Ha népszerűséget akarsz, jól teszed, ha benyalsz! - Marlboro Man album- és videópremier

2021.02.26. 12:00, RRRecorder

marlboro_man_crop.jpg

A Gerdesits Faszi vezette Marlboro Man zenekar 29 éve létezik, célja "az emberi ostobaság és hülyeség elleni végtelen küzdelem". Ennek jegyében most a "suttyórockból" kihagyták a rockot, de a témák maradtak. Megkapják a magukét a diktátorok, a szervilis rendőrök, a vallás álarca mögé bújt képmutatók, az "elnyomásban önként és szívesen élő emberek" stb. A Recorderen hallható először a Zene süketeknek című új album, és bemutatjuk a Seggnyaló című új klipet is.

A zenekar előző, Egyre lejjebb című albumát is mi mutattuk be, most pedig itt a folytatás, amiről Gerdesits ezt mesélte a Recordernek:

"Kb. 2019 második felében jött egy ötlet, hogy készítsünk egy néhány számos EP-t. Rögzítettük is a dalokat, de az ötletetfolyam csak nem akart abbamaradni, mindig újabb inspirációk értek, ezekből pedig újabb dalokat írtam. Ez egyébként elég szokatlan, mert nem vagyok olyan típus, aki rengeteget ír, max. 2-3 évente néhány számot, mivel eddig általában Selmeci Basstard Péter hangmérnökkel és multihangszeres szerzővel, a zenekar basszusgitárosával szoktunk alkotni. Ő írja a zenét, én a szövegeket, az utóbbi kb. tíz évben ez így alakult. Most azonban leállt a zeneszerzéssel, inkább csikkekből készít dadaista térplasztikákat, így rám maradt a teljes dalírás.

Az albumnak semmi köze a járványhoz, lényegében már a korlátozások előtt elkészült, és csak az ének és néhány hangszer felvétele történt a karantén alatt, így volt, aki otthon dolgozott a szólamain, majd elküldte Basstardnak a Nicotine Stúdióba. Az eddigi "suttyórock" stílusból maradt a suttyóság, ami a szövegeket illeti, zeneileg inkább folkos és space rock elemek dominálnak, némi Neue Deutsche Welle hatásokkal, rövidebb, egyszerűbb, lényegretörőbb dalokkal.

A szövegek jól tükrözik azokat a dolgokat, eseményeket a közelebbi és távolabbi világból, amik felbasznak, legyen az a mások és önmagunk hibáztatása, a gyáva és szervilis rendőri lét, a diktátorok irreális jelenléte az életünkben, vagy az elnyomásban önként és szívesen élő emberek, akik leginkább az ivásban keresnek és találnak menedéket. De szó van a saját nagyságuktól és egójuktól alig látó alakokról, az érvényesülés legbiztosabb és legelterjedtebb módjáról, a seggnyalástól.

Megkapják a magukét a vallás és a hit álarca mögé bújt, ezekkel takarózva minden disznóságot elkövető, magukat feddhetetlennek beállító gátlástalan emberek is. Természetes nem vitatom, hogy léteznek olyanok, akiknek a hite őszinte és valós, de ateista lévén sajnos őket sem tudom és nem is szándékozom megérteni. Mivel olyan dolgok inspirálnak szövegírásra, amik feldühítenek és kiakasztanak, így most bőségesen akad téma, a vallásos képmutatást amúgy is a legundorítóbbnak tartom, úgy érzem, van még a tarsolyban, tervezem is a folytatást."

Ez tehát a lemez, ami CD-n is megjelenik, valamint megtalálható a stream oldalakon is. Az album borítóját Antal Tamás készítette.

A lemezhez már több klip is készült, most itt a legújabb, amit szintén Gerdesits Faszi mutat be:

"A sikeres és híres emberek kegyeit gyakran keresik az őket körülvevő arcok, akik szinte bármire képesek azért, hogy előbbre jussanak, minél feljebb és minél közelebb kerüljenek az általuk bálványozott sztárhoz. A smúzolás, a nyalás, a hájjal kenegetés minden formáját bevetik, csak hogy felhívják magukra a figyelmet, minél fontosabbak, sőt, ha lehet, nékülözhetetlenek legyenek. A karrierépítés egyik jellemző formája ez, a kiskirályok, helyi döbrögik és menő arcok önteltségükből adódóan bennük látják az igaz barátot, észre sem veszik az önös motivációt, így a siker sokszor biztosított is.

Esetünkben ez egy zenészkörnyezetben játszódó bámulatos és rögös karriertörténet, mivel mi ebben a világban vagyunk jártasak, de játszódhatna egy cégvezető atyaúristen és törtető beosztott között éppúgy, mint politikai vagy akár egyházi szereplőkkel. Ezekre kétségkívül rengeteg, még nyomdafestéket sem tűrő ötletem lenne - na azért kapnánk a pofánkra rendesen!

A klip ötlete nagyobbik fiamtól, Gerdesits Páltól származik, aki maga írta, rendezte, világította és vágta is az anyagot, ennél kisebb létszámú stáb nemigen létezik. Az egyik főhőst, a sikertől, magától és egyebektől elszállt nagy sztárt Mayer Norbert gitáros, alapító tag személyesíti meg, a feltörekvő, parasztrockerből Escobar bajuszos seggnyalóvá avanzsáló arcot jómagam. A három gyönyörű ifjú hölgy pedig szintén családtag, Nagy Nóra, Noémi és Nikolett. Igazi családi forgatás volt, családi házban, házias ízekkel. Ha tetszett a klip, már indulhat is a... smúzolás!"

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/02/26/ha_nepszeruseget_akarsz_jol_teszed_ha_benyalsz_marlboro_man_album-_es_videopremier
Ha népszerűséget akarsz, jól teszed, ha benyalsz! - Marlboro Man album- és videópremier
süti beállítások módosítása