Magyarradar - Újhold

2021.03.19. 15:06, RRRecorder

ujhold.jpg

A versfeldolgozásoknak komoly múltja van a magyar zenében, de az Újhold ezen belül szokatlan megközelítést választott: a magyar alternatív rock és az indie hagyományait követve éneklik klasszikus költők verseit. A zenekar már több egy évtizede működik, de eddig nem kerültek fel a radarunkra, úgyhogy ideje van a bemutatkozásnak.

Mikor alakult: 2011

Hol alakult: Budapest

Tagok: Krasznahorkai László – ének, gitárok, vokál; Hellenpárt György – billentyűk; Lakner Ádám – basszusgitár (vendégzenész); Takács Márton – dobok.

Stílus: indie/alter/énekelt versek

Hatások: The Cure, Joy Division, New Order, The Smiths, U2, Radiohead, Coldplay, 80-as évek magyar underground, Cseh Tamás, KFT, HS7, Kispál és a Borz, Pajor Tamás...

Kiadó: szerzői


Történet
: Az Újhold zenekart Krasznahorkai László magyartanár-zenész alapította kimondottan versek megzenésítésére. Az iskolájában, ahol tanított, tudták, hogy zenél, ezért gyakran felkérte az igazgatóság, hogy a legközelebbi ünnepségre adjon elő valamit. Így kezdtek el megszületni a klasszikus költők verseinek alkalmi megzenésítései. Mivel addig csak gitárzenekarokban játszott, mindenképpen egy billentyűst szeretett volna maga mellé, aki színesebbé teszi a dalokat. Unta már a sok gitárnyígatást is. Így talált rá Gyurira (Hellenpárt György), a győri építészmérnök hallgatóra, aki némi gondolkodás és fröccs után ráállt a dologra, mivel az első személyes találkozás a Falk Miksa utcai Tokaji Borozóban jött létre. A gondolkodás Gyuri számos elfoglaltsága miatt kellett. Volt olyan időszak, hogy 3-4 zenekarban is játszott az egyetemen: a vendéglátóstól az éppen befutni készülő, az EMI kiadóval szerződésben álló feltörekvő zenekarig. Az utóbbi években ő is leszállt a földre, és kevesebbet vállal. Ma már dolgozik és egyelőre a nagy befutás is elmaradt.

A zenekar dobosa, Takács Márton már régóta Krasznahorkai zenésztársa, hiszen a Szabad Európa Rádió zenekarban is együtt játszottak hosszú évekig. Barátságuk hosszú időre nyúlik vissza, lévén mindketten kazincbarcikaiak. Még röplabdáztak is egy csapatban általános iskolás korukban. Az első barcikai kocsmázások és csajozások is összekötik őket. A nagyobb koncertekre beugró Lakner Ádám szintén régi zenésztárs még a Szabad Európa Rádióból.


Megjelenések
: Bájoló (LP, 2011), Elillant évek szőlőhegyén (LP, 2013), Weöres-hold (EP, 2015).

Küldetés: A világbéke megteremtése.

Közeljövőbeni tervek: Levegőhöz jutni. Néhány tag fogyókúrája, hogy elbírja a színpad.

Jövőkép: Élni és túlélni. Jól nézni ki a színpadon.


Szexepil
: Az indie/alter/new wave hangulata és az énekelt versek hagyományának összekapcsolása.

Legnagyobb eredmény: mikor egy csepeli gimiben egy diák felismerte, hogy kinek a versét zenésítették meg, és hogy hexameterben íródott a vers.

Újhold a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: újhold magyarradar
https://recorder.blog.hu/2021/03/19/magyarradar_ujhold
Magyarradar - Újhold
süti beállítások módosítása