Egy kapcsolat szétesése - EP-premier és új klip! Kolibri: B-oldal

2021.05.02. 19:00, Recorder.hu

kolibri_650_1.jpg

A Kolibri művésznév mögött rejlő Bognár Bandi 2018-ban indította útjára – először angol nyelven – hálószobaprojektjét. A nemrég a Recorder Magyarradarján is bemutatkozó dalszerző-előadóval az elmúlt három évben aztán sok minden történt: bekerült a KERET Kikeltető tehetségkutatójának legjobb 30 produkciója közé, itt pedig összebarátkozott a Platon Karataev csapatával, így történt, hogy a projekt végül a saját hálószóbájából a platonos Cz.K. Sebőébe költözött, ahol – immáron magyar nyelven – rögzítette B-oldal című új EP-jét. Nálunk debütál az EP új dala, az Altató és a hozzá készült videoklipnek is itt és most van a premierje.  

Kolibri alapvetően egy szál gitárra írja dalait, és később tesz hozzá plusz szintiszólamokat és vokálsávokat. A dalszerzés folyamata tehát remekül leképezi a projekt jellegét: a végtelenül tiszta gondolatoktól jutunk el a komplex érzelmek kavalkádjáig úgy, hogy végig maximálisan azonosulni tudunk a dalokkal. A most megjelenő B-oldal témájában egyfajta folytatása a korábbi, Szívavató című kislemeznek, amelyen egy kapcsolat megromlását követhettük végig, a veszekedésektől az egymással való küzdelem felismeréséig. A B-oldal ezt a tematikát viszi tovább a kapcsolat széthullásának egészen a végső stádiumáig, az elszakadásig, illetve a gyógyulás útján való elindulásig. Az EP produceri munkálataiban pedig a Platon Karataevből ismert Cz.K. Sebő volt Bandi segítségére.

A kislemezen helyet kapott a korábban megjelent Zöldeskék című dal, illetve egy vadonatúj szerzemény, az Altató is, amelyről Kolibri a következőképp mesél: “Ezt a dalt több mint két éve írtam meg először, akkor is hatalmas küzdelem árán, állandóan átírtam a szöveget, de a végén valahogy mindig visszatértem hozzá. Ahogy szépen lassan kibontottam, akkor kezdtem el felismerni, hogy egy toxikus párkapcsolatban élek, és emiatt közel fél év volt, míg újra el tudtam játszani. Eleinte felmerült bennem, hogy ez a dal vajon mennyire öncélú, és mennyire tesz hozzá a hallgatóknak bármi jót az életéhez. Végül arra jutottam, hogy annyira sok szenvedéssel jár egy ilyen kapcsolat, hogy ha akár egy embernek is kicsit a „fejére tudok koppintani” és rájön esetleg, hogy ez nagyon hasonlít arra, amit ő átél, akkor talán ezzel tudok segíteni. Pont az van benne, amit érzek, semmivel sem több vagy kevesebb.”

Az Altatóhoz – a Zöldeskékhez hasonlóan – egy videoklip is készült, amiben Tompa Blanka illusztrációit és grafikáit roncsolta és torzította Tompa Lukács Sámuel és Gara Ádám, ezzel is az elszakadást és a fájdalmat érzékeltetve. A végeredmény pedig egy olyan kisfilm, ami a dal nyers és kissé aggasztó hangulatát önti vizuális formába.

Fotó: Kálmán Gábor.

Kolibri a Facebookon. 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/05/02/egy_kapcsolat_szetesese_ep-premier_es_uj_klip_kolibri_b-oldal
Egy kapcsolat szétesése - EP-premier és új klip! Kolibri: B-oldal
süti beállítások módosítása