Érzések, amelyek az ismeretlen felé húznak – Klippremier! Paperdeer: Regularity

2021.04.16. 17:00, Recorder.hu

paperdeer3_650.jpg

A szürke hétköznapok kényelmében állt össze a magyar elektronikus zenei duó, a Paperdeer új single-jének a koncepciója. Biró Norbert és Kiss Benjámin a Regularity című trekkben és a hozzá készült, először itt, a Recorderen látható klipben azt az utópiaszerű állapotot akarták megragadni, amikor rutinszerűen, szinte érzelmek nélkül éljük meg a napi cselekvéseinket, sőt a kapcsolatainkat is. 

Ez a vágyódással vegyes érzés inspirálta a 2012-ben alakult, a Recorder Magyarradarján 2015-ben még három taggal bemutatkozó formáció új dalát övező kreatív folyamatokat: a szilárd zenei alapokra dinamikus játékot hozott Szurgyi Gergely gitárművész, amit a holland énekesnő és dalszövegíró ALUMNA törékeny hangja egészített ki lágy és halvány hangzásvilággal felerősítve a dalszöveg jelentését. Ez leírja azt az álomszerű melankóliát, amit akkor érezhetünk, amikor annyira belemerülünk a hétköznapok repetitív feladataiba, hogy a valósággal való kapcsolatunkat elvesztve szinte őrület-közeli állapotba kerülünk.

Mivel a dal valós élettapasztalatokon alapul, elég könnyű volt az együttműködés, hiszen szinte mindenkinek vannak hasonló érzései fiatalsága kapcsán. A szám vokalistájára, ALUMNA-ra Norbi a Soundcloudon talált rá és úgy beszél róla, mint „talán a leginspirálóbb ember, akivel találkoztam, erős karakter, akár egy modern női rocksztár”, akinek „a hangja tökéletes volt a dalszöveg, a téma, a hangulat kiemelésére”. Kiss Benjámin társproducer is hasonlóan látta az összhangot, így őt választották vendégművésznek.

paperdeer1_650_1.jpg

A duó tagjai Kis Márton operatőrrel kiegészülve közös balatoni karantén keretében kezdtek neki a kivitelezéssel kapcsolatos ötletelésnek, aki igyekezett egy olyan lookot kialakítani, ami alátámasztja az alaphangulatot, „ezért döntöttünk a sötét esztétika mellett. Rendkívül inspirált minket a 80-as évek szovjet filmvilága, amely sokszor lejárt nyersanyagra épült, kékes, rózsaszínes és magentás tónusokkal operálva. A képarányt az alapján választottuk, hogy mi az, ami a legjobban kiemeli a fákat, és az erdő vertikalitását”.

Füzesi Dániel rendező így mesélt a folyamatról: „Mindenféleképpen egy fenyőerdőt akartunk, úgy éreztük, ez közelebb áll azokhoz a mitikus elemekhez, amikre szükségünk van, illetve a labirintusjelleghez, hiszen az ugyanolyan fákból álló erdőkben még jobban el lehet veszni. A fél országot bejártuk, mire Budapesttől nem messze megtaláltuk a forgatási helyszínünket. Ezek után nagyon sok kreatív terepszemle következett, ahol minden egyes helyszínt megkerestünk, minden egyes snittet átbeszéltünk, hogy maradéktalanul támogassuk azt a vizuális dramaturgiát, amit kidolgoztunk.”„Szintén fontos volt, hogy a videóklip koncepciója kövesse a zene és a dalszöveg tematikáját, nevezetesen a szürke hétköznapok fásultságát és az ehhez kötődő kitörési vágyat” – egészíti ki.

paperdeer_650_1.jpg

Ahogyan egyre gyűltek az ötletek, nyilvánvalóvá vált, hogy szimbólumokon keresztül fognak kommunikálni, mert ez lehetőséget ad a dal üzenetének egyszerű átadására, mégis úgy, hogy marad elég hely arra, hogy a néző a saját élményeivel is párhuzamot tudjon vonni. A mondanivaló egy gyermeken – aki egyfajta lázadásszimbólum – és a farkasokon – mint a vadság és szabadság jelképein – keresztül rajzolódik ki, ami a nagy ismeretlen felé húzó érzéseket testesíti meg. Ebből nőtte ki magát kontrasztként a középkorú férfi alakja, aki szó szerint vissza akarja húzni a gyermeket a biztonságba, ahonnan elvágyik, a felelősség és józan ész világába, amit a férfi olyan jól ismer, de a fiatal menekül előle. A dalszöveget író Szabó Márton István szerint a szerzemény reflektál arra is, hogy mennyire hajlamosak vagyunk belelustulni a kapcsolatainkba, „…gyakorlatilag a megszokás ketrecébe zárjuk egymást. Ebből keres kiutat, kimozdulást a dal: a szabadba vágyik, a természet felé kacsingat és tudatos egymást-keresésre invitál”.

A Regularity a nyár elején érkező Paperdeer-album harmadik szekciójában fog helyet kapni, ahol a jövővel kapcsolatos gondolatok és érzések inspirálta zenék lesznek. Az alternatív pop és elektronika műfajai között átjárást adó, sötétebb hangulatú, de ütemes zene többek között olyan művészektől merített inspirációt, mint Four Tet, a Weval, Lorn, a Crystal Castles, Trentemøller vagy a The Dø.

Regularity a Spotify-on.

És az elképzelt dramaturgiát következetesen megvalósító klip:

Paperdeer a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/16/erzesek_amelyek_az_ismeretlen_fele_huznak_klippremier_paperdeer_regularity
Érzések, amelyek az ismeretlen felé húznak – Klippremier! Paperdeer: Regularity
süti beállítások módosítása