Csillámpor nélkül a diszkósláger is sötét ballada - Hajós Kristóf-premier

2021.04.09. 11:00, Recorder.hu

hajoskristof_650.jpg

Ha egy upbeat diszkóslágerről lemossuk a csillámport, néha egy szívfacsaró balladával találjuk magunkat szembe. Így járt a hét év hallgatás után a zenei életbe visszatért egykori The Unbending Trees-énekes Hajós Kristóf is, amikor gitárt, delay pedált ragadott, és feljátszotta Olivia Newton-John ikonikusXanadu című dalát. Kristóf új kislemezén az 1980-as diszkóklasszikus feldolgozása mellett nemrég megjelent visszatérő dalának, a Bitterfly-nak közel tízperces, éteri horhos-remixe is hallható.

„Nagyon szeretem a diszkókorszak végének, csillogó-villogó revükorszakának gigaslágereit. Soknak közülük ha visszafejted a hangszerelését, kiderül, hogy önmagukban is mesteri szerzésű dalok, nem tipikus kétakkordos diszkóslágerek. Ilyen szám a Xanadu is, Olivia Newton-John és az Electric Light Orchestra közös gyermeke, az azonos című, kevésbé sikeres mozi listavezető filmzenelemezének ikonikus dala, amely a hetvenes évek diszkómániáját és a nyolcvanas évek neonfényeit, szintetizátorhangzását is büszkén magán viseli. Én viszont lemostam róla a csillámport, és egy sötétebb világú, szívfacsaró balladával találtam magam szembe” – meséli új kislemeze címadó daláról Hajós Kristóf, akire a Recorder olvasói a Havasi Balázzsal közös The Unbending Trees mellett a Tövisházi Ambrussal közös The Gomb és a Scott Dann-nal közös Empty Music formációk alapítótagjaként is emlékezhetnek.

Az egykori The Unbending Trees énekese hét év hallgatás után nemrég tért vissza a zenei élet fősodrába. A néhány éve Hollandiában élő Kristóf az elmúlt években előadóként nem volt aktív, bár a Péterfy Bori & Love Band és Erik Sumo lemezeire továbbra is írt dalszövegeket. 2020 végén azonban a visszatérés mellett döntött és elkezdte idén ősszel megjelenő új lemezének munkáit, amelyen a The Unbending Trees-ben is megismert csendes kamara-balladai zenei világot viszi tovább a korábban a Pegazusok Nem Léteznekben együtt zenélő Németh Róbert (Heaven Street Seven) zeneszerzővel és Lázár Domokos (Esti Kornél) producerrel közösen dolgozva.

A 2021 őszére várható visszatérő album előfutára volt az idén február végén megjelent Bitterfly című dal, amelyhez most a börzsönyi ambientzenész-író Győrffy Ákos (horhos) készített egy közel tízperces, éteri remixet. A Xanadu mellett ez Kristóf új, a budapesti indie label Klinik gondozásában megjelenő kislemezének másik dala.

A single elérhető minden ismert streamingszolgáltató kínálatában.

Fotó: Isa De Jong.

Hajós Kristóf a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/04/09/csillampor_nelkul_a_diszkoslager_is_sotet_ballada_hajos_kristof-premier
Csillámpor nélkül a diszkósláger is sötét ballada - Hajós Kristóf-premier
süti beállítások módosítása