleme a zene.

A BLEND 2021 panelbeszélgetései megtekinthetők itt.

A BLEND záróeseménye Tímár Péter Moziklip című klasszikus filmjének „vetítése” volt, amelyet a regisztrált résztvevők számára tett ingyenesen elérhetővé a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma. A Moziklip felvezetéseként Bicsérdi Ádám újságíró és Szimler Bálint filmrendező az epizodikus szerkesztési mód hagyományairól beszélgetett, amely a mai napig újra és újra visszaköszön a magyar film és zene határterületén.

A BLEND 2021 záróeseménye megtekinthető itt.

Az online BLEND 2021 teljes programja visszanézhető lesz az NFI és a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján. A szervezők a panelbeszélgetések közötti bejelentkezéseik alkalmával elmondták, hogy a BLEND továbbra is az a platform kíván lenni, ahol kreatív kapcsolódási pontok alakulnak ki, és ahol a hazai alkotók egymásra találhatnak.

Fotó: Bátori Gábor (sinco)

logo_hangor_hangfoglalo_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/12/blend_2021_ahol_a_film_es_a_zene_talalkozott
BLEND 2021: Ahol a film és a zene találkozott
süti beállítások módosítása